Šojgu: Rusko sťahuje časť vojakov z okolia Kyjeva a zameria sa na Donbas. Obe strany hovoria o mierových rokovaniach

Sergej Šojgu. Foto: TASR/AP Sergej Šojgu. Foto: TASR/AP

Rusko radikálne zníži svoju vojenskú aktivitu pri Kyjeve, informoval minister obrany Sergej Šojgu. Vojská zameria na Donbas. Obe strany po rokovaní v Turecku hovoria o možnom stretnutí prezidentov.

Ruský minister Sergej Šojgu v utorok vyhlásil, že bojový potenciál ukrajinských ozbrojených síl sa výrazne znížil, čo ruským jednotkám umožňuje sústrediť sa na dosiahnutie hlavného cieľa, za ktorý označil „oslobodenie Donbasu“ na východe Ukrajiny. Uviedol, že hlavné úlohy prvej etapy vojenskej operácie ruských jednotiek na Ukrajine boli splnené, pričom „ukrajinské ozbrojené sily utrpeli značné škody“.

Spresnil, že letectvo a systém protivzdušnej obrany Ukrajiny boli prakticky zničené a „námorné sily prestali existovať“. Informoval, že zo152 lietadiel, ktoré mala Ukrajina pred začiatkom ruskej operácie, ich bolo zničených 123. Ukrajina prišla aj o 77 zo 149 vrtuľníkov, ako aj o 152 zo 180 systémov protivzdušnej obrany dlhého a stredného doletu.

Odchod z okolia Kyjeva a severu

Rusko radikálne zníži svoju vojenskú aktivitu na severe Ukrajiny v oblastiach, ktoré sa nachádzajú v blízkosti ukrajinského hlavného mesta Kyjev. Oznámil to v utorok námestník ruského ministra obrany a člen ruskej delegácie Alexandr Fomin po ukrajinsko-ruských rokovaniach v tureckom Istanbule, ktoré ruská delegácia označila za „zmysluplné“.

„V súvislosti s tým, že rokovanie a prípravy dohody o neutralite a bezjadrovom štatúte Ukrajiny prešli do praktickej fázy… rozhodli sme sa podstatne znížiť vojenskú aktivitu v oblasti Kyjeva a Černihiva,“ uviedol Fomin. Toto rozhodnutie bolo podľa neho prijaté s cieľom zvýšiť vzájomnú dôveru a vytvoriť nevyhnutné podmienky pre ďalšie rokovania.

Rusi naklonení rokovaniam

Vedúci ruskej delegácie Vladimir Medinskij povedal, že na rokovaniach bola „zmysluplná diskusia“ a že ukrajinské požiadavky budú predložené ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Medinskij okrem toho uviedol, že by sa mohlo uskutočniť i stretnutie Putina s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

„Po dnešnej zmysluplnej diskusii sme sa dohodli a navrhujeme riešenie, podľa ktorého by sa stretnutie hláv štátov mohlo uskutočniť súčasne s parafovaním dohody ministrami zahraničných vecí,“ povedal Medinskij.

„Pod podmienkou rýchlej práce na dohode a nájdenia kompromisu bude možnosť uzatvorenia mieru oveľa bližšie,“ dodal šéf ruskej delegácie vyjednávačov.

Ukrajinci hovoria o stretnutí prezidentov

Podobne sa vyjadril po rokovaniach aj ukrajinský vyjednávač s tým, že podmienky na priame rokovania ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a ruského lídra Vladimira Putina sú splnené.

„Výsledky dnešných rokovaní v Istanbule sú dostatočné na stretnutie na úrovni prezidentov,“ povedal ukrajinský vyjednávač David Arakhamia. Informoval o tom francúzsky denník Le Figaro.

Moskva od začiatku invázie na Ukrajinu odmieta priame rokovanie prezidentov, ktoré Kyjev viackrát navrhol.

(tasr, haj)


Ďalšie články