Matovič: Za zadržanie Gašpara môže sloboda vyšetrovateľov. Fico hovorí o politickej objednávke

Robert Fico brífing po poslaneckom grémiu Robert Fico (Zdroj: TASR)

Vládni politici reagujú na zadržanie viacerých bývalých policajtov vrátane exprezidenta policajného zboru Tibora Gašpara. Viacerí sa pritom tešia a dúfajú, že príde rad aj na expremiéra a predsedu strany Smer-SD Roberta Fica a jeho bývalých kolegov z predošlých vlád.

Napriek tomu, že je premiér po kontakte s nakazenou osobou v karanténe, na jeho facebookovom profile to nie je poznať. Aj na štvrtkovú rannú akciu Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), pri ktorej zadržali Gašpara a ďalších bývalých vysokopostavených členov polície, reagoval Matovič na sociálnej sieti.

V statuse s nadpisom Krajšie Slovensko Matovič útočí na svojich predchodcov v premiérskom kresle a viní ich z toho, že umožnili obsadiť významné posty v Policajnom zbore „svojim ľuďom“. Pripomína pritom aj staršie zatknutia vrátane toho, pri ktorom skončil v putách špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

„Kičura. Kožuch. Kvietik. Makó. Kováčik. Krajmer. Gašpar. Hraško… a desiatky iných priateľov Petra Pellegriniho a Roberta Fica si užívajú špeciálnu opateru strážcov zákona. A stačilo len tak málo – dodržať to, čo sme ľuďom pred voľbami sľubovali – dať poctivým vyšetrovateľom a prokurátorom absolútnu slobodu. Užívajte si ju, páni a dámy… a my urobíme všetko, aby sa časy, keď mafia ovládla štát, už nikdy nevrátili,“ napísal Matovič na Facebooku.

Fico, Pellegrini a družina

K potešenej reakcii premiéra sa pridala aj podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí). „Fico, Pellegrini a ich družina by dnes mali oznámiť svoj koniec v politike. To je jediné, čo môžu za týchto okolností urobiť,“ vyhlásila. Dodala pritom, že Slovensko je pravdepodobne jediná krajina v Európskej únii, ktorá zadržala a obvinila kompletne bývalé vedenie polície.

Aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) sa zo štvrtkového zásahu NAKA proti bývalým policajným funkcionárom tešil. Na svojom facebookovom profile si položil rečnícku otázku, u koho sa toto zatýkanie skončí.

„Exponenti vlády Smeru postupne všetci končia v rukách polície. Tak sa končí falošná rozprávka o sociálnych istotách, ktorú roky rozprávali Slovensku. Sociálne istoty boli, ale nie pre ľudí, iba pre nich. Našťastie sme to zmenili,“ napísal Krajniak.

Podľa ministra hospodárstva a predsedu SaS Richarda Sulíka je zadržanie exprezidenta policajného zboru Tibora Gašpara vizitkou opozičných strán Smer a Hlas, respektíve ich predsedov Roberta Fica a Petra Pellegriniho, ktorý svojho predsedu po nezhodách tento rok opustil a aj s časťou predsedníctva Smeru si založil vlastnú stranu Hlas-SD.

„Ďalšie veľké ryby z čela polície v putách. Idú pekne všetci do radu a mohli by aj začať spievať. Za stav v slovenskej polícii a justícii sú však zodpovední tí, ktorí tento štát donedávna riadili. Práve im títo ,experti‘ robili poradcov a oni ich za to kryli. This is my sen, now is realita,“ napísal Sulík na sociálnej sieti.

Politická objednávka?

Robert Fico v reakcii na slová vládnych politikov uviedol, že za zásahmi NAKA je podľa neho politická objednávka. Líder Smeru pripomenul, že kým nie je osoba právoplatne odsúdená, stále platí prezumpcia neviny.

Podľa Fica bol Tibor Gašpar dobrým prezidentom Policajného zboru a dobrými výsledkami. „Neviem, čo títo ľudia robili v súkromnom čase. Ak zlyhali, nech sú za to potrestaní,“ povedal expremiér. Zásahy NAKA proti bývalým funkcionárom polície označil Fico za politickú objednávku. Vláda podľa neho ľuďom ponúka divadlá, ktoré sú naplánované.

Mali si deliť státisíce

Podľa informácií portálu Noviny.sk v jednom prípade malo ísť o súkromnú firmu Interstore Group, ktorá sa chcela dostať z vyšetrovania svojej trestnej činnosti. Ľudovít Makó bol oslovený ďalším obvineným Martinom Fleischerom, šéfom ekonomickej sekcie na rezorte vnútra, ktorý požadoval pomoc.

Ľudovít Makó následne išiel za Norbertom Bödörom a Tiborom Gašparom, ktorých informoval o tejto požiadavke. Tí mali požiadavku prejednať so šéfom Národnej jednotky finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry Bernardom Slobodníkom. Sumu 400-tisíc eur si medzi sebou rozdelili. Podľa polície o tom rozhodol Norbert Bödör. Zo sumy malo ísť 90-tisíc eur Tiborovi Gašparovi. Úplatky si vraj delili v reštaurácii v Bratislave.


Ďalšie články