Voľby do amerického Senátu napínavé do konca, demokrati bližšie k úspechu

Georgia Senate Elections223306 Pracovníčky volebnej komisie v okrsku Fulton v Georgii spočívajú hlasy v doplňujúcich voľbách do Senátu USA, 5. januára 2020. Foto: TASR/AP

V Georgii sa rozhoduje o tom, kto získa väčšinu v americkom Senáte. Prvý post získal demokrat. Súboj o rozhodujúce druhé kreslo senátora sa odohráva v desatinách percenta, čo umožňuje prepočítať hlasy.

Výsledky volieb boli v súlade s predošlými prieskumami verejnej mienky veľmi tesné. Celkový počet takmer 4,4 milióna voličov sa rozdelil skoro presne na polovicu. Demokrat Raphael Warnock získal 50,6 percenta hlasov, iba o 1,2 percenta viac ako kandidátka republikánov Kelly Loefflerová. Pri spočítaní 98 percent hlasov to predstavuje rozdiel iba 53 430 voličov. Víťazstvo vo voľbách má však už Warnock isté.

Výsledok po súboji o druhé kreslo senátora, ktorý bol ešte tesnejší, však nie je jasný. Demokrat Jon Ossof získal po spočítaní 98 percent lístkov 50,2 percent hlasov oproti 49,8 percentám v prospech republikána Davida Perdueho, teda len o 0,4 percenta viac. Rozdiel v počte voličov medzi nimi je na úrovni iba 16 370.

Vyhlásenie oficiálnych výsledkov sa podľa BBC v Georgii očakáva dnes o 12. hodine (18. hodine SEČ). Pri rozdiele volebných ziskov menšom ako pol percenta je však podľa zákonov v Georgii možné, že sa pristúpi k opätovnému prepočítaniu hlasov, čo v noci na dnes pripustil aj štátny tajomník tohto štátu Brad Raffensberger. Vôľu využiť všetky legálne prostriedky na uistenie, že sa správne spočítali všetky legálne odovzdané hlasovacie lístky, prejavil aj republikánsky kandidát Perdue.

Boj do poslednej chvíle

Aj pri neúplných výsledkoch možno uviesť, že obaja demokratickí kandidáti zvíťazili vo väčších mestách Georgie a v ich priľahlých oblastiach, ako sú Atlanta, Augusta, Columbus či Savannah. Kandidáti republikánov bodovali v menej zaľudnených vidieckych oblastiach.

Demokratická strana bude mať po Warnockovom víťazstve v 100-člennom Senáte 49 kresiel, zatiaľ čo republikáni ich majú 50. Súboj o druhé kreslo rozhoduje o tom, ktorá strana získa v Senáte väčšinu.

Pri víťazstve Perdueho by pomer síl skončil na úrovni 51 k 49, v prospech republikánov. No po výhre Ossoffa by sa pomer senátorov vyrovnal na 50 k 50, pričom rozhodujúce slovo by v tom prípade pripadlo americkému viceprezidentovi, ktorým bude kandidátka demokratov Kamala Harrisová.

Senát by tak po šiestich rokoch ovládla Demokratická strana. Keďže dnes má strana väčšinu aj v dolnej komore Kongresu, budúci prezident Joe Biden by mal voľnejšie pole pôsobnosti a nečelil by oponentúre v Senáte.


Ďalšie články