Sme o krok bližšie k výstavbe štátnych nájomných bytov

Boris Kollár tlaèová konferencia na tému Prepustenie Vladimíra Pèolinského Boris Kollár. Foto: Jakub Kotian/TASR

Nájomné byty sú pre hnutie Sme rodina najdôležitejšou témou, lebo vďaka nim dokážeme pomôcť mladým rodinám, ktoré to majú v dnešnej dobe veľmi náročné. Dvojnásobne to platí v ťažkých časoch, do ktorých ideme.

Chcú si založiť rodiny, zaobstarať vlastné bývanie a pri týchto stúpajúcich cenách nehnuteľností, je to takmer nemožné. Ponúkame riešenie, ktorým je výstavba nájomných bytov, čím by sme túto situáciu vyriešili. Je však nevyhnutné, aby sme prijali príslušnú legislatívu, bez ktorej by výstavba nebola možná.

Verím, že už na prebiehajúcej schôdzi parlamentu sa nám podarí schváliť nový stavebný zákon, ktorý nielenže uľahčí výstavbu nájomných bytov, ale uľahčí aj výstavbu pre každého, kto sa rozhodne stavať.

Súčasný stav v stavebných konaniach je, bohužiaľ, už neudržateľný. Súhlasí s tým aj väčšina predstaviteľov samospráv. Aktuálne platí už zastaraný stavebný zákon z roku 1976, ktorý bol síce veľakrát novelizovaný a opravovaný, avšak nedokáže už reflektovať na aktuálne požiadavky trhu. Preto sme pripravili zmenu: chceme, aby tento starý zákon nahradil zákon nový a s tým sa všetky procesy zmodernizovali.

Vďaka novému stavebnému zákonu naplníme to, v čo sme sa zaviazali v Programovom vyhlásení vlády a zároveň vyriešime problém, ktorý mali všetky predchádzajúce vlády dlhé roky, pretože nedokázali nájsť odborné a politické riešenia týchto problémov. My sme si dali za cieľ tieto problémy odstrániť a zároveň uspokojiť potreby jednotlivcov, samospráv a štátu.

Myslím si, že práve toto je správna cesta. Všetci tí, ktorí čakali alebo dokonca stále dlhé mesiace na vydanie stavebného povolenia čakajú, so mnou budú určite súhlasiť. Získanie práva stavať trvá na Slovensku momentálne približne 300 dní, čo nás radí k štátom s najdlhšie trvajúcimi povoľovacími konaniami na svete. Dĺžka konaní povoľujúcich stavby je zároveň významným faktorom ovplyvňujúcim rozhodovanie investorov, či investovať na Slovensku, preto si myslíme, že jeho zmena posunie našu krajinu výrazným spôsobom vpred a zároveň bude reagovať na potreby súčasnej doby, čím sa priblížime k ostatným krajinám. Po novom, teda po schválení tohto zákona, by ste na stavebné povolenie čakali iba 30 dní.

Ďalšiu novinku, ktorú so sebou nový zákon prinesie, je, že stavebné povolenie si už budete môcť vybaviť jednoducho a elektronicky priamo z domu. Už nebudete musieť behať po úradoch a zbierať desiatky potvrdení. Zníži sa aj počet procesov, čo výrazným spôsobom umenší byrokraciu.

Tento zákon so sebou prinesie množstvo pozitív a hlavne som rád, že vďaka jeho schváleniu sme už iba krok od výstavby nájomných bytov. Dokonca už máme aj investora z Rakúska, ktorý chce priniesť pol miliardy vlastných zdrojov, má už aj nejaké pozemky, napríklad pri Nitre chce postaviť okolo 300 až 400 bytov. Je to firma, ktorá má v Rakúsku 250 000 nájomných bytov. Dokazuje to, že investori, ako je tento, už čakajú, aby sa schválil nový zákon a sú pripravení okamžite stavať.

Pozitívna správa na úvod aj na záver: Verím teda, že vďaka tomuto zákonu sa nám už tento rok podarí odštartovať výstavbu prvých nájomných bytov, čím naplníme náš predvolebný sľub a potešíme nielen našich voličov.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články