Sulík: Ak je potrebné platiť rubľom, tak budeme platiť rubľom

Richard Sulík Foto: Pavel Neubauer/TASR

Sulík vyzval EÚ, aby pozastavila predaj emisných povoleniek a znížila tak ceny energií. Pellegrini kritizoval Hegerovu vládu a okrem pomoci pre Ukrajincov má pomáhať aj Slovensku a slovenským poľnohospodárom, predložte konečne lex Slovensko, povedal.

„Ak je potrebné platiť rubľom, tak sakra plaťme rubľom,“ povedal na požiadavku ruského prezidenta Putina minister hospodárstva Richard Sulík. Ak si podľa neho dohodneme ceny a platby v rubľoch, potom bude situácia s dodávkami stabilnejšia. Plyn podľa neho momentálne plynie vo väčšej miere, nie je dôvod na paniku, pretože sa práve skončilo vykurovacie obdobie. Plynu je na trhu dostatok, až na to, že jeho cena je 6- až 7-krát vyššia než pred vojnou. „Je šialene drahý,“ povedal Sulík.

„Mojou úlohou je, aby sme mali plynu dostatok, ak zaň máme platiť v rubľoch, budeme platiť v rubľoch, aby sme predišli tomu, že Pellegrini tu bude vykrikovať, že nemáme dostatok plynu,“ povedal Sulík.

Iná je situácia s ropou. Aj tu sa ale udiali podľa Sulíka veci, ktoré by mali upokojiť verejnosť. „Rokovali sme so Slovnaftom a ten prisľúbil, že ak by došlo k škrteniu dovozu ropy, tak Slovnaft bude škrtiť export ropy, aby uprednostnil domácu spotrebu,“ povedal Sulík.

Výroky odzneli v diskusnej relácii O päť minút dvanásť na RTVS. S Richardom Sulíkom diskutoval Peter Pellegrini, ktorý kritizoval vládu Eduarda Hegera: „Nevidím jedinú skupinu obyvateľstva, ktorá by bola spokojná, ani jedna,“ povedal.

Sulík povedal, že „strana SaS podporí každé jedno zníženie DPH všetkými 19 poslancami“, téma ale spadá pod ministra financií Igora Matoviča, ktorý to musí navrhnúť. On to navrhovať nebude, aby neohrozil koalíciu.

Sulík tiež informoval, že od vypuknutia vojny sa doviezli na Slovensko tri letecké dodávky jadrového paliva. „Sme zásobení ďaleko do budúceho roka plus máme dostatok voľného času,“ povedal.

Slovensko ale podľa Sulíka potrebuje aj plán B, preto sme súčasťou skupiny krajín, ktorá rokuje a sleduje situáciu a prípadný dovoz jadrového paliva z USA. Sulík odmietol, že by to mal byť nový model fungovania, trval na tom, že ide o plán B. „Slovensko má navyše v podzemí zásoby jadrového paliva na 50 rokov, ani to nemá byť tabu,“ dodal Sulík.

Ceny energií by podľa Sulíka mohla aktívnejšie ovplyvniť aj EÚ: „Mali by sme pozastaviť predávanie emisných povoleniek na CO2 na päť alebo aspoň na tri roky, prinieslo by to upokojenie a zníženie cien,“ povedal Sulík.

Pellegrini Sulíka a vládnu koalíciu kritizoval za pomalý prístup k prijímaniu potrebných zmien. „Vy pravičiari máte obyčajných ľudí na háku,“ povedal. Okrem pomoci pre Ukrajincov má vláda pomáhať aj Slovensku a slovenským poľnohospodárom, predložte konečne lex Slovensko. Vládna koalícia podľa neho sleduje neochotu a nemohúcnosť tejto vlády.

„Pri drogách ste boli ochotní porušiť rokovací poriadok a za dva mesiace ste schválili zákon, pri pomoci ľuďom to ochotní nie ste,“ povedal predseda opozičnej strany Hlas Peter Pellegrini a kritizoval poslanca Ondreja Dostála z klubu SaS. „My nežijeme len tou vojnou,“ reagoval na túto tému Sulík. Táto vláda podľa Sulíka vládne v čase, keď jedna kríza strieda druhú.

Sulík v závere relácie kritizoval ministra vnútra Mikulca za jeho personálnu politiku a nezvládanie situácie na hraniciach, ale chybu spôsobil ešte Fico a jeho nominant. Pellegrini zase kritizoval ministra Budaja, že jeho rezort napomínal starostku Uble či dostatočne separujú odpad po ukrajinských migrantoch. Označil to za absurditu.


Ďalšie články