Streľba v Kongrese, Trump demonštrantov vyzval, aby boli pokojní

protestujúci americký Kongres Stúpenci amerického prezidenta Donalda Trumpa sa snažia dostať cez bariéry pred budovou Kapitolu vo Washingtone 6. januára 2021. Foto: TASR/AP

Demonštranti po mítingu, ktorý zorganizoval prezident Trump, vnikli do priestorov amerického Kongresu. Ten prerušil rokovanie. Prezident poslal na miesto Národnú gardu.

Nič podobné sa v amerických dejinách zatiaľ nestalo. Paralelu možno nájsť iba s násilným vstupom britských vojakov počas vojny v roku 1812. Demonštranti po protestoch vnikli do budovy amerického Kongresu, médiá priniesli správy o evakuácii a streľbe. Dnešné udalosti budú označované za bodku a zodpovednosť odchádzajúceho prezidenta Trumpa.

Trump po vypuknutí násilností vyzval demonštrantov, aby zachovali pokoj a zdržali sa násilia. Zároveň sa postavil na stranu polície a do mesta povolal Národnú gardu.

I am asking for everyone at the U.S. Capitol to remain peaceful. No violence! Remember, WE are the Party of Law & Order – respect the Law and our great men and women in Blue. Thank you!

Uverejnil používateľ Donald J. Trump Streda 6. januára 2021

Na násilnosti reagoval aj novozvolený prezident Biden, v jednom tweete napísal, že „Amerika je omnoho lepšia, ako to, čo sme dnes videli“. V ďalšom vyzval Trumpa, aby vystúpil v televízii a vyzval demonštrantov k ukončeniu obliehania Kongresu.

Starostka hlavného mesta Muriel Bowserová nariadila zákaz vychádzania a požiadala guvernéra susedného štátu Virginia, aby poslal na územie hlavného mesta dodatočné jednotky. Prezident Trump vydal rozkaz, aby bola na mieste použitá Národná garda a demonštrantov vyzval, aby s políciou spolupracovali a zachovali pokoj.

Save the America

Všetko začalo mítingom v centre vládnej štvrti v meste Washington. Prezident Trump v uplynulých dňoch zhrnul všetky dôvody, ktoré ho vedú k spochybneniu výsledkov volieb a dnes, v deň, keď mal Kongres potvrdiť výsledky volieb a víťazstvo jeho súpera Joea Bidena, zorganizoval míting, na ktorý prišli tisíce demonštrantov.

„Nikdy sa nevzdáme. Nikdy nepriznáme porážku,“ vyhlásil Trump na demonštrácii zvolanej pod heslom „Zachráňme Ameriku“. „Tieto voľby sme vyhrali a vyhrali sme ich jasne,“ tvrdil Trump s tým, že došlo k „ukradnutiu“ volieb, ktoré boli podľa jeho slov „zmanipulované tak, ako ešte nijaké iné voľby zmanipulované neboli“. „Nedovolíme, aby umlčali vaše hlasy,“ povedal Trump davu ľudí, ktorí na miesto prichádzali už od úsvitu.
Prezident Trump opakovane vyzval viceprezidenta Mikea Pencea, ktorý predsedá zasadnutiu oboch komôr Kongresu, aby nepotvrdil Bidenovo víťazstvo. Pence to však odmietol, podľa jeho slov takúto právomoc nemá a jeho úloha na zasadnutí bude prevažne formálna.
Trump ho ale povzbudzoval k odvahe: „Ak Mike Pence urobí správnu vec, zvíťazíme v týchto voľbách. Má absolútne právo to urobiť,“ povedal. „Mike Pence to bude musieť urobiť pre nás a ak to neurobí, bude to smutný deň pre našu krajinu.“

Trump neskôr viceprezidenta kritizoval za nedostatok odvahy.

Mike Pence didn’t have the courage to do what should have been done to protect our Country and our Constitution, giving…

Uverejnil používateľ Donald J. Trump Streda 6. januára 2021


Trump nie je v svojom postupe osamelý. S tvrdením, že voľby boli „ukradnuté“, to znamená neregulérne alebo neférové, súhlasí asi 60 percent republikánov, vadia im rôzne mediálne manipulácie pred voľbami a tiež pravidlá, ktoré umožňovali hlasovať poštou s inými pravidlami pre registráciu voličov či možnosť hlasovať dlhé týždne. Viac ako 100 republikánskych spojencov prezidenta Trumpa v Kongrese avizovalo, že na stredajšom zasadnutí vznesú námietky proti sčítaniu hlasov vo viacerých štátoch USA, v ktorých boli výsledky tesné. Ide o výraznú menšinu všetkých členov Kongresu, na strane Trumpa podľa televízie Fox News stojí zhruba dvanásť senátorov.

Donald Trump chcel mítingom podporiť tieto námietky a postaviť sa do čela opozície proti prezidentovi Bidenovi. Proces v Kongrese by to ale nezvrátilo, keďže značná väčšina kongresmanov, vrátane mnohých republikánov, by výsledky volieb potvrdila.

Bol si toho vedomý aj Trump, ktorý kritizoval „slabých“ republikánov, ktorí avizovali, že potvrdenie výsledkov volieb schvália.

Chaos po mítingu

Po skončení mítingu sa početní demonštranti pohli smerom k budove Kongresu, kde práve prebiehalo zasadnutie a násilne do neho vnikli.

Sídlo amerického Kongresu následne uzavreli, demonštranti sa dostali do potýčiek s políciou. Senát i Snemovňa reprezentantov oznámili prerušenie svojho zasadnutia, zameraného na potvrdenie výsledkov prezidentských volieb.


 Napätá situácia vznikla aj pred budovou Kapitolu, keď tam protestujúci začali strhávať kovové bariéry pod schodmi vedúcimi k hlavnému vstupu. Niektorí demonštranti sa snažili preniknúť cez policajtov s ochrannými štítmi, ktorí proti nim použili paprikový sprej.
Niektorí v dave kričali „zradcovia“, keď sa ich policajti snažili zatlačiť. V oblasti bol tiež nahlásený podozrivý balíček, oznámila to Polícia Kapitolu.
 Vnútri Kapitolu odvysielali oznámenie, podľa ktorého vzhľadom na „vonkajšiu bezpečnostnú hrozbu“ nemôže nikto vstupovať do komplexu Kapitolu ani z neho vychádzať. Nariadená bola tiež evakuácia niekoľkých kancelárskych budov Kongresu.

Please support our Capitol Police and Law Enforcement. They are truly on the side of our Country. Stay peaceful!

Uverejnil používateľ Donald J. Trump Streda 6. januára 2021

Nasadenie národnej gardy
Starostka Washingtonu Muriel Bowserová nariadila zákaz vychádzania v celom hlavnom meste od 18.00 h miestneho času do štvrtka 6. hodiny ráno (12.00 h SEČ). Reagovala tak na napätú situáciu okolo sídla Kongresu, keď tisíce protestujúcich obklopili budovu Kapitolu a prinútili kongresmanov prerušiť zasadnutie.


Donald Trump po vypuknutí zrážok vyzval demonštrantov, aby „zachovali pokoj“ a „podporili políciu“, ktorá je podľa jeho slov „skutočne na strane našej krajiny“.

Vývoj budeme ďalej sledovať. (tasr, fox, cnn, fed)


Ďalšie články