Šéf francúzskej vojenskej rozviedky pre vojnu na Ukrajine skončil vo funkcii. Francúzi uznali, že USA mali pravdu

Vojenská prehliadka na štátny sviatok - Deò dobytia Bastily Vojenská prehliadka na parížskom bulvári Champs-Élysées, 14. júla 2021. Foto: TASR/AP

Pre Ukrajinu padajú hlavy vo francúzskych tajných službách. Šéf vojenskej rozviedky, generál Éric Vidaud, už po pár mesiacoch vo funkcii skončil. Vyčítajú mu zlý odhad ruských zámerov na Ukrajine. Veliteľ francúzskej armády uznal, že USA mali pri varovaní pred vojnou na Ukrajine pravdu.

„Nedostatočné informovanie“ či „nezvládnutie problematiky“, tak znejú oficiálne dôvody, pre ktoré musel odísť z funkcie šéf vojenskej rozviedky, generál Éric Vidaud. Informáciu priniesli viaceré francúzske médiá vrátane denníkov Le FigaroLe Monde.

Hlavnou príčinou však údajne je, že neodhadol ruské plány a nepredvídal vojnu na Ukrajine. O hrozbe nahlas hovorili USA, ale Ukrajinu aj drvivú väčšinu odborníkov a pozorovateľov ruská invázia prekvapila.

Podľa náčelníka francúzskeho generálneho štábu Thierryho Burkharda tajné služby hovorili o eventuálnej možnosti ruského útoku, v závislosti od vhodného počasia, už od leta 2021.

„Američania hovorili, že Rusi plánujú zaútočiť. Mali pravdu. Naše tajné služby predpokladali, že Rusi využijú iné možnosti, keďže cena za obsadenie Ukrajiny bola privysoká,“ vyhlásil začiatkom marca Burkhard.

Ďalšie zdroje z prostredia francúzskej armády naznačujú, že odchod šéfa vojenskej rozviedky nesúvisí len s dianím vo východnej Európe. Do funkcie sa údajne dostal súhrou okolností a ostatné dni sa hovorilo o jeho odchode na iný post, hoci bol vo funkcii len sedem mesiacov.

„Túto zmenu nemôžeme spájať len so situáciou na Ukrajine. Je to aj o reorganizácii služby,“ cituje Le Monde zdroj z prostredia tajných služieb.

Vidaud údajne dostal ponuku odísť z funkcie koncom tohtoročného leta, ale rozhodol sa rezignovať už teraz. V minulosti zastavál vysoký post, bol na čele veliteľstva špeciálnych operácií, ktoré riadi špecialistov z námorníctva, pechoty aj letectva.


Ďalšie články