Naozaj tomu nerozumiem. Zelenskyj odmietol poľský návrh zriadenia misie NATO na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Myšlienka zriadenia takzvanej mierovej misie NATO na Ukrajine je definitívne mŕtva. V uplynulých hodinách ju odmietla aj hlava ukrajinského štátu Volodymyr Zelenskyj a pasé je už aj pre Varšavu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vyjadril skepticky k poľskému návrhu zriadenia mierovej misie NATO na Ukrajine. Pochybuje o tom, že by pomohla vyriešiť vojnu s Ruskom.

„Tomuto návrhu naozaj nerozumiem. Nepotrebujeme zmrazený konflikt a vysvetlil som to na stretnutí s našimi poľskými kolegami. Viem, že pokračovali v tejto rétorike,“ povedal Zelenskyj pre ruské médiá.

„Našťastie, krajina nám stále patrí a ja som jej prezident, takže je na nás, aby sme sa rozhodli, či tu budú nejaké (zahraničné) sily,“ dodal ukrajinský líder, ktorého cituje portál Euractiv.

Začal s tým Kaczyński

Zriadenie mierovej misie Severoatlantickej aliancie prvýkrát navrhol Jarosław Kaczyński, líder poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), počas návštevy v Kyjeve s premiérmi Poľska, Česka a Slovinska.

Neskôr si totožnú myšlienku osvojil aj poľský premiér Mateusz Morawiecki. Novinárom ešte zhruba pred dvomi týždňami oznámil, že poľský minister obrany Mariusz Błaszczak predstavil tento plán na stretnutí s ministrami obrany členských štátov NATO.

Poľský návrh mal podporu iba v Poľsku

Poliaci sa následne pokúsili túto ideu presadiť aj medzi spojencami v NATO počas minulotýždňového aliančného samitu. Nápad sa však neujal, pretože by si to vyžadovalo priamu účasť pozemných jednotiek na Ukrajine, čo bolo od začiatku vylúčené ako možný krok vedúci k celosvetovému konfliktu.

Myšlienka z Poľska si nenašla podporovateľov ani medzi partnermi v strednej Európe. „Naozaj si ani ja neviem predstaviť, ako by to malo vyzerať. Keď budem mať na stole konkrétny návrh, tak sa budeme môcť k tomu vyjadriť,“ povedal napríklad slovenský minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

Lavrov varoval pred konfrontáciou NATO – Rusko

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu (23. 3.) uviedol, že vyslanie mierových síl na Ukrajinu môže viesť k priamej konfrontácii medzi Ruskom a vojenskou alianciou NATO.

Hovorca poľskej vlády Michał Dworczyk napokon tento pondelok vyhlásil, že spomínaný nápad už nie je na stole a že nepoškodí vzťahy medzi Varšavou a Kyjevom.


Ďalšie články