My sme už zaplatili. Slovensko reaguje na Putinov dekrét o platbe za plyn v rubľoch

plynové potrubie plyn spustenie ilustraèka Plynové potrubie vo Veľkých Kapušanoch. Foto: TASR/František Iván

AKTUALIZOVANÉ Plaťte v rubľoch, inak vypnem plyn. Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét, na základe ktorého budú musieť zahraniční odberatelia platiť za ruský plyn od 1. apríla v rubľoch. Ministerstvo hospodárstva SR uviedlo, že platba za ruský plyn je uhradená a ďalšie kroky Slovenska zatiaľ nie sú potrebné

Ak odberatelia nezaplatia v rubľoch, kontrakty prestanú platiť a dodávky neprídu, hovorí Rusko. Na platby vo vlastnej mene vyzvalo minulý týždeň, ale EÚ aj skupina G7 to odmietli.

V utorok prestal tiecť plyn cez plynovod Jamal, ktorý vedie z Ruska do Nemecka cez Bielorusko a Poľsko. Potom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov naznačoval, že by bolo možné pokračovať v platbách v eurách.

Ruský prezident napokon Európskej únii neustúpil, hoci ešte v stredu nemeckého kancelára Olafa Scholza ubezpečoval, že plyn bude možné platiť aj v eurách cez Gazprom Banku, ktorá nie je európskom sankčnom zozname.

https://standard.sk/187221/ak-europske-staty-odmietnu-platit-za-plyn-v-rubloch-moskva-prijme-rozhodnutia-tvrdi-hovorca-kremla/

Slovensko patrí medzi členské štáty EÚ, ktoré sú najviac závislé do ruského plynu. V stredu večer po rokovaní Bezpečnostnej rady SR premiér Eduard Heger varoval, že Slovensko sa musí pripraviť „na riešenie náhleho odpojenia plynu“. Dal to do súvislosti s požiadavkami Ruska a vojnou na Ukrajine. Aj keď sa vykurovacia sezóna končí, dodávky plynu sú dôležité pre priemysel a napĺňanie zásobníkov pred ďalšou zimou.

Slovensko: My sme už zaplatili

Platba za ruský plyn je uhradená a ďalšie kroky Slovenska zatiaľ nie sú potrebné, tvrdí Ministerstvo hospodárstva SR. Rezort pracuje na znížení závislosti od plynu z Ruska. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva hospodárstva SR Katarína Matejková.

„Vzhľadom na to, že platba za poslednú faktúru za plyn je už uhradená, nie sú potrebné nijaké okamžité kroky Slovenska a ďalší vývoj ukážu najbližšie týždne. Budeme postupovať spoločne s ostatnými členskými štátmi Európskej únie. Rezort hospodárstva zároveň intenzívne pracuje na znížení závislosti od plynu z Ruskej federácie,“ uvádza Matejková.

Nemci chcú naďalej platiť v eurách

Nemecký kancelár Olaf Scholz na tlačovej konferencii s rakúskym kolegom Karlom Nehammerom, ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi odkázal, že Nemecko preverilo zmluvy s Ruskom v oblasti dodávok plynu a bude pokračovať v platbách v eurách a občas v dolároch.

Zároveň zopakoval, že dúfa, že Nemecku sa podarí odstrihnúť sa od ruských dodávok ropy a uhlia do konca roka, v prípade plynu však tento proces bude trvať dlhšie.

(tasr, sita, reuters, haj)


Ďalšie články