Svet odsudzuje vraždenie v Buči, Ukrajinci chcú s Ruskom norimberský súd. Rusi vinu odmietajú

39. deò ruskej invázie na Ukrajinu Na snímke novinári si fotia masový hrob počas 39. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v nedeľu 3. apríla 2022 v ukrajinskom meste Buča. Foto: TASR/AP

SLEDUJEME ONLINE. Svet odsudzuje civilné obete v meste Buča v Kyjevskej oblasti, ich počet sa odhaduje na 410. Stretnutie Putina a Zelenského nie je podľa Rusov nateraz aktuálne.

Udalosť dňa (spravodajstvo sa nachádza nižšie)

Ukrajinci objavili po Rusoch v meste Buča v Kyjevskej oblasti vyše 300 obetí pochovaných v masových hroboch. Civilné obete boli strieľané zozadu, niektorí so zviazanými rukami. V domoch sa rabovalo, zdokumentované sú znásilnenia a ďalšie vojnové zločiny voči civilnému obyvateľstvu. Vraždenie v mestečku Buča odsúdili všetci predstavitelia Západu, Rusko obvinenie popiera.

21:00 Rusi útočili na nemocnicu v Rubižne

Najmenej jeden človek zahynul a traja utrpeli zranenia pri útoku ruských vojakov na nemocnicu v meste  Rubižne na východe Ukrajiny, povedal v nedeľu gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj.

„Nepriateľská strela zasiahla nemocnicu v meste Rubižne. Aktuálne sa objasňujú informácie o obetiach,“ uviedol Hajdaj prostredníctvom aplikácie Telegram. Gubernátor zároveň zdieľal fotku, ktorá podľa neho zachytáva prebiehajúcu pátraciu akciu v troskách budovy.

20:00 Nemci chcú ešte tvrdšie sankcie voči Rusku

Nemecký kancelár Olaf Scholz avizuje nové sankcie proti Rusku. Ide o reakciu na „vojnové zločiny“ v meste Buča. „Vraždenie civilistov je vojnový zločin. Tieto zločiny páchané ruskými ozbrojenými silami musíme neúprosne vyšetriť,“ zdôraznil Scholz. „V nasledujúcich dňoch rozhodneme v kruhu našich spojencov o ďalších opatreniach,“ povedal s tým, že ruský prezident Vladimir Putin a jeho podporovatelia pocítia dôsledky.

„Ukrajine budeme naďalej dodávať zbrane, aby sa mohla brániť pred ruskou inváziou,“ uviedol nemecký kancelár.

Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová v nedeľňajšom rozhovore pre stanicu ARD v súvislosti s obvineniami, že Rusko spáchalo v Buči neďaleko Kyjeva vojnové zločiny, uviedla, že Európska únia musí diskutovať o zákaze dovozu ruského plynu. „Musí prísť reakcia. Takéto zločiny nesmú zostať bez odozvy,“ apelovala Lambrechtová.

19:10 Okolo Kyjeva zatiaľ celkovo 410 objavených obetí

Ukrajinskí vojaci a záchranári objavili telesné pozostatky celkovo 410 civilistov v častiach Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa nedávno stiahli ruské jednotky, oznámila v nedeľu ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová.

Forenzní odborníci už obhliadli 140 zo 410 „mŕtvych tiel civilistov, ktoré boli evakuované z oslobodených teritórií v Kyjevskej oblasti,“ vyhlásila Venediktovová. Najväčší masový hrob mal údajne až 280 zabitých tiel.

18:40 Rusi odmietajú vinu za masové hroby v Buči

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu vyhlásilo, že jeho jednotky nezabili civilistov v ukrajinskom meste Buča. Rusi označili tieto fotografie a videá za ďalšiu provokáciu a „ďalšie predstavenie pripravené kyjevským režimom pre západné médiá“. Ruský rezort obrany tvrdí, že v čase, kým bola Buča pod kontrolou ozbrojených síl Ruskej federácie, nebol zranený či zabitý ani jeden miestny obyvateľ.

Ministerstvo obrany tiež uviedlo, že materiály z Buče sa objavili „až na štvrtý deň“ po odchode ruskej armády z mesta a telá zo záberov „nie sú stuhnuté, nemajú charakteristické mŕtvolné škvrny a krv v ranách je nezrazená“.

18:00 Ukrajinci našli v Buči ďalší masový hrob

Volodymyr Zelenskyj obvinil ruskú armádu z páchania genocídy a zo snahy eliminovať „celý národ“. „Toto je genocída. Eliminácia celého národa a ľudu,“ povedal Zelenskyj pre reláciu Face the Nation.
Ukrajinskí záchranári medzičasom objavili za kostolom v centre mesta Buča zákop, v ktorom našli 57 tiel, niektoré z nich boli v čiernych plastových vreciach, zatiaľ čo ostatné boli v civilnom odeve.

„Sme občanmi Ukrajiny a nechceme sa podriadiť politike Ruskej federácie. To je dôvod, prečo náš ničia a vyhladzujú,“ povedal Zelenskyj pre CBS. Kyjev predtým označil zabitie civilistov v Buči za za „úmyselný masaker“ a požiadal členské štáty G7, aby okamžite prijali nové sankcie voči Rusku.

17:00 Ukrajinci chcú Norimberg, Rusi odmietajú obvinenia za Buču

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov sa vyslovil za to, aby sa ruské jednotky zodpovedné za zabíjanie civilistov v mestách a obciach Kyjevskej oblasti zodpovedali pred súdom podobným norimberskému tribunálu.

Reznikov v nedeľu v rozhovore pre britskú spravodajskú televíziu Sky News, ktorý sa uskutočnil počas jeho návštevy leteckej základne Hostomeľ, povedal, že sa objavujú stále nové prípady a dôkazy pre Medzinárodný trestný súd (ICC). Dodal, že takéto hlásenia prichádzajú z miest, odkiaľ sa stiahli ruské jednotky, ako je Buča či Irpiň, alebo aj z Charkova a z prístavu Mariupol, ktoré sú už týždne ostreľované ruskými jednotkami.

Oficiálny kanál ruského ministerstva obrany na platforme Telegram zdieľal tvrdenie, že správy o úmrtiach civilistov v meste Buča sú „falošné“.

16:45 Ukrajinci spočítali doterajšie škody po invázii

Mali dosiahnuť 30 miliárd dolárov, zničených má byť 23-tisíc kilometrov ciest, 273 mostov, zhrnutie ekonomických škôd publikoval Kyiv Independent na svojom Twitteri.

16:30 Ukrajinský vojak Saša: Nenávidím Rusov, urobili zo mňa vraha

„Nenávidím Rusov, pretože zo mňa urobili vraha. Stále pred sebou vidím tváre ľudí zabitých v aute. Nikdy v živote som si nemyslel, že budem niečo také robiť, som veriaci človek. Viem, že ľudia by sa nemali zabíjať. Ale donútili ma. A kvôli nim s tým budem musieť zvyšok života žiť,“ hovorí v článku denníka Times ukrajinský ostreľovač Saša. Text spracoval český denník Mladá fronta Dnes.

16:00 Pápež: vojna má charakter svätokrádeže

Pápež František v nedeľu odsúdil „svätokrádežnú vojnu“ na Ukrajine a vyzval na modlitby za obnovenie mieru v tejto krajine. Uviedol na záver omše, ktorá bola vyvrcholením jeho dvojdňovej návštevy na ostrove Malta.

15:00 Litovský filmový režisér Mantas Kvedaravičius bol v sobotu zabitý v ukrajinskom meste Mariupol

„Ruskí vojaci zabili litovského filmového režiséra Mantasa Kvedaravičiusa, keď sa snažil dostať z Mariupola,“ uviedol ukrajinský rezort obrany. Litovské ministerstvo zahraničných vecí je „šokované“ správou o usmrtení Kvedaravičiusa v Mariupole, „kde dokumentoval ruské vojnové zverstvá“.

Jeho smrť komentoval aj prezident Litvy Gitanas Nauséda: „Stratili sme tvorcu známeho v Litve aj na celom svete, ktorý až do posledného okamihu napriek nebezpečenstvu pracoval na Ruskom okupovanej Ukrajine.“

Mantas Kvedaravičius bol známy najmä vďaka svojej dokumentárnej snímke z konfliktnej zóny s názvom Mariupolis, ktorá mala premiéru v roku 2016 na Medzinárodnom filmovom festivale Berlinale. Tento film je portrétom strategického prístavného mesta v Doneckej oblasti, kde od roku 2014 bojujú ukrajinské sily proti proruským jednotkám. Správu o zabití Kvedaravičiusa priniesol na Facebooku aj ruský filmár Vitalij Manskij, zakladateľ moskovského festivalu Artdocfest, vo svojom príspevku na sociálnej sieti ostro odsúdil Rusko za „diabolskú vojnu voči celému svetu“.

14:30 Stretnutie Putina a Zelenského nie je nateraz aktuálne

Vedúci ruskej delegácie Vladimir Medinskij sa domnieva, že na stretnutie na najvyššej úrovni je ešte priskoro. Vo svojom príspevku na platforme Telegram konštatoval, že ukrajinská strana sa stala realistickejšou v prístupe k otázkam spojeným s neutrálnym a nejadrovým štatútom Ukrajiny. Rozpracovaný návrh zmluvy však podľa neho nie je na pripravený tak, aby mohol byť predložený na summit na najvyššej úrovni.

Medinskij reagoval na vyjadrenia predsedu ukrajinského parlamentu Davyda Arachamiju – vedúceho ukrajinskej delegácie na rokovaniach s Ruskom, ktorý v sobotu povedal, že Moskva „ústne“ súhlasila s kľúčovými návrhmi Ukrajiny. Arachamija pripustil aj možnosť stretnutia prezidentov Vladimira Putina a Volodymyra Zelenského v Turecku, avšak bez toho, aby povedal, kedy by to mohlo byť možné. Nateraz však nezdieľa „optimizmus“ ukrajinských vyjednávačov o možnosti rozhovorov medzi prezidentmi.

„Čaká nás ešte veľa práce,“ uviedol Medinskij, ktorý súčasne kritizoval, že diplomatické a vojenské rezorty Ukrajiny – podľa jeho názoru – „výrazne zaostávajú pri realizácii aj tých dohôd, ktoré už boli dosiahnuté na politickej úrovni“. Medinskij potvrdil, že rusko-ukrajinské rokovania pokračovali v piatok a na úrovni vedúcich delegácií a expertov i v sobotu. Ďalšie rokovania avizoval Medinskij na pondelok. Uskutočnia sa prostredníctvom videokonferencie.

14:00 Rusi uniesli 11 ukrajinských primátorov

Rusi uniesli na Ukrajine už 11 tamojších primátorov, oznámila v nedeľu ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková: „Do dnešného dňa je v zajatí 11 šéfov lokálnych samospráv z Kyjevskej, Chersonskej, Charkovskej, Záporožskej, Mykolajivskej a Doneckej oblasti,“ povedala Vereščuková vo videu zverejnenom na svojom účte na Telegrame.

Vereščuková tiež ohlásila, že vláda v Kyjeve sa v sobotu dozvedela, že „v zajatí bola zabitá“ starostka obce Motyžyn ležiacej západne od Kyjeva Oľha Suchenková spolu so svojím manželom. Prokuratúra ich únos nahlásila 26. marca. Ukrajina sa podľa jej slov bude usilovať zaistiť, že „naši civilisti, primátori, kňazi, novinári a aktivisti budú oslobodení“, píše stanica CNN. Dodala, že „ide vojnový zločin a tí, čo sú zaň zodpovední, budú potrestaní v súlade s medzinárodným humanitárnym právom“.

Primátor juhoukrajinského mesta Melitopol bol prepustený na slobodu výmenou za niekoľko zajatých Rusov.

13:00 Ukrajina žiada embargo na ropu, plyn a uhlie, zatvorenie všetkých prístavov pre ruské lode

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba žiada členské štáty G7, aby v reakcii na vraždenie civilistov v ukrajinskom meste Buča okamžite prijali nové sankcie voči Rusku. „Masakry v Buči boli úmyselné. Rusi sa snažia zlikvidovať čo najviac Ukrajincov. Musíme ich (v tom) zastaviť a vyhnať. Okamžite požadujem nové zničujúce sankcie G7,“ napísal Kuleba. Minister žiada embargo na ropu, plyn a uhlie, zatvorenie všetkých prístavov pre ruské lode a tovar a odpojenie všetkých ruských bánk od systému SWIFT.

Kuleba svojím tweetom reagoval na medializované správy zo soboty týkajúce sa možného zabíjania civilistov v meste Buča ležiacom v Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa ruská armáda stiahla po zúrivom odpore, ktorý jej tam kládli ukrajinské sily. Ukrajinské jednotky v meste po odchode ruských jednotiek našli masový hrob, kde bolo pochovaných takmer 300 ľudí, a pozdĺž ulíc ležali ďalšie desiatky mŕtvol. Niektoré z nich mali ruky zviazané za chrbtom.

9:00 Koridory pre cudzincov z mesta Mariupol

Ruská armáda v priebehu nedele otvorí evakuačné koridory z mesta Mariupol i z neďalekého Berďanska pre občanov zo zahraničia. Generál Michail Mizincevaz z ruského Národného centra obrany uviedol, že cudzinci budú môcť odísť z Mariupola a vydať sa smerom k Berďansku, zatiaľ čo zahraniční občania z Berďanska budú môcť túto oblasť opustiť buď po súši cez Krymský polostrov, alebo aj cez územia ovládané momentálne Ukrajinou.

8:00 Ukrajinci kontrolujú Kyjevskú oblasť

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová uviedla, že Ukrajina znovu získala kontrolu nad „celou Kyjevskou oblasťou“ po ústupe ruských síl z niektorých kľúčových miest v blízkosti hlavného mesta Ukrajiny.

Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak v sobotu informoval, že ruské sily sa „rýchlo sťahujú“ z Kyjevskej a Černihivskej oblasti na severe Ukrajiny. „Vzhľadom na všetky pohyby a koncentráciu okupačných jednotiek je celkom jasné, že Rusko zvolilo ako prioritnú inú taktiku,“ dodal Podoľak v správe na sieti Telegram.

Podľa neho ruské jednotky majú za úlohu „stiahnuť sa smerom na východ a juh, udržať si kontrolu nad rozsiahlymi okupovanými územiami (nielen v Doneckej a Luhanskej oblasti) a tam si upevniť pozície (…), aby mohli diktovať svoje podmienky“.

Britská spravodajská televízia Sky News s odvolaním sa na britské ministerstvo obrany v sobotu informovala, že ruské sily sa stiahli aj zo strategicky kľúčového letiska Hostomeľ neďaleko Kyjeva.

Môžu Rusi dobyť Odesu?

Mesto Odesa na pobreží Čierneho mora je stále pod kontrolou Ukrajiny, mesto je opevnené a jeho okolie zamínované. Aj tu je však vývoj. Séria výbuchov vyvolala v nedeľu ráno požiare v meste a v okolí na juhozápade Ukrajiny.

Okolo 6. hodiny miestneho času vytvorili výbuchy najmenej tri stĺpy čierneho dymu s plameňmi viditeľnými v priemyselnej časti tohto strategického čiernomorského prístavného mesta. Podľa agentúry Reuters bola Odesa ostreľovaná raketami a v niektorých mestských oblastiach sa objavili správy o požiaroch. Uviedla to mestská rada v on-line príspevku.

Blíži sa stretnutie Putina a Zelenského? Erdogan tvrdí, že áno

Miesto stretnutia ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským bude s najväčšou pravdepodobnosťou Turecko. Informovali o tom agentúry Reuters a Interfax. Šéf ukrajinskej delegácie na mierových rokovaniach s Ruskom Davyd Arachamija uviedol v ukrajinskej televízii, že čas a miesto stretnutia nie sú známe.

Obe strany označili rokovania v uplynulých dňoch za zložité. Rozhovory sú kombináciou virtuálnych schôdzok a osobných stretnutí v Turecku.

Arachamija uviedol, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok telefonoval Putinovi a Zelenskému „a zdalo sa, že za seba potvrdil pripravenosť zabezpečiť stretnutie v blízkej budúcnosti“. „Dátum ani miesto nie sú známe, ale myslíme si, že by to s najväčšou pravdepodobnosťou mohol byť Istanbul alebo Ankara,“ Arachamija dodal. (tasr)


Ďalšie články