Čo znamená víťazstvo Fideszu

262948510_313758524088084_1308215383679242245_n Foto: Gyimesi György/FB

Výrazné víťazstvo Fideszu v parlamentných voľbách nie je len politickým víťazstvom jednej strany. Je to aj víťazstvo politického pragmatizmu, národno-konzervatívnych hodnôt a politiky založenej na kresťanských základoch. Sú to, mimochodom, rovnaké hodnoty, na ktorých bola postavená Európa a od ktorých sa v súčasnosti tak odkláňa.

Volebná kampaň spojenej a ideologicky rozdielnej opozície mala (okrem odstránenia Fideszu) spoločné jedno – príklon k progresívno-liberálnej doktríne a jej agresívnemu presadzovaniu.

Maďari to mohutne odmietli. Zvolili si cestu suverenity a národnej hrdosti. Bonusom môže byť aj úspešné referendum zamerané na ochranu detí. Opozícii nepomohla ani masívna, vytrvalá, štyri roky trvajúca kampaň zo strany EÚ, ktorá sa snažila prekresliť siločiary v Maďarsku. Neváhala použiť ani také hrozby, ako zastavenie eurofondov, neustále opakovanie mantry o nedemokratickosti Orbánovho režimu či autoritárstve. Akoby v Maďarsku neexistovala demokratická opozícia, opozičné médiá alebo slobodné voľby.

Môžeme si byť istí, že Orbánovi k veľkému víťazstvu dopomohol okrem ekonomických výsledkov aj jeho postoj k vojne na Ukrajine. Postoj nezaťahovania vlastnej krajiny do cudzieho konfliktu, uprednostnenie ochrany záujmov vlastného národa pred cudzím záujmom, ako aj ochrana maďarskej menšiny v Zakarpatsku.   

Pre strednú Európu a osobitne štáty a obyvateľov Karpatskej kotliny je víťazstvo Viktora Orbána dobrou správou. Ešte stále tu je možnosť, že zo strednej Európy nebude vazal, ale silné, sebavedomé spoločenstvo štátov združené vo V4, ktorej hnacím motorom bude práve Maďarsko. Aj keď výsledky volieb v Česku a pôsobenie rekonštruovanej vlády SR tomu nenasvedčuje. Dobrou správou ale je, že napriek rozdielnemu postoju Poľska a Maďarska k vojne na Ukrajine sa už Jarosław Kaczyński vyjadril, že tento rozdiel nebude mať vplyv na spoluprácu oboch krajín v rámci V4.

Bude zaujímavé sledovať presah výsledkov maďarských volieb v zahraničí. Postoj Viktora Orbána k vojne a iným neuralgickým otázkam fungovania EÚ ruka v ruke s nespochybniteľnými ekonomickými výsledkami Maďarska si nachádza priaznivcov aj za jeho hranicami. Princípy neliberálnej demokracie sa stávajú príťažlivejšími aj pre konzervatívcov v iných štátoch EÚ a nesmieme zabudnúť ani na snahy Viktora Orbána o vznik novej frakcie v rámci Európskeho parlamentu, ktorou by ešte dokázal zamiešať karty a mútiť stojaté vody EÚ.    

Maďari nám ukázali, ako sa to robí. Aj v protivetre a napriek vôli globálnych hráčov buduje Viktor Orbán sebavedomý, suverénny, úspešný, ale najmä konzervatívny štát. Berme si z nich príklad!

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články