Orbán: Víťazstvo Fideszu je nádejou pre európskych patriotov. Budúcnosťou je láska k vlasti

Parlamentné vo¾by a referendum v Maïarsku Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

SLEDUJEME ONLINE. Viktor Orbán uspel ešte viac ako pred 4 rokmi. Voľby skončili obrovským prekvapením.

Výsledky volieb v Maďarsku:

Jednomandátové obvody (po spočítaní 98,6 percenta hlasov)

Fidesz – 88 poslancov

V jednote za Maďarsko – 18 poslancov

Pomerný systém (po spočítaní 98,2 percenta hlasov)

Fidesz – 53,6 percenta

V jednote za Maďarsko – 35 percent

Naša vlasť – 6,2 percenta

Predbežné počty poslancov:

Fidesz – 135 poslancov

V jednote za Maďarsko – 56 poslancov

Naša vlasť – 7 poslancov

Plus zástupca menšín, ktorý hlasuje s Fideszom

17:26 OBSE: Priebeh maďarských volieb poznačili vážne nedostatky

Maďarské parlamentné voľby boli dobre zorganizované a voliči mali na výber z viacerých názorovo odlišných strán. Volebný proces bol však poznačený prekrývaním informačných kampaní vlády s predvolebnou kampaňou vládneho bloku Fidesz-KDNP, zaujatosťou médií a netransparentným financovaním volebných kampaní.      

 TASR o tom informuje na základe správy medzinárodných pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Pozorovatelia dospeli k záveru, že Maďarsko má primeraný právny rámec pre konanie demokratických volieb, ale niektoré kľúčové aspekty jeho legislatívy nespĺňajú medzinárodné normy.

Samotná predvolebná kampaň bola podľa OBSE poznačená tým, že oficiálne informačné kampane vlády v Budapešti často hlásali rovnaké názory ako vládny politický blok Fidesz-KDNP. To mu poskytlo nespravodlivú výhodu, keďže jeho uhol pohľadu tak dostával vo verejnom priestore viac priestoru.

Transparentnosť predvolebných kampaní bola navyše nepriaznivo poznačená slabým právnym rámcom pre kontrolu financovania politických strán, ktorý umožnil tretím stranám, aby neregulovane finančne prispievali jednotlivým kandidátom.

Verejný priestor bol pred voľbami poznačený zaujatým a nevyváženým spravodajstvom mnohých súkromných médií, ktorých obsah bol väčšinou v prospech vládnuceho bloku Fidesz-KDNP, pokračuje správa. Schopnosť voličov urobiť informované rozhodnutie bola navyše obmedzená absenciou debát medzi hlavnými kandidátmi, dodala pozorovateľská misia.

Misia OBSE v Maďarsku pozostávala z 312 pozorovateľov zo 45 štátov, pričom 221 z nich boli odborníci z Úradu pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR) a 91 boli poslanci a pracovníci Parlamentného zhromaždenia (PZ) OBSE.

14:38 Márki-Zay zrejme nebude poslancom parlamentu, Orbánovi nezagratuloval

Kandidát opozičného zoskupenia V jednote za Maďarsko na post premiéra Péter Márki-Zay po nedeľňajšej porážke v maďarských parlamentných voľbách oznámil, že si zrejme neuplatní získaný mandát poslanca parlamentu, a že v budúcnosti sa chce sústrediť na obyvateľov mesta Hódmezővásárhely, ktorého je v súčasnosti primátorom. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na spravodajský server szmo.hu.

Server podotkol, že Márki-Zay prehral nielen ako líder opozičnej kandidačnej listiny, ktorý ale má nárok na poslanecký mandát v parlamente, ale taktiež prehral aj vo 4. volebnom obvode Čongrádsko-čanádskej župy s kandidátom Fideszu Jánosom Lázárom.

Opozičný líder v nedeľu večer v prejave síce priznal porážku, avšak premiérovi a predsedovi Fideszu Viktorovi Orbánovi nezablahoželal. Pre komerčnú televíziu ATV povedal, že nemá Orbánove telefónne číslo, a ani necíti, že by mu mal gratulovať.

Viaceré médiá si všimli, že počas prejavu po voľbách za Márkim-Zayom nestáli predsedovia šiestich strán opozičného zomknutia, ale iba členovia jeho rodiny, z čoho pozorovatelia usúdili, že opoziční lídri ho pri prvej príležitosti opustili. Zoskupenie V jednote za Maďarsko tak čaká neistá budúcnosť, pretože predseda Demokratickej koalície (DK) a expremiér Ferenc Gyurcsány, ako aj predseda Jobbiku Péter Jakab, už na adresu Márkiho-Zaya z dôvodu volebnej porážky vyslovili ostrú kritiku.

Péter Márki-Zay (vpravo). Foto: TASR/AP

14:31 Premiér Heger zablahoželal Orbánovi k víťazstvu v maďarských voľbách

Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) v pondelok zablahoželal maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi k víťazstvu v parlamentných voľbách formou textovej správy. Pre TASR to uviedla Hegerova hovorkyňa Ľubica Janíková.

14:10 Je mi cťou nazývať ťa priateľom, zablahoželal Zeman Orbánovi k volebnému úspechu

Český prezident Miloš Zeman zablahoželal v pondelok maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi k víťazstvu v nedeľňajších parlamentných voľbách. Podľa Zemana kladie Orbán záujmy Maďarska na prvé miesto a služba vlasti je jeho poslaním, píšu webové Novinky.cz.

„Takéto dlhé obdobie na čele krajiny je v týchto časoch neustálych zmien európskym unikátom, a preto je mi cťou, že ťa môžem nazývať svojím priateľom,“ napísal Zeman v blahoprajnom liste.  „Jednoznačné víťazstvo, ktoré si dosiahol už po piatykrát vo voľbách, je pre mňa dôkazom dlhodobej dôvery, ktorej sa tešíš zo strany svojho národa,“ uviedol Zeman.

13:30 Putin zablahoželal Orbánovi k volebnému výsledku. 

Šéf Kremľa zároveň vyjadril nádej, že Orbán bude pokračovať v budovaní vzájomných vzťahov.

Ruský prezident Vladimir Putin zablahoželal v pondelok maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi k víťazstvu vládneho bloku strán Fidesz-KDNP v nedeľňajších parlamentných voľbách. Šéf Kremľa zároveň vyjadril nádej, že Orbán bude pokračovať v budovaní vzájomných vzťahov. TASR informácie prevzala od agentúry AFP.

„Hlava ruského štátu vyjadrila presvedčenie, že napriek zložitej medzinárodnej situácii bude ďalší rozvoj bilaterálnych partnerských vzťahov zodpovedať záujmom občanov Ruska a Maďarska,“ uviedol Kremeľ vo vyhlásení.

12:20 Orbán po volebnom víťazstve začne svoj pracovný týždeň rokovaním vlády

Po nedeľňajšom víťazstve vládneho bloku Fidesz-KDNP v maďarských parlamentných voľbách začne predseda vlády Viktor Orbán pracovný týždeň zasadnutím svojho kabinetu. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na pondelňajší Orbánov prvý rozhovor po voľbách, ktorý poskytol pre komerčnú televíziu Hír TV.

Premiér konštatoval, že dostal už piatu šancu viesť Maďarsko a zdôraznil, že jeho krajina sa nechce viazať k žiadnej „ríši“, lebo Maďari majú radi slobodu. „Víťazstvo Fideszu je nádejou pre európskych patriotov. Láska k vlasti je totiž budúcnosťou,“ povedal Orbán.

10:43 Fico: Orbán kladie maďarské záujmy na prvé miesto, stavil na suverenitu

Maďarský premiér Viktor Orbán kladie vo svojej politike maďarské záujmy na prvé miesto a nenechal zatiahnuť Maďarsko do konfliktu na Ukrajine. V reakcii na výsledok maďarských parlamentných volieb to vyhlásil šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico. Orbán podľa neho „veľmi jasne“ stavil na suverenitu a prosperitu Maďarska.

„Blahoželám Maďarsku k volebným výsledkom. Vôbec ma neprekvapili. Napriek tomu, že som hodnotovo na opačnom brehu ako Viktor Orbán, počas vládnutia Smeru-SD sme spoločne garantovali stabilitu slovensko-maďarských vzťahov, ktoré už nie sú predmetom slovenského vnútropolitického súperenia,“ skonštatoval na sociálnej sieti Fico.

6:00 Orbán: Museli sme sa postaviť aj Zelenskému

Viktor Orbán vo svojom nočnom prejave vyslal odkaz nielen Európskej únii, ale aj ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému.

„Toto víťazstvo si budeme pamätať do konca života, pretože sme museli bojovať proti obrovskému množstvu protivníkov: miestnej ľavici, medzinárodnej ľavici všade okolo, byrokratom z Bruselu, všetkým peniazom a inštitúciám Sorosovho impéria, medzinárodným mainstreamovým médiám a aj ukrajinskému prezidentovi. Nikdy sme nemali toľko oponentov naraz,“ vyhlásil Orbán pred svojimi stúpencami v Budapešti.

02:18  Fidesz jasne znovu zvíťazil, opozícia priznala porážku

Maďarský premiér Viktor Orbán zostane vo funkcii ďalšie štyri roky. Jeho vládny blok strán Fidesz-KDNP, ktorý je pri moci od roku 2010, dosiahol v nedeľňajších voľbách jasné víťazstvo a podľa doterajších výsledkov smeruje opäť k dvojtretinovej väčšine v parlamente. TASR informácie prevzala z agentúr APA, AP, AFP a MTI.

Zo sčítania 91,06 percenta hlasov vyplýva, že Fidesz-KDNP by v 199-člennom parlamente obsadil 135 kresiel (67,84 percenta). Zoskupenie šiestich opozičných strán V jednote za Maďarsko by malo len 56 mandátov (28,14 percenta), ukazujú priebežné výsledky zverejňované Národnou volebnou kanceláriou (NVI).

Opozícia, ktorá po prvý raz kandidovala proti Orbánovi zjednotená, vyjadrila sklamanie. „Uznávame víťazstvo Fideszu,“ povedal líder opozičného zoskupenia, konzervatívec Péter Márki-Zay, podľa ktorého však bolo vopred jasné, že to bude „veľmi nerovný súboj“, keďže opoziční politici boli takmer vylúčení zo štátnych médií.

„Spochybňujeme však, že by tieto voľby boli demokratické a slobodné. Fidesz vyhral len vďaka tomuto (volebnému) systému,“ vyhlásil Márki-Zay. Sám nezískal ani mandát vo svojom volebnom obvode v mestečku Hódmezővásárhely na juhovýchode Maďarska, kde je od roku 2018 primátorom a kde bol vyzývateľom dlhoročného poslanca Fideszu a exministra Jánosa Lázára.

Účasť na voľbách dosiahla podľa NVI 69,49 percenta, čo je tesne za hodnotou spred štyroch rokov. Celkovo by to mohla byť tretia najvyššia účasť od roku 1990 – po rokoch 2002 (70,53 percenta) a 2018 (70,22 percenta).

Spolu s parlamentnými voľbami sa v Maďarsku konalo referendum zamerané na získanie podpory pre zákon, ktorý má podľa Fideszu chrániť deti pred „propagandou“ LGBTI. Čiastkové výsledky ukazujú, že bolo neúspešné vzhľadom na nedostatočný počet platných hlasov, píše AFP.

23:19 Orbán poďakoval voličom za víťazstvo

Vládny blok strán Fidesz-KDNP maďarského premiéra Viktora Orbána porazil v nedeľňajších parlamentných voľbách zoskupenie šiestich opozičných strán V jednote za Maďarsko, ktorého lídrom je Péter Marki-Zay. Oznámil to v nedeľu večer samotný Orbán. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

„Dosiahli sme obrovské víťazstvo. Ešte aj z Mesiaca ho vidieť, ale z Bruselu určite,“ povedal Orbán pred stovkami priaznivcov zhromaždenými pred volebnou centrálou Fideszu.

22:20 Péter Márki-Zay nezíska vo svojom obvode mandát

Pri 93-percentnom sčítaní hlasov má János Lázár z Fideszu 26-tisíc hlasov, čo tvorí 51,78 percenta. Márki-Zay má niečo cez 20 200 hlasov, zaostáva vyše 5-tisíc hlasov. Nezíska teda mandát, čo dramaticky oslabí jeho pozíciu a zrejme ide o jeho koniec vo veľkej politike.

58 percent sčítaných hlasov:

Fidesz – 55,75 percenta

V jednote za Maďarsko – 32,55 percenta

22:10 Fidesz má značnú prevahu v jednomandátových okrskoch

Fidesz aktuálne vedie v 87 jednomandátových obvodoch, opozícia v 19 obvodoch.

Pri 53 percentách spočítaných hlasoch má Orbánova koalícia podporu 56,11 percenta, opozičná koalícia s Márkim-Zayom na čele má podporu 32,19 percenta.

21:50 Pri 40 percentách spočítaných hlasov

Fidesz – 57,22 percenta

V jednote za Maďarsko – 31,25 percenta

21:45 Pri 36 percentách spočítaných hlasov vedie Fidesz

Fidesz – 58,12 percenta

V jednote za Maďarsko – 30,41 percenta

V prostredí priaznivcov Fideszu sa šíri správa, že Orbán získa veľké víťazstvo, správu nám potvrdili aj zdroje z prostredia Maďarov na Slovensku.

21:30 Kandidát Fideszu možno porazí Márkiho-Zaya v jeho obvode

V 4. volebnom obvode Csongrád-Csanád vedie kandidát Fideszu János Lázár nad lídrom opozície Pétrom Márki-Zayom po sčítaní 40 percent hlasov v pomere 52,62 percenta (Lázár) k 39,38 percenta (Márki-Zay), čo je asi 3 000 hlasov.

21:20 Priebežné výsledky po sčítaní 18 percent hlasov

Fidesz – 62 percent

V jednote za Maďarsko – 27 percent

Ide o sčítanie hlasov z menších obcí, kde sa predpokladá prevaha Fideszu.

21:00 Hlasovanie v zahraničí sa nedá skontrolovať, tvrdí Márki-Zay

Líder opozície Márki-Zay tvrdí, že nie je možné skontrolovať férovosť hlasovania Maďarov v zahraničí, napísal to na svoj Facebook.

20:45 Voľby mohli rozhodnúť bývalí voliči Jobbiku

Voľby mohli rozhodnúť bývalí voliči Jobbiku, povedal pre Telex.hu Gábor Török.

Jobbik získal pred štyrmi rokmi 20 percent voličov, strana vtedy skončila druhá za Fideszom.

20:15 Neoficiálny exit poll: Fidesz získa 121 kresiel

Štandard získal z prostredia maďarských politikov na Slovensku prvé predbežné výsledky. Podľa tohto neoficiálneho exit pollu, ktorý koluje medzi politikmi, získal Fidesz 121 kresiel, opozícia 77, jeden mandát získa hovorca menšín, ktorý hlasuje s Fideszom.

Maďarský parlament má 199 mandátov.

19:45 Prieskum pred voľbami: Fidesz vyhrá 120 kresiel

Televízia RTL Klub očakáva víťazstvo Fideszu.

„Očakáva sa, že Fidesz-KDNP zvíťazí v parlamentných voľbách v roku 2022, pričom vládne strany získajú okolo 121 kresiel,“ uviedol to Endre Hann, výkonný riaditeľ inštitútu Medián, ktorá robí výskumy verejnej mienky, výrok zaznel v v relácii RTL Klub po uzavretí volebnej urny.

Inštitút Medián zverejnil posledný prieskum pred voľbami, podľa ktorého vládny blok Fidesz-KDNP podporilo 49 percent a opozičné zoskupenie V jednote za Maďarsko 41 percent respondentov.

19:30 Vysoká účasť v Budapešti

Voľby sa skončili o 19. hodine, bola vysoká účasť, volieb sa zúčastnilo 67,8 percenta Maďarov, v Budapešti dosiahla účasť až 72,35 percenta.

Pred štyrmi rokmi bola účasť 69,73 percenta voličov, Fidesz vtedy získal 133 zo 199 mandátov.

19:10 Orbán ako starý tyran

Péter Márki-Zay nazval po zavretí volebných miestností Orbána „starým tyranom“.

Orbán sa poďakoval všetkým, ktorí hlasovali.

Ferenc Gyurcsány na Facebooku napísal, ešte počas dňa:

„Veľa ľudí verilo, že Maďarsko zmení vládu len vtedy, ak bude v apríli snežiť. Tak a prišiel ten deň.“

Text aktualizujeme.


Ďalšie články