Ak európske štáty odmietnu platiť za plyn v rubľoch, Moskva prijme rozhodnutia, tvrdí hovorca Kremľa

plynové potrubie plyn spustenie ilustraèka Plynové potrubie vo Veľkých Kapušanoch. Foto: TASR/František Iván

Rusko pracuje na metódach prijímania platieb za vývoz plynu v rubľoch. Oznámil to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Uviedol pritom, že ak európske krajiny odmietnu platiť za plyn v ruskej mene, Moskva prijme rozhodnutia v pravý čas.

Dmitrij Peskov tiež vyhlásil, že pre takéto platby bude existovať jasný rámec. „Nechystáme sa dodávať plyn zadarmo, to je jasné,“ povedal Peskov. „V našej situácii je sotva možné a vhodné zapojiť sa do charity (pre európskych zákazníkov),“ dodal. Informovala o tom agentúra Reuters.

Prišiel s tým Putin

Túto požiadavku predostrel ešte v stredu (23. marca) ruský prezident Vladimir Putin, ktorý vyhlásil, že Rusko bude požadovať, aby „nepriateľské“ krajiny platili za dodávky zemného plynu v rubľoch. Reagoval tak na zmrazenie ruských aktív v západných štátoch.

Dodávky by sa však meniť nemali. „Samozrejme, Rusko bude pokračovať v dodávkach zemného plynu z pohľadu objemu aj ceny na základe pôvodných kontraktov,“ povedal Putin na stretnutí s ministrami, ktoré odvysielala ruská televízia.

Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

„Zmeny sa dotknú výhradne meny, v ktorej sa bude platba vykonávať. Tou bude rubeľ,“ dodal ruský prezident, pričom uviedol, že nemá zmysel vyvážať do USA alebo Európskej únie tovar za doláre či eurá.

Vláda a centrálna banka dostali týždeň na to, aby stanovili mechanizmus prechodu platieb v cudzej mene na ruské ruble, dodal Putin. Zároveň uviedol, že plynárenský koncern Gazprom bude musieť urobiť adekvátne zmeny v kontraktoch. Na otázku médií, či dlhodobé kontrakty umožňujú zmenu platieb na ruble, však tlačové oddelenie Gazpromu nereagovalo. Reagovala však cena zemného plynu v Európe, ktorá po Putinovom stredajšom prejave vzrástla o pätinu.

Kto sú nepriateľské štáty?

Už začiatkom marca ruská vláda zverejnila zoznam štátov, ktoré považuje za nepriateľské. Zoznam zahŕňa 48 krajín, medzi nimi USA, Kanadu, Japonsko, všetky štáty Európskej únie, Britániu, Švajčiarsko či Nórsko. To znamená, že Rusko v súčasnosti dodáva väčšinu zemného plynu „nepriateľským“ krajinám.

Ruská federácia sa na celkovej spotrebe plynu v Európe podieľa približne 40 percentami. Podľa údajov Gazpromu za prvých 15 marcových dní predstavoval jeho vývoz do štátov mimo krajín bývalého Sovietskeho zväzu (vrátane Európskej únie, Turecka a Číny) v priemere 500 miliónov kubických metrov plynu denne. Do Európy predstavoval v priemere 384 miliónov kubíkov denne.

Priateľským štátom aj za bitcoiny

Rusko zároveň zvažuje, že bude bude krajinám, ktoré považuje za priateľské, predávať plyn a ropu aj za bitcoiny. Týmto spôsobom sa chce vyhnúť západným sankciám, informovala správa CNBC.

Šéf energetického výboru ruskej dumy Pavel Zavaľnyj uviedol, že pokiaľ ide o „priateľské“ krajiny, ako sú Čína alebo Turecko, Rusko chce byť pri možnostiach platieb za energie flexibilnejšie.

„Už dlho navrhujeme Číne, aby sme prešli pri zúčtovaní na národné meny ruble a jüan. V prípade Turecka to bude líra a ruble.“ Zavaľnyj dodal, že platby by sa mohli realizovať aj v bitcoinoch.

EÚ: Znamenalo by to porušenie kontraktu

Lídri niektorých štátov Európskej únie odmietli ešte vo štvrtok (24. marca) plány Ruska požadovať platby za dodávky plynu v rubľoch. Ako uviedol Reuters, takýto krok by podľa nich znamenal porušenie zmluvy.

Ako prví na to reagovali predstavitelia Nemecka a Talianska, podľa ktorých by platba v rubľoch znamenala porušenie kontraktov. Nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že mena, v ktorej nemeckí odberatelia ruských fosílnych palív musia Moskve platiť, je stanovená priamo v ich zmluvách.

„Mena, v ktorej sa dodávky realizujú, je súčasťou dodávateľských zmlúv a vo väčšine prípadov zmluvy stanovujú platby v eurách či dolároch,“ povedal vo štvrtok Scholz po prílete do Bruselu na samit Európskej rady. Podobne sa vyjadril taliansky premiér Mario Draghi. „Je potrebné vedieť, že v podstate by to bolo porušenie kontraktu,“ povedal.

Mario Draghi. Foto: TASR/AP

Šéfka Európskej komisie Ursula vo der Leyenová dodala, že Rusko sa týmto krokom usiluje obísť sankcie Európskej únie, čo však Brusel neumožní. „Už nebude možné nás vydierať prostredníctvom energií,“ povedala.

Vyhlásenie ruského prezidenta o plánoch na platby za plyn v rubľoch sa ihneď odrazilo na kurze ruskej meny. Rubeľ v stredu posilnil oproti doláru o 9 percent. V pondelok (28. marca) bol kurz rubľa oproti doláru najlepší od 1. marca, keď dosahoval do 93,84 RUB/USD.

Požiadavka Ruska je pre štáty G7 neprijateľná

Ministri energetiky zo skupiny siedmich najbohatších ekonomík sveta (G7) v pondelok odmietli požiadavku ruského prezidenta Vladimira Putina, aby „nepriateľské“ krajiny platili za ruský plyn v rubľoch. Vyhlásil to nemecký minister Robert Habeck po pondelňajšom rokovaní so svojimi partnermi zo skupiny G7, ktorej aktuálne predsedá Nemecko.

„Všetci ministri (energetiky) G7 sa zhodli, že ide o jednostranné a jasné porušenie existujúcich dohôd,“ povedal Habeck, nemecký minister hospodárstva a ochrany klímy, novinárom po virtuálnej konferencii s ministrami energetiky G7. Podľa neho by Putin túto požiadavku nevzniesol, keby nemal pocit, že je pritlačený „chrbtom k múru“.

Ministri „znova zdôraznili, že uzatvorené zmluvy sú platné a spoločnosti by ich mali a musia rešpektovať. „Platba v rubľoch je neprijateľná a vyzývame dotknuté spoločnosti, aby nevyhoveli Putinovej požiadavke,“ uviedol Habeck. „Putinov pokus rozdeliť nás je zrejmý, ale, ako môžete vidieť z tejto veľkej jednoty a odhodlania, nedáme sa rozdeliť,“ dodal Habeck.

Koncern Eni nebude platiť za ruský plyn rubľami

Taliansky energetický koncern Eni nebude platiť za ruský plyn rubľami, uviedol jeho šéf Claudio Descalzi v diskusii v Dubaji. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

„Eni nedisponuje rubľami. Kontrakty počítajú s platbami za plyn v eurách a tieto kontrakty by sa museli zmeniť, aby sa zmenili podmienky,“ povedal Descalzi. „Požiadavka Ruska, aby sa za jeho exporty energií platilo rubľami, predstavujú problém pre trhy s energiami, keďže to spôsobuje cenovú volatilitu a je veľmi náročné platiť v tejto mene,“ dodal.

Descalzi dodal, že Európa nedisponuje vlastnými zdrojmi energie, aby pokryla domáci dopyt. Preto sa bude musieť snažiť zvýšiť dovoz plynu z Afriky.

Dodávky plynu pokračujú vo veľkých objemoch

Viac než mesiac po začiatku vojny Rusko naďalej vo veľkých objemoch posiela plyn do Európy cez Ukrajinu. Napríklad v piatok (25. marca) sa podľa objednávok európskych zákazníkov malo cez ukrajinský plynovodný systém dopraviť 105,1 milióna kubických metrov plynu. Zmluvne maximálne možné vyťaženie je 109 miliónov kubíkov denne.

Ukrajina dostáva za prepravu ruského plynu cez svoje územie tranzitné poplatky, ktoré sú dôležitou súčasťou jej rozpočtových príjmov.

(tasr, im)


Ďalšie články