Poľsko prijíma státisíce Ukrajincov, no stále zastavuje nelegálnych migrantov z Bieloruska, sťažuje sa mimovládka

Poľskí vojaci na bielorusko-poľskej hranici. Foto: TASRP/AP Poľskí vojaci na bielorusko-poľskej hranici. Foto: TASRP/AP

Zatiaľ čo Poliaci prijímajú Ukrajincov s otvorenou náručou, migrantov z Bieloruska už nie. Na túto skutočnosť sa sťažuje poľská mimovládna organizácia Grupa Granica, ktorá by rada videla rovnakú solidaritu aj pre severnejšiu hranicu. Jej členov zatiaľ tamojšia prokuratúra obviňuje z nezákonného prevádzačstva osôb.

Poľská mimovládna organizácia Grupa Granica uviedla pre francúzske rádio RFI, že Poľsko stále zastavuje nelegálnych migrantov, ktorí sa snažia do krajiny dostať z Bieloruska. Varšava pritom z Ukrajiny prijala už viac ako dva milióny vojnových utečencov.

„Sme v kontakte asi so stovkou ľudí, ktorí sú v súčasnosti na hranici. Je ich tam, samozrejme, ešte viac,“ hovorí Monika Matusová zo spomínanej mimovládky. Podotýka, že medzi migrantmi sú aj deti, tehotné ženy či ľudia so zdravotnými problémami.

Poľská hraničná stráž ich však odmieta pustiť do krajiny a drží ich na bieloruskej strane hranice. To je podľa Matusovej zvláštne, keďže náš severný sused od začiatku vojny na Ukrajine prijal už viac ako dva milióny utečencov.

„Som, samozrejme, šťastná, že sa takto vítajú utečenci z Ukrajiny. Ale musím sa sama seba pýtať: prečo sa nemôže diať to isté aj na severnej hranici?“ dodáva pracovníčka. Podľa nej je na hranici s Bieloruskom len niekoľko tisíc ľudí.

Poľská polícia medzitým koncom marca tohto roku zatkla štvoricu aktivistov z tejto promigračnej skupiny. Podľa prokuratúry boli zadržaní pre obvinenia z nezákonného činu prevádzačstva. Predstavitelia mimovládky uviedli, že ich členovia len pomáhali ženám a deťom uviaznutým v lese na bieloruskej strane hranice.  

Zatiaľ čo na Ukrajine od ruského vpádu koncom tohto februára zúri vojna, Minsk od minulého roku využíva migrantov ako zdroj tlaku na Európsku úniu. Tá už dávnejšie obvinila bieloruský režim Alexandra Lukašenka, že podnecuje príliv migrantov ako odplatu za sankcie.

Obeťou takéhoto migračného tlaku nie je len Poľsko, ale napríklad aj Litva. „Lukašenko hrozil, že zaplaví EÚ prisťahovalcami a drogami a pozrime sa – za posledné týždne sme zachytili značný nárast počtu ľudí, ktorí sa snažia nelegálne prekročiť hranicu,“ uviedla litovská premiérka Ingrida Šimonyteová v polovici júna roku 2021.  


Ďalšie články