Platiť za ruský plyn rubľami? Klub 500 podporil Sulíka. Z koalície však zaznieva kritika

DSC_1698 kopie Richard Sulík. Foto: Patrícia Falbová

AKTUALIZOVANÉ Za dodávky ruského plynu zaplatíme podľa platnej zmluvy, čiže v eurách. Zároveň čakáme na analýzu ruských požiadaviek, na ktorej pracuje Európska komisia (EK). V reakcii na kritiku jeho skorších vyhlásení o možnosti platenia v rubľoch, ak to bude nevyhnutné, to na sociálnej sieti konštatoval minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Ministrov postoj podporili aj zamestnávatelia z Klubu 500, naopak, viacerí koaliční partneri neskrývajú prekvapenie.

Slovensko podľa neho postupuje spoločne s ostatnými krajinami EÚ napriek tomu, že sme jednou z najviac závislých krajín od ruského plynu. Spravili sme opatrenia, všetky doterajšie záväzky má Slovenský plynárenský priemysel (SPP) riadne zaplatené v eurách, ďalší účet príde až v druhej polovici mája, priblížil. Európska komisia teraz posudzuje rozsah, v ktorom sú ruské požiadavky v rozpore so zmluvnými záväzkami aj právom EÚ.

„Počkáme si na výsledky. To všetko preto, lebo sa nedáme vydierať Putinom a ruble nemáme. Ale dostať ich môže. Veď nech si ich na eurá zamení doma v Kremli a hneď to má v rubľoch, hrivnách, bitcoinoch, hocičom len chce. My zmluvu neporušíme,“ zdôraznil Sulík.

https://standard.sk/189354/sulik-ak-je-potrebne-platit-rublom-tak-sakra-platme-rublom/

Zároveň však upozornil, že bez plynu nám nielen bude zima, ale nevyrobíme napríklad naftu, benzín, ani hnojivá, čo bude znamenať menšiu a drahšiu úrodu. Bez plynu podľa ministra nevyrobíme ani oceľ a množstvo iných vecí, pretože Slovensko je extrémne priemyselná krajina.

„Odkedy začala vojna, pomáhame Ukrajine zo všetkých síl a budeme pomáhať aj naďalej. Skolabovaním slovenskej a ani európskej ekonomiky by sme im však príliš nepomohli. A to je to moje „ak to bude nevyhnutné“. Nie je to moja ochota vyhovieť vojnovému zločincovi Putinovi. Je to pochopenie nevyhnutnosti,“ dodal Sulík.

Klub 500 podporil Sulíka

Zamestnávatelia združení v Klube 500 vyzvali vládu na podniknutie všetkých krokov smerujúcich k tomu, aby malo Slovensko dostatok plynu. Podnikatelia zároveň podporili nedeľné vyhlásenie ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), podľa ktorého sa plyn nesmie zastaviť, a ak to bude nevyhnutné, má Slovensko platiť za plyn aj rubľami, ako to požaduje ruský prezident Vladimir Putin. Sulík aj štátny tajomník rezortu Karol Galek v pondelok spresnili, že Slovensko bude postupovať spoločne s ostatnými štátmi EÚ.

Podnikatelia pripomenuli, že na zemný plyn je odkázaná polovica obyvateľov Slovenska, ale aj priemyselné podniky. „Plyn potrebujeme. Len tak bude fungovať ekonomika. Ak bude fungovať ekonomika, vláda bude mať financie. Ak bude fungovať ekonomika, tak prežijeme,“ zdôraznil predseda Klubu 500 Vladimír Soták. „Môžeme sa hrať na silných, ale nie sme. Nevieme Ukrajincom pomôcť tým, že si zničíme naše hospodárstvo, ak sa nedostaneme k energetickým surovinám,“ dodal Soták.

Vladimír Soták. Foto: TASR/AP

Klubu 500 uviedol, že nesúhlasí s vojenským konfliktom na Ukrajine, ale Slovensko podľa neho momentálne potrebuje pragmatické riešenia, za ktoré je zodpovedná jedine vláda. „Ani Ivan Mikloš, ani poslanci OĽANO, ktorí kritizujú Richarda Sulíka, nezodpovedajú za ekonomiku tejto krajiny. Svojimi vyjadreniami v podstate útočia na vládu Slovenskej republiky, lebo ak sa zastaví ekonomika a chod podnikov, celý hnev národa sa obráti proti predsedovi vlády a vláde,“ uviedli podnikatelia. Podporujú aj Sulíkov názor, že ekonomike pomohlo päťročné pozastavenie obchodovania s emisnými povolenkami.  

Budaj: Nie som jediný, koho Sulík prekvapil

Minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽANO) priznal prekvapenie z vyjadrení ministra hospodárstva SR Richarda Sulíka (SaS), ktorý v nedeľnej (3. 4.) televíznej diskusii pripustil možnosť platiť za dodávaný ruský plyn v rubľoch, ako to požaduje najnovšie Kremeľ. „Sulík tak, ako ho poznám, na to mal nejaký dôvod a iste sa ho dozvieme,“ uviedol šéf envirorezortu k vyjadreniam vicepremiéra naznačujúc, že téma bude zrejme aj predmetom diskusie na vláde.

Sám Budaj zastáva nekompromisný postoj kabinetu voči vyhrážkam ruskej strany, ktorá porušuje zmluvné ustanovenia. „Nemyslím si, že táto palica vydierania a zastrašovania Vladimírovi Putinovi vyjde a bolo by veľkou hanbou, ak by Slovensko ostalo jedinou krajinou, ktorá sa tejto vyhrážky zľakne,“ zdôraznil minister.

Budaj upozornil i na slová vedúceho Zastúpenia Európskej komisie v SR Vladimíra Šuchu na pondelkovej konferencii pod názvom Energeticky nezávislé Slovensko, ktorý upozornil, že prakticky všetci odberatelia majú zmluvy o dodávke ruského plynu s Ruskou federáciou zakontrahované v eurách alebo dolároch. „Nie je na nás, aby sme porušovali tieto zmluvy,“ dodal Budaj.

Slovensko bude pri nákupe zemného plynu z Ruska koordinovať svoj postup s ostatnými členskými štátmi EÚ. Uviedol to premiér Eduard Heger (OĽANO) v reakcii na vyhlásenie ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), ktorý pripustil platbu aj v rubľoch. Tú od „nepriateľských“ štátov požaduje od začiatku apríla ruský prezident Vladimir Putin. Od vyhlásenia Sulíka v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 sa dištancovala aj koaličná strana Za ľudí.

(tasr, ste)


Ďalšie články