Ruský Magadan nevie nájsť starostu. Hlási sa majiteľ vzdialeného pohrebníctva

1280px-Magadan_seen_from_mountain Magadan. Zdroj: Wikipedia/Johannes Rohr

Neobvyklá situácia nastala v pobrežnom meste Magadan na ruskom Ďalekom východe po tom, ako miestna komisia, poverená výberom nového starostu, nedostala ani jednu prihlášku. Doterajší starosta tohto takmer stotisícového mesta vyhlásil, že zatiaľ nevie, či je pripravený „obetovať sa“ a kandidovať znova.

Podľa slov doterajšej hlavy mesta, ako znie oficiálny titul Jurija Grišana, čelí Magadan obrovským finančným a demografickým problémom. „Potrebujete viac než len odhodlanie stať sa starostom, aby ste ich vyriešili. Pozvať niekoho, kto nepozná naše mesto a región? Museli by ste byť blázon, aby ste s tým súhlasili“, povedal.

Majiteľ pohrebného ústavu

Záujem však medzitým prejavil Alexandr Šarabaiev – majiteľ pohrebného ústavu z ďalekého Tomsku. „Čítal som článok v novinách o tom, že sa nikto neprihlásil,“ uviedol podnikateľ pre rozhlasovú stanicu Slobodná Európa (RFE/RL). „Nerozumiem, prečo nevedia nájsť starostu, prečo majú také problémy a prečo z mesta odchádzajú ľudia. Rozhodol som sa preto prihlásiť. Samozrejme, o meste toho veľa neviem. Bolo by lepšie, ak by som tam nejakú dobu žil, ale nikdy som takú príležitosť nemal. Študujem si teraz informácie o regióne na diaľku,“ dodal.

Nádejný starosta sa už však vyslovil za obnovenie výstavby miestneho krematória, ktorá bola prerušená pre odpor pravoslávnej cirkvi.

Priame voľby starostov zrušené

Kritici však upozorňujú, že na pohľad komickú situáciu spôsobujú špecifiká ruského mocenského rebríčka, pričom môže ísť o príznak degradácie celého systému. Podobne ako väčšina ruských miest, tak aj Magadan zrušil priame voľby starostov a nahradil ich systémom, keď miestne elity dosadzujú na čelo mesta nevolených manažérov.

Oponenti túto zmenu kritizujú ako súčasť snahy ruského prezidenta Vladimira Putina o posilňovanie svojho vplyvu, s cieľom zabrániť vzostupu opozície a lokálnych protestných hnutí v regiónoch Ruskej federácie.

Nástrahy systému

Miestny bloger Anton Afanasiev, od ktorého mnohí očakávali, že sa na voľnú pozíciu prihlási, uviedol, že zvláštna situácia v meste je spôsobená práve absenciou priamych volieb. „Každý veľmi dobre vie, že bez ohľadu na to, aký program a tím kandidát predstaví, vybraný bude človek najviac vyhovujúci miestnej elite. Obyvatelia mesta by preto nemali čakať žiadne veľké zmeny,“ predpovedal.

Ako však ukazuje prípad miestneho poslanca mestskej dumy Nikolaja Istina, len vôľa kandidovať na podanie kandidatúry nestačí, nutné je prekonať aj nástrahy rozbujnenej byrokracie. Hoci sa Istin rozhodol v posledný možný deň podať dokumenty pre kandidatúru, tá bola odmietnutá z formálneho dôvodu. „Bolo nutné preukázať originál pracovnej knižky a ja som ho nevedel nájsť. Hlúpa situácia,“ uviedol s úsmevom na tvári miestny poslanec pre ruský denník Novaja Gazeta.

Volajte Moskvu

Na ďalší špecifický problém vyplývajúci z miestnej mocenskej vertikály poukázal aj bývalý zamestnanec magadanského magistrátu Oleg Dudnik. „Najväčším problémom pre starostu mesta je rozpočet. Mesto Magadan nemôže ovplyvniť svoj vlastný rozpočet. Mesto ho nenavrhuje, ani neschvaľuje,“ povedal.

Z hľadiska finančných prostriedkov je tak hlava mesta vydaná napospas regionálnemu guvernérovi a Moskve. Zároveň však pritom pred ľuďmi zodpovedá za školy, miestnu kultúru, ale aj stav vozoviek a chodníkov.

Dudnik prirovnal súčasnú situáciu k ére Sovietskeho zväzu, keď sa o oprave strechy miestnej školy muselo rozhodovať v Moskve. „Aká bola logika? Tak však veci fungovali. Teraz sa dostávame do rovnakého stavu. Chceme si urobiť mestský park? Rozhodnú o tom ľudia v 7000 kilometrov vzdialenej Moskve, ktorí v Magadane nikdy neboli,“ vyhlásil. Celá situácia okolo hlavy mesta je podľa jeho názoru „príznakom degradácie systému manažmentu, nehovoriac už o politickom systéme“.

Arktické mesto

Magadan sa rozprestiera v subarktickej oblasti na brehu Ochotského mora. Založený bol v roku 1929, pričom od 30. rokov 20. storočia v ňom sídlila spoločnosť Dalstroj, zodpovedná za ťažbu nerastných surovín, najmä zlata, na Ďalekom východe. Keďže spoločnosť zároveň pre potreby svojej prevádzky spravovala aj rozsiahlu sieť pracovných lágrov, stal sa práve Magadan tranzitným centrom, do ktorého boli privážaní politickí väzni pred svojím pridelením do jednotlivých táborov.

Téma Magadanu sa často objavuje v „blatňaku“, ruskom hudobnom štýle pojednávajúcom o živote zločineckej subkultúry, ako aj v dielach spisovateľa Varlama Šalamova.


Ďalšie články