Ekonómovia evidujú príznaky bubliny na trhu s nehnuteľnosťami v USA. Čaká nás ďalšia facka?

city-g9c7fb8714_1920 Foto: Pixabay

Ceny nehnuteľností v USA sa vyšplhali do značných výšok a stále stúpajú. Boli zaznamenané príznaky vzniku bubliny na trhu s bývaním. Na Slovensku rastú ceny nehnuteľností tiež. Máme očakávať ďalšie problémy?

Inflácia je v Amerike aj v Európe na vysokých číslach. V USA medziročná inflácia dosiahla 7,5 percenta v januári, vo februári dokonca 7,9 percenta. Marcové čísla majú byť známe 12. apríla, ale ide o najvyššiu mieru inflácie od roku 1982. Podobne je to aj v Európe, eurozóna mala medziročne priemernú infláciu 7,5 percenta, Slovensko dokonca 9 percent. Česko vyše 11 percent, Litva vyše 14 a také Turecko dokonca vyše 54 percent (číslo z februára). Na inflácii sa podieľajú najmä ceny energií, ale aj jedla či automobilov.

Nie je to však jediný problém, pridáva sa k nemu ďalší – a pre väčšinu populácie dôležitý faktor, bývanie. Týka sa to USA, ale aj Slovenska.

Podľa ekonómov z americkej Federálnej rezervnej banky v Dallase ceny bývania rastú rýchlejšie, ako by mali. Vo svojej správe uvádzajú, že reálne ceny nehnuteľností (ceny upravené o infláciu) sa v USA od roku 2012 neustále zvyšujú. Tempo rastu cien nehnuteľností sa pritom začalo zrýchľovať už pred pandémiou, ale od začiatku roka 2020 výrazne zosilnelo.

CNN uviedla, že donedávna verejnosť nepripúšťala možnosť vzniku bubliny na trhu s nehnuteľnosťami. Po preskúmaní trhov s bývaním v USA však odborníci uviedli, že sa objavujú nové skutočnosti, ktoré naznačujú možné formovanie takejto bubliny. „Naše dôkazy poukazujú na abnormálne správanie amerického trhu s bývaním prvýkrát od boomu na začiatku roka 2000,“ napísali. Podľa nich sú znepokojujúce niektoré ekonomické ukazovatele, ktoré vykazujú známky toho, že ceny nehnuteľností v roku 2021 sú čoraz viac mimo noriem. Týmito ukazovateľmi majú byť podľa nich najmä pomer cien bývania k výške nájomného a pomer cien k príjmom.

Čo môže za rýchly rast cien?

Mnohí Američania sú stále poznačení posledným krachom na trhu s bývaním v roku 2007, ktorý bol podporený lacnými úvermi. Existuje viacero vysvetlení, prečo ceny domov za posledné desaťročie neustále rástli a v posledných dvoch rokoch vystrelili nahor ešte výraznejšie.

Ekonómovia spomínajú hlavne nerovnováhu ponuky a dopytu na trhu, rastúce náklady na prácu a výstavbu a tiež to, aké vysoké alebo nízke sú úrokové sadzby hypoték. To, že sa trh nachádza v stave, keď je blízko vzniknutia bubliny, zapríčinili podľa nich aj stimulačné programy súvisiace s pandémiou či narušenia dodávateľského reťazca a s ním súvisiace politické reakcie.

Očakávania, očakávania, očakávania

Spomedzi iných faktorov však vytýčili, že za takýto rast reálnych cien zodpovedajú aj samotní spotrebitelia a ich očakávania budúceho vývoja. Tí sa častokrát obávajú toho, že v budúcnosti budú musieť zaplatiť za nehnuteľnosť vyššiu sumu, čo spôsobí vysoký dopyt po nehnuteľnostiach, ktorý tlačí nahor nielen reálne, ale aj očakávané ceny v budúcnosti. Tento mechanizmus môže podľa odborníkov spôsobiť dokonca exponenciálny rast cien.

Jednou z rád, ktoré výskumníci vo svojej správe poskytli, je monitorovanie trhu s bývaním v reálnom čase. To by malo následne pomôcť investorom a tvorcom politík reagovať skôr, ako sa nesprávne nastavenie stane takým závažným, že následné korekcie spôsobia hospodárske otrasy.

Hrozba bubliny u nás?

Aj mnohí na Slovensku už pocítili, že rast cien nehnuteľností sa dotýka aj spotrebiteľov na Slovensku. Národná banka Slovenska uvádza, že medziročne vzrástli ceny za bývanie v priemere o 22,1 percenta.

„Napriek tomu, že ceny nehnuteľností rastú z roka na rok, realitná bublina pravdepodobne nepraskne tak skoro,“ vyjadril sa pre portál reality.sk generálny riaditeľ Across Private Investments Maroš Ďurik.

„Keď sa pozrieme len na vývoj slovenských parametrov, ktoré ovplyvňujú cenu nehnuteľností, vidíme nedostatok pracovných kapacít, nárast miezd, nárast cien materiálov a silný reálny dopyt po bývaní. Zároveň nevidíme výrazný nárast ponuky. Tieto parametre dávajú predpoklad pokračujúceho rastu cien nehnuteľností v budúcnosti,“ hovorí pre magazín Forbes Juraj Ťahún, riaditeľ pre predaj v spoločnosti Lucron.

Zdá sa teda, že v súčasnosti nám podobná bublina nehrozí. Slovensko je malá, otvorená ekonomika a krach trhu s bývaním v USA by nás možno zasiahol viac ako naša vlastná bublina. Napriek tomu si však môžeme zobrať k srdcu radu amerických ekonómov – mať oči na stopkách.


Ďalšie články