Karibský štát pomáha Abramovičovi získať čas a zachrániť ďalšie jachty

Luxusná jachta Eclipse ruského podnikateľa Romana Abramoviča kotví v prístave tureckého letoviska Marmaris 22. marca 2022. Foto: TASR/AP Luxusná jachta Eclipse ruského podnikateľa Romana Abramoviča kotví v prístave tureckého letoviska Marmaris 22. marca 2022. Foto: TASR/AP

Oficiálne znie všetko priaznivo, ale efekty sú presne opačné. Karibský ostrovný štát Antigua a Barbuda je ochotný pomôcť Británii so zadržiavaním jácht vlastnených ruským oligarchom Romanom Abramovičom, ktorý sa nachádza na britskom sankčnom zozname. Informovala o tom ostrovná krajina a dodala, že Spojené kráľovstvo musí požiadať o takúto pomoc prostredníctvom medzinárodnej zmluvy.

To, samozrejme, trvá nejaký čas, všetko sa odohráva verejne, takže ruský miliardár má čas na vývoj situácie zareagovať. Štát Antigua a Barbuda si nikoho nepohnevá, Angličanov ani Abramoviča.

Denník Financial Times ako prvý informoval, že plavidlá Halo a Garcon, v súčasnosti zakotvené v Antigue a Barbude, vlastní Abramovič cez spoločnosť so sídlom na Britských Panenských ostrovoch, ktorá je na sankčnom zozname Británie.

Antigua samotná v žiadnom prípade nemôže zhabať alebo zadržať plavidlá, pretože nie sú spájané so žiadnymi zločinmi spáchanými v tejto krajine, uviedol veľvyslanec karibského štátu v USA Ronald Sanders. Ak to má karibský štát urobiť, vyžaduje si to oficiálnu žiadosť opierajúcu sa o zmluvu o vzájomnej právnej pomoci medzi oboma krajinami, čo je bežný mechanizmus, ako štáty navzájom spolupracujú, keď potrebujú vynútiť zákony.

„Povedali sme, že veľmi radi budeme spolupracovať, ale v súlade s právom,“ dodal Sanders v telefonickom interview. „Plavidlá môžeme zadržať, iba ak Briti v žiadosti na základe zmluvy o vzájomnej právnej pomoci uvedú, že toto je nimi hľadaný človek, pretože spáchal nejaký trestný čin,“ vysvetlil Sanders.

V liste zaslanom 29. marca Britskými Panenskými ostrovmi vláde Antiguy a Barbudy, ktorý mala možnosť vidieť aj agentúra Reuters, sa uvádza, že Abramovič je majiteľom firmy Wenham Overseas Limited. Superjachty spájané s Abramovičom, v celkovej odhadovanej hodnote 1,2 miliardy dolárov, sú od minulého týždňa zakotvené aj na juhozápade Turecka.

Západné vlády uvalili sankcie na Abramoviča a niekoľko ďalších ruských oligarchov, keďže sa snažia izolovať ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho spojencov za inváziu na Ukrajine. Abramovič, ktorý sa objavil tento týždeň aj na mierových rozhovoroch Rusov a Ukrajincov, získal nedávno prekvapivú podporu prezidenta Zelenského, aby ho Američania vyradili zo sankcií.

(tasr, fed)


Ďalšie články