Začala sa surovinová vojna. Rusko vyplo plynovod Jamal, Poľsko odmieta ruské uhlie, ropu aj plyn

Ursula von der Leyen, Mateusz Morawiecki Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová a poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Po viacerých vlnách spoločných európskych sankcií sa Poľsko rozhodlo ďalej vykročiť vlastnou cestou. Odmieta ruskú ropu, plyn aj uhlie a vyzýva Európsku komisiu, nech zdaní ruské suroviny. Rusko medzičasom vyplo plynovod Jamal.

Niet tvrdšieho európskeho kritika Ruska ako Poľsko. Dlhodobá nevraživosť sa znásobila, odkedy Rusko zaútočilo na Ukrajinu. Varšava zakazuje dovoz ruských surovín, hoci doteraz boli sankčné kroky EÚ koordinované. Poľsko sa napokon rozhodlo konať na vlastnú päsť.

„Vláda dnes prijala plán na odklon od uhlia a urobili sme to po viacerých výzvach od Európskej komisie. Konáme v rozpore s aktuálnymi úniovými pravidlami, ale dúfam, že celá poľská politická scéna aj médiá tento krok podporia, aj keď ešte na zákaze dovozu ruského uhlia nie je zhoda na európskej úrovni. Posielame zákon na schválenie do parlamentu a embargo na dovoz uhlia by sme radi spustili v apríli, najneskôr v máji,“ vyhlásil poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorého cituje portál Business Insider.

Poľsko vyrába elektrinu prevažne v uhoľných elektrárňach a 80 percent spotreby uhlia má z vlastnej ťažby. Zvyšné uhlie dováža, z toho 75 percent z Ruska.

Nechcú ani ruský plyn a ropu

Do konca roka sa chce Poľsko zbaviť aj závislosti od ruského plynu a ropy. Už v súčasnosti dováža skvapalnený zemný plyn tankermi z USA.

„Podnikli sme kroky na diverzifikáciu dodávok surovín. Spravíme všetko preto, aby sme sa do konca roka odklonili od ruskej ropy. Pri plyne sme sa na to pripravovali už v minulosti rozširovaním infraštruktúry,“ dodal poľský premiér.

Poľsko okrem toho vyzvalo Európsku komisiu, aby uvalila daň na fosílne zdroje dovážané z Ruska.

Prehlbujú sankcie

Poľsko tiež rozširuje sankčné opatrenia. Poľská vláda schválila aj návrh zákona umožňujúci zmrazenie majetku subjektov, ktoré podporujú inváziu Ruska na nezávislej Ukrajine. Zoznam bude mať na starosti minister vnútra a bude zachádzať ďalej než sankcie EÚ už uvalené na Rusko, vysvetlil hovorca vlády.

Ďalším pripravovaným krokom je zaslanie diplomatickej nóty Rusku. Poľsko oznámi odstúpenie od dohody o podpore a vzájomnej ochrane investícií.

Rusko zastavilo plyn a chce ruble

Medzičasom sa zastavila prevádzka plynovodu Jamal, ktorý vedie z Ruska cez Bielorusko a Poľsko do Nemecka. Informovala o tom nemecká spoločnosť Gascade, píše agentúra Reuters.

Tok plynu v Jamale sa zastavil v utorok poobede. Ďalšie dva plynovody fungujú bezo zmeny – plynovod Bratstvo, ktorý vedie cez Slovensko, a Severný prúd 1 v Baltskom mori.

Nemecko sa pripravuje na možné narušenie dodávok ruského plynu. Dôvodom sú vyhrážky Moskvy, ktorá požaduje platby v rubľoch. EÚ aj skupina G7 požiadavku odmietli a považujú ju za porušenie dodávateľských zmlúv.


Ďalšie články