Tipy na víkend: Film o gymnastke z Kyjeva, Robert De Niro ako Al Capone a dva tipy z YouTube a Netflixu

3df0230f-9570-11ec-b67c-9e966f951e90 Film Oľga. Foto: kino-lumiere.sk

Pravidelný prehľad zaujímavých filmov, seriálov a iných kultúrnych udalostí na víkend pripravuje Mária Koterbová.

PIATOK

Film nakrútený podľa skutočných udalostí, ktoré sa odohrali v roku 1920 v Amerike. Po zákaze predaja alkoholických nápojov sa začala rozbiehať éra mocných zločineckých gangov. Tie začali obchodovať s predajom nelegálneho alkoholu a mali z toho výnosný kšeft. Hlavou gangu bol známy mafián Al Capone, zahral si ho Robert De Niro. Na strane zákona stál Eliot Ness, stvárnil ho Kevin Costner. Snímka Nepodplatiteľní sa začne o 22:00 na Jednotke.

Film o križiakoch síce obsahuje veľa historických nepresností, ale atmosféru zachytil pútavo. Keď Balianovi zomrie manželka, spoznáva sa so svojím otcom, ktorého nikdy nevidel. Otec sa pokúša so synom zblížiť a zavolá ho na križiacku výpravu. Balian najprv odmieta, no napokon sa k otcovi pridá. Cestou však otec Gofrey zomiera, no pred smrťou stihne Baliana pasovať za rytiera. Keď prichádza do Jeruzalema, spoznáva krásnu Sibylu. Je to sestra kráľa, ktorý pred smrťou ponúkne jej ruku práve Balianovi, pretože v ňom vidí čestného človeka. No na to, aby sa stal kráľom, musí zabiť jej manžela, a to ako čestný človek nechce. Rozpútava sa tak vojna medzi kresťanmi a moslimami. Saladín vyznie lepšie, ako bola realita, križiaci horšie ako bola realita, ale oplatí sa. Film z roku 2005 Kráľovstvo nebeské odvysiela o 20:00 JOJ Plus.

Ak ste v piatkovom programe nenašli nič, čo by vás oslovilo, pridávame tip na španielske mysteriózne krimi. Je to film s názvom El cuerpo. Z márnice vybehol vydesený muž, ktorý v nej pracoval už tri roky. Uteká cez les, až ho na ceste zrazí auto. Na miesto činu, teda do márnice, prichádza polícia a zisťuje, že zmizlo telo ženy. Úlohou inšpektora Jamieho je prísť na to, čo sa stalo a kde sa telo nachádza. Pri vyšetrovaní ho však doháňa vlastná minulosť. Jediným podozrivým je jej manžel Alex, ktorý vinu popiera. Snímka je záhadná až do posledného okamihu. Film si možno pozrieť na YouTube.

SOBOTA

Doktor Meluzín sa po rozchode so svojou ženou vracia z Prahy do kraja, v ktorom vyrastal. Nastupuje ako obvodný lekár. Zo začiatku ho na vidieku nechápu a je terčom ohovárania. No vďaka svojej odbornosti napokon miestnych ľudí presvedčí, že je nielen dobrý lekár, ale aj človek. Film je nakrútený podľa knižnej predlohy Bohumila Říhu. Snímka Dým bramborové natě pôjde o 20:35 na Dvojke.

Film Zápisník jednej lásky pozná asi každý. Pre mnohých je to jeden z najkrajších romantických filmov. Príbeh sa začína v roku 1940, keď sa dvaja mladí ľudia Noah a Allie do seba zamilujú. Allie je z dobre situovanej rodiny a mladík pracuje na píle. Spoznávajú sa a každým dňom majú k sebe bližšie. Napokon však zaúraduje vplyv rodiny a láska medzi dvomi ľuďmi sa končí. Po pár rokoch sa však opäť stretávajú a teraz sa už Allie musí sama rozhodnúť medzi láskou a rozumom. Tento príbeh dvoch zamilovaných ľudí každý deň rozpráva jeden starší pán svojej manželke, ktorá trpí Alzheimerovou chorobou. Film Zápisník jednej lásky začína o 23:10 na TV Doma.

Lekár Richard Kimble ohlásil smrť svojej manželky na polícii. Podľa jeho svedectva ju zavraždil jednoruký muž. No Richardovi nikto neverí, a preto sa dostáva do väzenia. Súd ho odsudzuje na trest smrti. Počas prevozu vybočí väzenský autobus z cesty a prevráti sa. Je to pre Kimbleho šanca na útek. Na miesto činu prichádza tím agentov FBI, ktorých vedie Samuel Gerard a snaží sa ho vypátrať. Stretnú sa v tuneli kanalizácie, kde sa ho Kimble snaží presvedčiť o svojej nevine. Gerardovi je to jedno, chce ho len chytiť, no Kimblemu sa opäť podarí utiecť. Keďže vie, že polícia mu neverí, rozhodne sa nájsť vraha sám. Zisťuje však, že je za tým niečo viac. Snímka Utečenec z roku 1993 začne o 23:05 na TV Markíza.

Pridáme aj pozvánku do kina. Nadaná 15-ročná gymnastka Oľga pochádza z Ukrajiny. Vo Švajčiarsku žije jej otec, za ktorým odchádza, aby mohla trénovať v Národnom športovom centre. Jej snom je zúčastniť sa olympiády. Politická situácia v Kyjeve sa vyostruje a Oľga zameriava pozornosť na svoj domov, pretože sa bojí o svoju mamu. Oľgina matka robí na Ukrajine reportérku, kde denne informuje o udalostiach Euromajdanu. Film Oľga si môžete pozrieť v kine Lumiére v sobotu aj nedeľu.

NEDEĽA

Krátka miniséria je pripravená na nedeľu večer na Dvojke. Počas prvej svetovej vojny mäsiar Fidelis sľúbil svojmu zomierajúcemu kamarátovi, že sa postará o jeho tehotnú ženu. Odchádza s ňou do USA, kam idú spolu už ako manželia. V Amerike si Fidelis založí spevácky klub, ktorý navštevujú viacerí členovia komunity migrantov. Okrem tejto aktivity sa darí aj jeho obchodu. Prvá časť minisérie Klub spievajúcich mäsiarov začína o 20:30 a druhá časť bude nasledovať hneď po nej.

RTVS má pravidelnú rozhlasovú reláciu Nedeľná chvíľka poézie. Na YouTube si možno pozrieť aktuálnu a angažovanú časť venovanú vojne – Chvíľka poézie Ukrajine. Vo videu vystupuje spisovateľ Ján Štrasser, ktorý preložil Puškinovho Onegina. Úryvok z neho zaznieva aj vo videu, v ktorom sú zobrazené autentické zábery z prebiehajúcej vojny na Ukrajine. Okrem Štrassera vo videu vystupujú a prihovárajú sa ľudia z Ukrajiny, ktorí žijú na Slovensku. Každý z nich zarecitoval diela, ktoré majú teraz hlbší význam. Tie preložil Ján Štrasser a Peter Zajac.

Ešte filmový tip z Netflixu natočený podľa knižnej predlohy spisovateľky Eleny Ferrante: Temná dcéra. Leda prišla sama na dovolenku k moru, kde si chce oddýchnuť a posunúť sa v písaní knihy. Nálada je ponurá, správa sa rezervovane, ruší ju zábava aj otázky iných ľudí. Na pláži spoznáva matku s dcérou, ktoré jej pripomenú jej začiatky, keď sa sama stala mamou. Spomína si na chvíle, ktoré ovplyvnili ju aj jej dcéry. Žena na pláži jej pripomína to, ako zlyhala v mladosti, no nikdy nie je neskoro svoje chyby napraviť.


Ďalšie články