Kellner i ďalší muž prežili pád vrtuľníka. Skonali až počas čakania na záchranárov

miesto nehoda vrtu¾ník lietadlo AS350 B3 pád ¾adovec Knik Miesto havárie vrtuľníka neďaleko ľadovca Knik, pri ktorej zahynul aj český miliardár Petr Kellner. Foto: TASR/AP

Český miliardár Petr Kellner a ešte jeden muž prežili podľa vyšetrovateľov pád vrtuľníka, ktorý sa odohral koncom marca minulého roku na Aljaške. Skonali až počas čakania na záchranu. Detaily sú však ešte neznáme a nie je isté, či by rýchlejšia reakcia záchranárov mohla niečo zmeniť.

Svojho času najbohatší Čech či vlastník televízie Markíza Petr Kellner skonal koncom marca v roku 2021. Stalo sa tak počas nehody vrtuľníka v oblasti aljašského ľadovca Knik, pričom pri nej zahynuli ešte ďalšie štyri osoby. Nehodu prežil len jediný človek.

Nedávne zistenia naznačujú, že Kellner ešte nejaký čas po havárii žil. Tvrdí to aljašský denník Anchorage Daily News s odkazom na vyšetrovateľov. Podľa nich český miliardár a ešte jedna z obetí utrpeli pri páde vážne zranenia.

Správa z vyšetrovania však neupresňuje, aká bola príčina smrti. Nie je tiež jasné, ako dlho po páde vrtuľníka bola ešte dvojica mužov nažive. A teda, či by rýchlejší príchod záchranárov mohol zmeniť konečný počet obetí.

Petr Kellner. Foto: PPF

Mohol čas rozhodovať?

Nikto si sprvu nevšimol, že vrtuľník havaroval a jeho signál zmizol. Z neznámych príčin pád stroja zároveň nespustil núdzový navádzací maják. Záchranné stredisko dostalo informácie o stratenej helikoptére až dve a pol hodiny po páde. Záchranári dorazili na miesto zhruba do pol hodiny.

Vrtuľník typu Airbus AS350 B3, v ktorom sedelo šesť ľudí vrátane pilota, havaroval približne 80 kilometrov severovýchodne od aljašského hlavného mesta Anchorage v sobotu 27. marca 2021 okolo 18:35 miestneho času.

Stroj narazil do skaly iba 3 až 4,5 metra pod hrebeňom v nadmorskej výške takmer 1 700 metrov. Po náraze sa však podľa vyšetrovateľov zosunul z kopca a zastavil sa na svahu približne o 250 metrov nižšie.

Jediný preživší

Podľa policajnej správy boli v čase nehody na palube vrtuľníka okrem Petra Kellnera aj český snoubordista David Horváth, jeho tréner francúzskeho pôvodu Benjamin Larochaix, 52-ročný muž z Colorada a dvaja tridsiatnici z Aljašky, z ktorých jeden stroj pilotoval. Tragédiu prežil len Horváth.

Petr Kellner vlastnil majetok v odhadovanej výške 14,03 miliardy eur, čo ho zaraďovalo do prvej stovky najbohatších ľudí planéty. Založil rodinnú nadáciu The Kellner Family Foundation a bol mecenášom kultúry.

Kellnerovi okrem iného patrili aj televízie Markíza a Nova, vlastnil slovenskú a českú odnož operátora O2 a takisto pôžičkovú spoločnosť Home Credit. Gro jeho podnikateľských aktivít sa nachádzalo na východe, v Rusku a Číne. Miliardár po sebe zanechal manželku Renátu a štyri deti.


Ďalšie články