Makó a Beňa budú stíhaní na slobode. Advokát hovorí o šikanovaní klienta

Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici rozhoduje o väzbe ¼udovíta M. Ľudovít Makó. Foto: TASR/Ján Krošlák

AKTUALIZOVANÉ Bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó a bývalý námestník Slovenskej informačnej služby (SIS) Boris Beňa budú stíhaní na slobode. V utorok o tom rozhodla sudkyňa Okresného súdu Bratislava III. Rozhodnutie nie je právoplatné.

„Podľa sudkyne pre prípravné konanie neboli naplnené materiálne podmienky väzby, a to najmä dôvodnosť obvinenia,“ povedal hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Ozrejmil, že prokurátorka voči rozhodnutiu podala sťažnosť, rozhodovať tak bude 12. apríla bratislavský krajský súd.  

„Cítim sa ako slobodný, nevinný človek, ktorý vyjde po rozhodnutí súdu von,“ uviedol Beňa po prepustení zo zadržania na slobodu s tým, že obvinenie je vykonštruované a nepravdivé.

„Sudkyňa v celom rozsahu vyhovela úplne všetkým argumentom obhajoby,“ priblížil obhajca Beňu Peter Kubina. Hovorí o šikanovaní klienta, lebo „trestné stíhanie je absolútne nedôvodné a obvinenie nemalo byť nikdy vznesené.“

Boris Beňa. Foto: TASR/Ondrej Hercegh

Prečo ich polícia zadržala

Návrh na väzbu pre Makóa a Beňu podal prokurátor v pondelok na Okresný súd Bratislava III., keď predtým polícia zadržala Makóa pre krivú výpoveď a prísahu. Beňu zasa pre krivé obvinenie, prísahu a výpoveď. Prípad sa má týkať skutku, pre ktorý sú obvinení bývalý riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský a podnikateľ Zoroslav Kollár.

Vladimír Pčolinský, ktorý bol stíhaný väzobne, vďaka paragrafu 363 mu stíhanie zrušili. Pčolinský tvrdí, že žiadny úplatok nevzal. Obaja kľúčoví svedkovia však trvajú na svojich výpovediach a obvinenia odmietajú.

Krajská prokuratúra sa ohradzuje proti urážlivým vyjadreniam

Krajská prokuratúra Bratislava sa v tejto súvislosti v pondelok ohradila voči urážlivým vyjadreniam rôznych subjektov na adresu dozorového prokurátora v uvedenej veci. Riešenie trestnej veci v mediálnom priestore, a to i uvádzaním rôznych neprávd, špekulácií a konšpirácií, považuje za „neprípustnú snahu ovplyvňovať trestné konanie s cieľom ovplyvniť vo veci subjekty trestného konania“.      

„Dozorový prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava vo veci vykonáva dozor striktne v zmysle právnych predpisov,“ uviedol hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan.

Hovorca GP tiež pripomenul, že osoba službukonajúceho prokurátora, ktorý podával návrh na vzatie obvinených do väzby, je odlišná od osoby dozorového prokurátora, ktorý má uvedenú vec pridelenú, teda dozorový prokurátor nepodal návrh na vzatie obvinených do väzby.

Kubina: Obvinenie Beňu a Makóa je zasahovanie do právomoci súdov

Obvinenie bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa a bývalého námestníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Borisa Beňu je nezákonné zasahovanie do právomoci súdov a orgánov činných v trestnom konaní vo veci, v ktorej obaja vypovedajú. V pondelok to pre médiá povedal advokát Borisa Beňu Peter Kubina. „Môj klient hovorí pravdu a vždy aj hovoril,“ uviedol tiež Kubina.

Ľudovít Makó. Foto: TASR/Jakub Kotian

Právny zástupca Ľudovíta Makóa Zoltán Perhács zasa kritizoval, že uznesenie o vznesení obvinenia neobsahuje žiadnu preskúmateľnú právnu úvahu. „Obrana proti takémuto uzneseniu je veľmi ťažká,“ dodal Perhács.

(tasr, mak)


Ďalšie články