Podcast a Biblia. Možno to prekvapí, ale patria k sebe

6361148645_77b205a02a_o Foto: Marquez/flickr.com

Návod ako prečítať celú Bibliu za jeden rok je najpočúvanejším podcastom v USA.

Z prvej trojice najpočúvanejších podcastov v USA sa prekvapivo dva venujú tomu, ako prečítať celú Bibliu za jeden rok.

Na prvom mieste je momentálne podcast s názvom The Bible In A Year. Stojí za ním Ascension Presents, konkrétne známy americký katolícky kňaz Mike Schmitz. Každá časť trvá zhruba dvadsať minút a obsahuje čítanie zo Svätého písma, krátky komentár otca Schmitza a modlitbu, ktorá má poslucháčovi podcastu pomôcť počuť Boží hlas v prečítanom písme.

Biblia sa v podcaste nečíta od začiatku do konca, ale podľa špeciálneho plánu, ktorý má poslucháčovi pomôcť lepšie pochopiť dejiny spásy. Tento plán vyvinul americký biblista Jeff Cavins, ktorý sa taktiež podieľa na výrobe podcastu a ktorý pripravil viacero špeciálnych častí.

Podcast vychádza v anglickom jazyku a dá sa nájsť na všetkých väčších podcastových aplikáciách ako sú Podbean, Spotify, Apple podcasts, Google podcasts a pod. Dobrá správa pre tých, ktorí nerozumejú anglicky je, že v popise každej epizódy sa nachádzajú súradnice textu, ktorý sa v daný deň číta. Aj keď tak prídete o komentáre a modlitbu, predsa len môžete skúsiť plán čítania, ktorý vyvinul Jeff Cavins. Pre tých, ktorým nestačí audio je na stránke projektu možnosť získať aj texty jednotlivých čítaní, komentárov aj modlitieb. Všetky ďalšie informácie o tomto podcaste môžu záujemcovia nájsť tu.

Tretí najpočúvanejší podcast s názvom The Bible Recap má rovnaké poslanie, teda pomôcť poslucháčovi prečítať celú Bibliu v priebehu jedného roka. Stojí za ním protestantská evanjelizátorka Tara-Leigh Cobbleová, zakladateľka takzvaných D-groups (D ako disciplína), ktorá sama hovorí, že prečítanie celého Svätého písma jej zmenilo život. Snahou autorky je, aby ľudia neprestali čítať Bibliu keď sa dostanú do „nezáživných pasáži.“

V tomto podcaste sa však Biblia nečíta, autorka v krátkych, zhruba osem minútových častiach len vysvetľuje jednotlivé pasáže z Písma. Robí to už tretí rok a preto má podcast už takmer osemsto epizód.

Podobne ako otec Schmitz aj Tara-Leigh Cobbleová ponúka plán podľa ktorého je možné prečítať Bibliu za jeden rok, prípadne prečítať Nový zákon v priebehu troch mesiacov. Opäť to nie je čítanie od začiatku do konca, ale podľa špecifického kľúča. Jednotlivé plány čítania sú voľne dostupné na stránke projektu.

The Bible Recap stojí aj za mobilnou aplikáciou s názvom Biblia, ktorá je dostupná aj v slovenskom jazyku. Aj v nej môže používateľ nájsť plány na čítanie Svätého písma, ale aj mnoho ďalšieho obsahu. The Bible Recap je okrem angličtiny dostupný aj v španielčine.

Ak si vravíte, že je škoda, že ste sa o týchto podcastoch nedozvedeli skôr, nezúfajte. Rok sa ešte len začal a tých pár dní určite ešte dobehnete.


Ďalšie články