Miliardár Elon Musk zvažuje založenie vlastnej sociálnej siete. Prekáža mu obmedzovanie slobody prejavu

Elon Musk. Foto: TASR/AP Elon Musk. Foto: TASR/AP

Prostredníctvom Twitteru zisťoval populárny miliardár Elon Musk záujem sledovateľov o sociálnu sieť, ktorú by sám založil.

Zakladateľ spoločnosti SpaceX Elon Musk minulý týždeň na sociálnej sieti Twitter publikoval sériu príspevkov týkajúcich sa slobody prejavu. Niekoľkými anketovými otázkami zisťoval názory jeho sledovateľov na tému slobody prejavu na sociálnych sieťach.

Musk sa kriticky vyjadril o Twitteri, ktorý podľa neho “podkopáva demokraciu” obmedzovaním politických prejavov. „Sloboda prejavu je nevyhnutnosťou pre fungujúcu demokraciu,” uviedol. Narážal tak na sériu takých udalostí, akými je zablokovanie bývalého prezidenta Donalda Trumpa či satirickej stránky The Babylon Bee.

Príspevky amerického miliardára si získali tisíce reakcií, súčasťou ktorých boli aj rôzne nápady. Jedným z nich bolo odkúpenie sociálnej siete Twitter, čo by Muskovi umožnilo väčšiu kontrolu nad slobodou prejavu. Podľa jeho vlastných slov v posledných dňoch „intenzívne premýšľal” nad založením vlastnej sociálnej siete.

Obmedzovanie slobody prejavu sa stalo nepopulárnym trendom posledných rokov najmä v Spojených štátoch. Často nekompromisná cenzúra zasiahla príspevky do diskusie o témach pandémie, prezidentských volieb v USA, LGBT komunity alebo najnovšie aj vojny na Ukrajine.

Výsledkom takéhoto prístupu gigantov ako Facebook či Twitter je vznik nových sociálnych sietí, napríklad Parler či Truth Social. Elon Musk sa už v roku 2020 ohradil voči kroku spoločnosti Amazon, ktorá zablokovala predaje knihy Alexa Berensona, bývalého reportéra New York Times.


Ďalšie články