Polícia zadržala Makóa a Beňu, mali vraj krivo svedčiť proti Pčolinskému

svedok ¼udovít Makó Ľudovít Makó. Foto: Jakub Kotian/TASR

AKTUALIZOVANÉ Obaja kajúcnici sú tiež obvinení pre krivé výpovede, prípad sa má týkať obvinenia Vladimíra Pčolinského a Zoroslava Kollára.

O zadržaní ako prvá informovala TV Markíza prostredníctvom svojho portálu tvnoviny.sk

Polícia zadržala bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa a Borisa Beňu, bývalého námestníka tajnej služby, v sobotu ráno. Obaja sú obvinení pre krivé obvinenie a krivú výpoveď. Zatknutie sa má týkať klamlivej výpovede k skutku, v ktorom sú obvinení exšéf SIS Vladimír Pčolinský a podnikateľ Zoroslav Kollár. Podľa Beňu a Makóa mal Pčolinský dostať od Kollára úplatok za to, že ho prestanú odpočúvať. Generálna prokuratúra obvinenie voči nim neskôr zrušila cez známy paragraf 363.

„Môžem potvrdiť, že vyšetrovateľ Policajného zboru dnes zadržal dve obvinené osoby pre trestnú činnosť proti poriadku vo verejných veciach. Túto trestnú vec dozoruje prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava,“ uviedol pre TASR Chylo. Poznamenal, že v súčasnosti prebiehajú procesné úkony. „Vzhľadom na počiatočné štádium trestného konania nie je možné v súčasnosti poskytnúť bližšie informácie, aby nedošlo k zmareniu účelu trestného konania,“ dodal.

Pokračovanie vojny v polícii?

Denník N informuje, že aktuálne obvinenia voči Beňovi a Makóovi prebehli pod dozorom Krajskej prokuratúry v Bratislave, ktorá dozorovala aj prípad štyroch obvinených vyšetrovateľov NAKA. Službu mal v danom čase opäť sudca Juraj Kapinaj, ktorý poslal vyšetrovateľov okolo Jána Čurillu. Obhajca Borisa Beňu Peter Kubina obvinenie považuje za zámienku pre zrušenie obvinenia voči Pčolinskému. „V tomto konaní vidím rovnaký rukopis ako v prípade nezákonne obvinených vyšetrovateľov NAKA. A presne tak isto to aj dopadne,“ napísal Kubina. Vyšetrovateľ v uznesení tvrdí, že vypočul piatich svedkov, ktorí vyvracajú tvrdenia obvinených vo veci Pčolinského.

Ako dôkaz vyšetrovateľ uvádza podľa Denníka N aj správu komisie, ktorú zriadil súčasný riaditeľ SIS Michal Aláč, nasledovník Vladimíra Pčolinského vo funkcii šéfa SIS, ktorý je tiež nominantom Sme rodina.

Špeciálna prokuratúra: Ich výpovede boli vierohodné

Na obvinenie reagoval aj Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na sociálnej sieti. Skonštatoval, že vierohodnosť výpovedí Makóa a Beňu bola opakovane potvrdená právoplatnými rozhodnutiami súdov v iných trestných veciach.

„V trestnej veci obvinených Ing. V. P. a JUDr. Z. K. vyšetrovateľ NAKA v piatok (1. 4.) upovedomil obhajcov obvinených o termíne preštudovania spisu, keďže považuje predmetné vyšetrovanie za skončené. Obvinenie v danej veci je založené na výpovediach dvoch priamych svedkov (spolupracujúcich obvinených). Vierohodnosť výpovedí týchto dvoch svedkov bola opakovane potvrdená právoplatnými rozsudkami súdov v iných trestných veciach,“ skonštatoval ÚŠP.

Úrad tvrdí, že ani jeden z týchto svedkov nemá malígnu motiváciu vypovedať proti obvinenému Vladimírovi P., keďže do vznesenia obvinenia v tejto veci udržiavali priateľské vzťahy. „Vierohodnosť a silu dôkazov proti obvineným by preto mal posúdiť nezávislý súd,“ vyhlásil ÚŠP.

Dodal, že mu neprináleží hodnotiť, či medializovaná trestná vec zo soboty súvisí so snahou opätovne rozhodnúť postupom podľa paragrafu 363 Trestného poriadku v prípade bývalého šéfa tajnej služby Vladimíra P. a podnikateľa Zoroslava K. „Z našej praxe nám však nie je známy postup, keď je možné ustáliť krivé obvinenie alebo krivú výpoveď pred tým, ako vo veci meritórne rozhodne súd (alebo orgán činný v trestnom konaní),“ poznamenal úrad.

(mag, tasr)


Ďalšie články