Obavy sa zatiaľ nenaplnili. Dodávky plynu z Ruska do Európy pokračujú plynule a vo veľkých objemoch

Budovanie plynovodu. Ilustračné foto: TASR/Roman Hanc Budovanie plynovodu. Ilustračné foto: TASR/Roman Hanc

Rusko v piatok zatiaľ pokračuje v dodávkach plynu do Európy. Jeho ceny najprv v reakcii na hrozbu ruského prezidenta Vladimira Putina, že Moskva preruší tok plynu, ak zaň odberatelia v zahraničí nezaplatia v rubľoch, vzrástli. Neskôr sa však opäť znížili.

Plyn v dvoch z troch hlavných ruských plynovodov smerom do Európy – Nord Stream 1 cez Baltické more a na Slovensko cez Ukrajinu, prúdi normálne, zatiaľ čo cez plynovod Jamal, ktorý vedie cez Bielorusko, smeruje opačne, zo západnej Európy na východ do Poľska.

Podľa dekrétu, ktorý vo štvrtok (31. marca) podpísal Vladimir Putin, si zahraniční odberatelia ruského plynu musia od piatka otvoriť rubľové účty v štátom kontrolovanej Gazprombank, čo umožní konverziu ich platieb v cudzej mene na ruble.

Analytici sa domnievajú, že tento plán, ktorý stavia Gazprom do centra obchodu, je skôr o jeho ochrane pred budúcimi sankciami, než o zastavení dodávok plynu do Európy. Rovnako je varovaním Putina na adresu Západu, aby ďalej nesprísňoval sankcie proti Rusku pre jeho inváziu na Ukrajinu.

Vývoz energií je najsilnejšou Putinovou pákou proti rozsiahlym západným sankciám uvaleným na ruské banky, spoločnosti, podnikateľov a spolupracovníkov Kremľa.

Rusko však nemá alternatívny trh, na ktorý by mohlo presmerovať dodávky zemného plynu, takže zastavenie tokov do Európy by zasiahlo aj jeho príjmy.

Putinovo rozhodnutie presadiť platby rubľami podporilo ruskú menu, ktorá po začiatku invázie 24. februára klesla na historické minimá. Odvtedy však rubeľ zmazal veľkú časť zo strát.

OMV sa už pripravuje na zmenu

Európski odberatelia sú stále pripravení nakupovať plyn na základe existujúcich zmlúv a Západ sa doteraz do značnej miery vyhýbal zavedeniu sankcií na ruský vývoz plynu, pripomínajú analytici.

Ani Gazprombank sa zatiaľ sankcie veľmi nedotkli a vyhla sa vylúčeniu z platobného systému SWIFT, hoci Británia minulý týždeň zmrazila jej aktíva. Británia však dováža len asi 4 percentá zo svojej spotreby plynu z Ruska, zatiaľ čo najväčšia európska ekonomika Nemecko až približne 40 percent a celá Európska únia (EÚ) zhruba tretinu.

Rakúska spoločnosť OMV už nadviazala prvý kontakt s Gazpromom ohľadom platby za plyn v rubľoch, ako to požaduje Rusko, uviedol v piatok jej hovorca. Dodal, že spoločnosť stále čaká na písomné informácie.

Koncern Gazprom v piatok uviedol, že začal informovať zákazníkov o nových pravidlách, ktoré sa týkajú platieb.

Ceny najskôr vzrástli, potom klesli

Európske ceny plynu v dôsledku neistoty vzrástli. Na britskom trhu o 7 percent a na burze v Amsterdame o viac ako 10 percent. Napriek tomu zostávajú ďaleko od rekordných hodnôt zaznamenaných začiatkom tohto roka.

Európske ceny plynu však začali v piatok (1. apríla) napoludnie opäť klesať. Dôvodom bolo zníženie obáv z prerušenia dodávok z Ruska potom, čo sa Moskva rozhodla požadovať platby v rubľoch.

Referenčný európsky termínovaný kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci na burze v Amsterdame zmazal predchádzajúce zisky a o 12.24 hod. SELČ sa obchodoval so stratou 2,9 percenta po 122,21 eura za megawatthodinu (MWh).

Ak kupci odmietnu požiadavku na platby v rubľoch, jednostranné zastavenie tokov plynu z Ruska by mohlo viesť k následkom pre dodávateľa, pretože to umožní odberateľom uplatniť klauzulu o nedodržaní zmluvných podmienok a otvorí im cestu k vymáhaniu pokút od Gazpromu, dodali podľa agentúry Reuters analytici.

https://standard.sk/188419/my-sme-uz-zaplatili-slovensko-reaguje-na-putinov-dekret-o-platbe-za-plyn-v-rubloch/

Preprava ruského plynu v marci sa výrazne zvýšila

Dodávky ruského plynu cez Ukrajinu na Slovensko sa v marci oproti februáru takmer zdvojnásobili. Tento trend pokračuje napriek požiadavkám ruskej strany na platbu v rubľoch a hrozbe odstavenia plynovodov aj na začiatku apríla. Vyplýva to z údajov zverejnených prepravcom plynu Eustream.

Zatiaľ čo vo februári pritieklo na Slovensko na vstupe vo Veľkých Kapušanoch 1,3 miliardy metrov kubických plynu a denné dodávky kolísali od 23 miliónov až po 80 miliónov kubíkov koncom mesiaca, v marci sa množstvo zvýšilo na viac ako 2,5 miliardy kubických metrov. Denné dodávky sa pritom najčastejšie pohybovali na úrovni 83 miliónov kubíkov. Väčšina tohto plynu na Slovensku nezostáva a prepravuje sa ďalej do Rakúska a Talianska.

Trend vysokých dodávok plynu zostáva podľa nominácií zverejnených Eustreamom aj v piatok a v sobotu (2. apríla), keď by mala preprava ruského plynu vzrásť až nad 90 miliónov kubíkov. Spoločnosť však v minulosti upozornila, že údaje sa môžu v reálnom čase meniť, takže ide zatiaľ iba o zámer prepravy plynu deklarovaný obchodníkmi.

Kto z koho?

Hlavný ekonóm Trinity Bank Lukáš Kovanda upozornil na piatkové výrazné zníženie toku plynu z Ruska severným plynovodom Jamal, ktoré spôsobilo okamžitý rast ceny plynu na burzách. Cena plynu vyskočila až na 133 eur za megawatthodinu. „To je najvyššia úroveň od 11. marca, teda za ostatné tri týždne,“ skonštatoval Kovanda. Z cenového vývoja plynu je podľa neho zrejmý návrat nervozity na trh.

Tú spôsobila okrem iného požiadavka ruského prezidenta Vladimira Putina, aby „nepriateľské“ krajiny, to znamená aj celá EÚ, platili za plyn rubľami, čo jednotlivé štáty odmietajú. „Dodávky plynu, ktoré sa realizujú v súčasnosti, sa budú platiť v druhej polovici apríla alebo v máji, čo obidvom stranám dáva ešte čas situáciu riešiť. Je možné, že nájdu nejaké kompromisné riešenie. Inak to bude hra nervov o to, kto ´cukne´ ako prvý,“ očakáva Kovanda. Trh preto podľa neho vyplaší každý náznak prerušenia dodávok.

Pre Slovensko je podľa energetického analytika Karla Hirmana dôležité, aby sme mali čo najviac zásob na budúcu zimu. „Z tohto pohľadu tá taktická hra, ktorú s nami hrá Putin, je o tom, aby sme čo najdlhšie vedeli brať plyn z Ruska a plniť týmto plynom naše zásobníky,“ povedal Hirman v relácii RTVS Z prvej ruky. Každým dňom dodávok sa podľa neho naša pozícia zlepšuje, aby sme mohli vykryť kritické obdobie nasledujúcej vykurovacej sezóny dodávkami plynu z iných zdrojov.

Nemecko sa obáva zastavenia dodávok ruského plynu

V Nemecku panujú veľké obavy zo zastavenia dodávok ruského plynu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Ak by Moskva zastavila dodávky plynu alebo ak by Západ zaviedol embargo na ruské energie, Nemecko by sa dostalo do hlbokej krízy, varoval šéf chemického koncernu BASF Martin Brudermüller. Zastavenie dovozu alebo dlhodobý výpadok dodávok plynu a ropy z Ruska by podľa neho spôsobilo nevídané ekonomické škody. „To by mohlo stiahnuť nemeckú ekonomiku do najhlbšej krízy od druhej svetovej vojny,“ uviedol Brudermüller v rozhovore pre Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung.

Aj energetická expertka a poradkyňa spolkovej vlády Lamia Messari-Beckerová varovala pred ďalekosiahlymi následkami zastavenia ruských dodávok na najväčšiu európsku ekonomiku. „Ak by prišlo k ochromeniu primárneho priemyslu, spustilo by to reťazovú reakciu, ktorá by sa nedala zastaviť, a len ťažko by sa opravovali jej následky,“ povedala Messari-Beckerová pre DPA.

Podľa energetickej divízie Siemensu Christiana Brucha by mal krátkodobý bojkot väčšie negatívne následky pre Nemecko ako pre Rusko. Upozornil, že pre niektoré odvetvia je plyn životne dôležitý. „Zoberme si len sklenársky priemysel. Ak tie zariadenia vychladnú, sú zničené.“

Oceliarsky koncern Salzgitter zasa varoval, že bez plynu sa zastaví produkcia ocele.

Spolkové ministerstvo hospodárstva vydalo včasné varovanie, čo je prvý stupeň z troch v rámci núdzového plánu pre prípad nedostatku plynu. To znamená, že zasadal krízový štáb a pripravil preventívne opatrenia pre prípad zastavenia dodávok. Takisto apeloval na firmy a spotrebiteľov, aby znížili spotrebu.

Scholz: Budeme ďalej platiť za ruský plyn v eurách

Nemecko bude aj naďalej platiť Rusku za plyn v eurách, povedal vo štvrtok (31. marca) nemecký kancelár Olaf Scholz.

Ako Scholz uviedol na tlačovej konferencii s rakúskym kolegom Karlom Nehammerom, ruskému prezidentovi Putinovi povedal, že Nemecko preverilo zmluvy s Ruskom v oblasti dodávok plynu a bude pokračovať v platbách v eurách a občas v dolároch. Zároveň zopakoval, že dúfa, že Nemecku sa podarí odstrihnúť sa od ruských dodávok ropy a uhlia do konca roka, v prípade plynu však tento proces bude trvať dlhšie.

Nemecký kancelár tak potvrdil pozíciu Berlína, ktorý odmietol požiadavku Ruska začať platiť od apríla za dodávky ruského plynu v rubľoch.

Podľa Nemecka, ako aj Francúzska je však požiadavka na platby v rubľoch neakceptovateľným porušením kontraktov a fakticky „sa rovná vydieraniu“. V tejto súvislosti nemecký minister hospodárstva Robert Habeck vo štvrtok povedal, že Nemecko je pripravené na všetky možné scenáre, medzi nimi aj na zastavenie dodávok ruského plynu do Európy.

Nesúhlas s platbami v rubľoch dal najavo aj francúzsky minister financií Bruno Le Maire. Uviedol, že aj Francúzsko požiadavku Ruska na platby za plyn v ruskej mene odmieta a rovnako je pripravené na zastavenie dodávok. „Nie je vylúčené, že v piatok dôjde k situácii, keď žiadny ruský plyn nepotečie. Je na nás, aby sme sa na to pripravili, a to aj robíme,“ citovala ministra agentúra AFP.

Grécko bude možno schopné vyhnúť sa problémom s dodávkami plynu

Grécko bude možno schopné vyhnúť sa problémom v súvislosti s dodávkami plynu, aj keď ich Rusko zastaví. Vyhlásil to v piatok minister energetiky Kostas Skrekas pre grécku televíziu Skai s tým, že ďalšia platba jeho krajiny ruskému dodávateľovi Gazprom je splatná tento mesiac.

Ak bude na svetovom trhu k dispozícii dostatok plynu, Atény prijmú opatrenia na zabezpečenie jeho dodávok a tiež na zaistenie energetickej bezpečnosti, povedal Skrekas.

Podľa krízového plánu jeho ministerstva by Grécko, ktoré využíva plyn hlavne na výrobu elektriny, malo získať dodatočné množstvá skvapalneného zemného plynu (LNG). Okrem toho plyn na výrobu elektriny v štyroch plynových elektrárňach by vymenilo za ropu, povedal minister, podľa ktorého by Grécko mohlo tiež zvýšiť nákupy azerbajdžanského plynu. A môže tiež aktivovať aj rezervnú kapacitu na výrobu elektriny z uhlia.

Taliansko a Španielsko diskutujú o vybudovaní plynovodu

Taliansko a Španielsko skúmajú možnosť vybudovania plynovodu popod Stredozemné more, ktorý by znížil závislosť Talianska od ruského plynu. Uviedol to vo štvrtok (31. marca) taliansky premiér Mario Draghi s tým, že otázku riešil so španielskym premiérom Pedrom Sánchezom na zasadnutí Európskej rady v Bruseli. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

„Diskutovali sme o myšlienke vybudovania taliansko-španielskeho plynovodu,“ povedal taliansky premiér. Španielsko má najväčšiu regasifikačnú kapacitu v Európe, preprava plynu cez Pyreneje do ostatných štátov Európskej únie je však veľmi komplikovaná.

(tasr, im)


Ďalšie články