Biden možno vo Varšave povedal iba to, čo sa šušká po chodbách Washingtonu

Nedávna návšteva amerického prezidenta Joea Bidena v Poľsku je potvrdením vzrastajúceho významu nášho severného suseda. Z Poľska sa stáva regionálna veľmoc a kľúčový americký spojenec v novej studenej vojne. Nie div, že si vo Varšave čelní americkí predstavitelia podávajú dvere. Na začiatku marca tam zavítal minister zahraničných vecí Antony Blinken, v polovici mesiaca viceprezidentka Kamala Harrisová a teraz aj Joe Biden.

Joe Biden, Andrzej Duda rozhovory Joe Biden a Andrzej Duda. Foto: TASR/AP

Pri tejto príležitosti predniesol reč, ktorú zakončil efektným vyhlásením na adresu Putina. „Preboha, tento muž nemôže zostať pri moci,“ zvolal. Po krátkom vzrušení, že Spojené štáty ohlásili odstavenie Putina od moci ako svoj oficiálny cieľ, Biely dom záver reči v podstate dementoval. Biden vraj mal na mysli Putinovo zasahovanie v zahraničí, nie jeho pozíciu v Kremli. Blinken potvrdil, že USA nemajú plány na zmenu režimu v Moskve. Americká veľvyslankyňa pre NATO Julianne Smithová uviedla, že USA „nemajú za cieľ svojej politiky zmenu režimu v Rusku. Bodka“. Biely dom potvrdil, že inkriminovaná veta nebola v pôvodnom texte prejavu.

Bidenove výroky musí hasiť jeho tím

Medzi americkými komentátormi sa rozpútala vojna na niekoľkých frontoch. V jednej rovine sa viedla okolo starej otázky, nakoľko je Biden spôsobilý vykonávať prezidentský úrad. Nie je to po prvýkrát, keď Biden niečo medzi rečou plesol, aby o pár hodín neskôr musel jeho tím prezidentovo vyjadrenie uvádzať na pravú mieru. Len počas jeho európskeho turné išlo napríklad o tvrdenie, že ak Putin použije chemické zbrane, tak Amerika „odpovie rovnakou mierou“.

Pri návšteve vojakov 82. výsadkovej divízie, momentálne rozmiestnených v Poľsku v rámci posilňovania východného krídla NATO, sa zase zdalo, že naznačuje americké vojenské zapojenie do ukrajinskej vojny, dokonca že tam Američania už bojujú. „Uvidíte, prečo ste tu, niektorí z vás tam už boli,“ povedal parašutistom. Biden bol vždy známy svojimi prerieknutiami. Jeho pozorovatelia sa hádajú, či ide o známku nastupujúcej senility alebo je počet podivných vyhlásení ešte v norme. K tomu sa viaže otázka, kto vlastne riadi politiku Bieleho domu, pokiaľ na prezidentovo vyhlásenie nie je spoľahnutie.

Geniálny ťah alebo nebezpečný hazard

V druhej rovine sa vedie diskusia, či veta „tento muž nemôže zostať pri moci“ je geniálny ťah alebo nebezpečný hazard. Časť komentátorov pripomína slávnu repliku Ronalda Reagana: „Pán Gorbačov, strhnite tento múr.“ Biden sa vraj mohol zapísať do histórie podobne silným vyhlásením. Veľa ľudí opatrná americká politika ohľadom Ukrajiny silno frustruje. Radi by videli väčšie zapojenie. Výzva na odstránenie Putina je tak pre nich vítanou eskaláciou, hoci slovnou.

Ich oponenti tvrdia, že akákoľvek eskalácia, aj tá slovná, je veľmi nebezpečná. V Kremli sedí paranoidný šialenec s prstom na atómovom tlačidle. Čokoľvek, čo približuje stlačeniu tohto gombíka, je neprípustné. Navyše vydávať silné vyhlásenia bez akéhokoľvek plánu, ako ich naplniť, je kontraproduktívne. Amerika tým stráca na dôveryhodnosti.

Tu sa ale Bidenovi kritici môžu mýliť. Existuje čoraz viac náznakov, že zmena režimu v Moskve je cieľom Západu. Biden možno vo Varšave iba povedal, čo sa šušká po chodbách Washingtonu a Whitehallu.

Čo si myslí Ferguson

Pre agentúru Bloomberg o tom spísal obsiahly komentár historik Niall Ferguson. Podľa neho americkým cieľom na Ukrajine je zatiahnuť Rusko do krvavého konfliktu, ktorý v dôsledku povedie k zrúteniu režimu. Precedensom má byť sovietska invázia do Afganistanu, ku ktorej sa na počet obetí ruský debakel na Ukrajine už približuje. O počte ruských padlých sa vedú zúrivé diskusie, ale po mesiaci vojny sa zrejme pohybujú okolo desaťtisíc. Za desať rokov vojny v Afganistane Sovieti prišli o 15-tisíc mužov.

Ferguson cituje reportéra New York Times Davida Sangera, podľa ktorého Bidenova administratíva chce pomôcť Ukrajine „zatiahnuť Rusko do močiara“. Ferguson ďalej svoje závery podporuje vlastnými zdrojmi. Jeden z vysoko postavených členov administratívy mu vraj povedal, že „jediným cieľom je koniec Putinovho režimu. Dovtedy bude [Rusko] po celý čas Putinovho zotrvania štátom-vyvrheľom, ktorý nikdy nebude prijatý späť do spoločenstva národov“. Britská pozícia je podobná. „Možnosťou číslo 1 pre Veľkú Britániu je predĺženie konfliktu, a tým vykrvácanie Putina,“ píše Ferguson.

Cieľom však nie je iba Putinov koniec, ale aj varovanie Číne. Má demonštrovať silu západných sankcií a jednotu Západu. Je to pre Peking tiež príležitosť dobre si rozmyslieť prípadnú inváziu na Taiwan.

Sám Ferguson je k tejto stratégii skeptický. Napriek nepochybným problémom ruskej armády sa domnieva, že jej prevaha je zdrvujúca. Pád Mariupola uvoľní ruské jednotky tam viazané a Rusko začne operáciu s cieľom obkľúčiť Ukrajincov na Donbase, kde je veľká časť ich armády. Prípadné zapojenie Bieloruska môže zvrátiť situáciu pri Kyjeve. Čím dlhšie vojna potrvá, tým je väčšia šanca na konečné ruské víťazstvo, a teda aj posilnenie Putinovho režimu.

Fukuyama predpovedá víťazstvo Ukrajiny

V tom Fergusonovi odporuje ďalší známy mysliteľ Francis Fukuyama. Ten, naopak, predpovedá úplné ukrajinské víťazstvo. Logistické problémy a upadajúca ruská morálka vraj povedú k zrúteniu bojaschopnosti ruskej armády. Kolaps bude neočakávaný, ale kompletný. Výsledkom bude posilnenie Západu a liberálnej demokracie. Putinov pád potom bude nevyhnutný.

Pokiaľ koniec Vladimira Putina nie je oficiálnym cieľom západnej politiky, je určite minimálne zbožným prianím vrcholných západných predstaviteľov.

Okolo debát ohľadom Bidenovej rečníckej improvizácie však úplne zaniklo hodnotenie zvyšku zhruba hodinového prejavu v Poľsku. Bol celkom dobrý, aj keď nijako prelomový. Predsa len jedna zásadná politická zmena sa v ňom skrývala. Keď Bidenova administratíva nastupovala, signalizovala, že pozitívny prístup k Poľsku, ako ho praktizoval Trump, bude potrebné revidovať.

„Vidíte, čo sa deje všade, od Bieloruska cez Poľsko k Maďarsku, nástup totalitných režimov vo svete,“ vyhlásil Biden počas volebnej kampane. Vo varšavskom prejave však Poľsko iba chválil. Jasne ho zaradil vedľa štátov podporujúcich demokraciu a slobodu. Biden tak poznal, že bez Poľska sa v zahraničnej politike nezaobíde.

Text pôvodne vyšiel na portáli Echo 24. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články