Minister Mikulec zostal vo funkcii. Pri treťom odvolávaní ho opäť podržala koalícia a obhajoval Matovič

Minister vnútra opä èelí odvolávaniu, poslanci zaèali mimoriadnu schôdzu zľava minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) a predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) po hlasovaní o jeho odvolávaní z funkcie počas 63. schôdze Národnej rady SR 30. marca 2022. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) ostáva vo funkcii. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Minister vnútra Roman Mikulec ostáva vo funkcii. Poslanci ho v stredajšom hlasovaní neodvolali, bol to už tretí pokus. Za jeho odvolanie bolo len 46 poslancov zo 102 prítomných. Proti hlasovalo 51 poslancov. Obhajoval ho expremiér Igor Matovič.

Opozícia musí byť zúfalá, keď sa chytá slamky a z 2 000 eur ide robiť najväčšiu korupčnú kauzu. Vyhlásil to líder OĽaNO a minister financií Igor Matovič počas diskusie v Národnej rade (NR) SR k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Matovič skonštatoval, že štát v krízovej situácii nemal dostatočné kapacity či zásoby a musel konať rýchlo. Mrzí ho, že štát nedokázal všetko zabezpečiť. Vyčíta to však súčasnej opozícii, ktorá podľa neho zanedbala prípravu v minulých volebných obdobiach.

Zopakoval, že v skladoch štátnych hmotných rezerv mali byť zásoby a stany, a nie zlaté tehly v trezore ich bývalého šéfa Kajetána Kičuru. „Toto bolo vaše pripravovanie sa na krízu, rozkrádanie každého jedného eura,“ adresoval opozícii. „Že vám nie je hanba potom moralizovať a z človeka, ktorý tam od prvého dňa robil dobrovoľníka, hovorím o Júliusovi Slovákovi, robíte nejakého korupčníka,“ namieta minister financií. Pripomenul pritom viaceré kauzy bývalých vlád a pochybnosti o rôznych nákupoch.

Opozícia: Nezvládli ste pandémiu, nezvládnete ani toto

Matúš Šutaj Eštok (nezaradený) reagoval, že už dva roky riadi krajinu súčasná vláda. Poukázal aj na jej nízku dôveru u občanov SR. „Tak ako ste nezvládli pandémiu, tak nezvládate ani túto utečeneckú krízu,“ povedal. Vláde vyčíta, že nemyslí na občanov SR, Matovičovi zas zadlžovanie Slovenska. V súvislosti s korupciou pripomenul kauzy súčasnej vlády, napríklad nákup antigénových testov na ochorenie COVID-19 od firmy, ktorá mala mať blízko k samotnému Matovičovi.

Podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD) uviedol, že Minister vnútra Roman Mikulec je vo funkcii zbytočne, nedokáže robiť svoju prácu, no potrebujú ho tam na špinavú robotu. „Vždy keď ich pristihnú, tak rozprávajú o tom, ako všetko zmenia, zvolajú krízové riadenia a, samozrejme, za všetko môže bývalá vláda,“ skonštatoval Blanár.

Mikulec: Nezbavili sme sa zodpovednosti a neodovzdali riadenie krízy firme

Mikulec v pléne konštatoval, že štát sa nikdy nezbavil zodpovednosti a neodovzdal riadenie súkromnej firme. Pripustil, že zo začiatku krízy nefungovali procesy ideálne. Vzhľadom na limity a ďalšie technické zabezpečenie bolo podľa neho potrebné zabezpečiť súkromnú firmu, ktorá bola podľa neho využitá len na pomoc vo veľkokapacitnom centre v Michalovciach. Štát potreboval ďalšie stany a technické zabezpečenie, pokiaľ chcel zabezpečiť adekvátne podmienky pre utečencov. Išlo podľa neho o konsenzuálne rozhodnutie štábu v Sobranciach za účasti ministra dopravy a ďalších predstaviteľov štátu.

Na štábe padla podľa neho otázka, či vie niekto z prítomných odporučiť niekoho, kto by to vedel v krátkom čase zabezpečiť. „Došlo k odporučeniu firmy Dustream, ktorá mala na to kapacity technické aj personálne,“ skonštatoval Mikulec s tým, že firma to vedela zabezpečiť za víkend. Aj Úrad pre verejné obstarávanie podľa neho skonštatoval, že v takejto situácii je priame rokovacie konanie v poriadku. „Nie je pravdou, že sa tu niekto obohacuje,“ dodal.

Mikulec odkázal šéfovi Smeru-SD Robertovi Ficovi, že nechutne využíva utečeneckú krízu na získanie politických bodov. Minister pripomenul, že od začiatku utečeneckej krízy pôsobili na prechodoch a v ich blízkosti všetky zložky štátu.

(tasr, ste)


Ďalšie články