Tesár Christopher: Z chudobného chlapca sa stal vedúci dielne

christopher-3 Christopher. Foto: SKCH

Christopher Achika Mawadri vedie tesársku dielňu svätého Jozefa na severe Ugandy. Remeslu v nej priúča mladých mužov, ktorí mnohokrát nedokončili ani základnú školu. To je aj jeho prípad. Vypracoval sa však na zručného remeselníka. Chritopher opisuje svoj život a šancu, ktorú mu dala Slovenská katolícka charita cez štedrosť darcov Pôstnej krabičky.

Christopher nemal ako dieťa ľahký život. „Môj otec mal 18 detí, od mojej mamy nás bolo šesť. Žilo sa nám ťažko. Niekedy sme jedli raz za deň, inokedy ani to nie,“ začal rozprávanie Christopher, ktorý sa v detstve túžil stať kňazom. Toto prianie sa mu však nesplnilo a podobne ako jeho dnešní zverenci nedokončil základnú školu. Vlastným úsilím sa vyučil za tesára a dnes pracuje v dielni, ktorú postavila Slovenská katolícka charita.

Chlapci v dielni získavajú pod Christopherovým vedením príležitosť postaviť sa opäť na vlastné nohy. Príkladom je mladý Godfrey, ktorý sa dnes stará o svoju rodinu, pracuje na stavbách po celej Ugande a zarobené peniaze posiela domov.

Povolanie berie ako službu

Vedúci dielne Christopher berie svoje povolanie ako službu: „Zavolali ma, aby som prišiel pomôcť týmto deťom, chlapcom. Aj keď nemám vysoký plat, môžem slúžiť druhým a to ma napĺňa. Preto som tu.“ K svojim učňom má skutočne otcovský prístup. Pre chlapcov, ktorý mnohokrát nemajú biologického otca, je veľmi dôležité mať takýto vzor svedomitého a pracovitého muža. Presne takým bol aj svätý Jozef, tesár a Ježišov pestún, ktorého sviatok sme nedávno oslávili a jeho meno nesie dielňa, v ktorej pracuje.

Foto: SKCH

Snaží sa chlapcom odovzdať nielen remeslo, ale aj spevniť ich charakter. „Vediem ich k tomu, aby v dielni poctivo pracovali a dobre sa pripravili na život vonku. Po odchode budú čeliť konkurencii. Keď budú podpriemerní, nikto ich nezamestná, lebo takých je na trhu dosť,“ priblížuje Christopher, ktorý sa s láskou stará o svoju manželku a deti. Mali svadbu v kostole a poctivo vyplatil celé veno, čo nie je pre miestnych ľudí pravidlom.

Úspešných študentov mu pribúda

„Vonku na stavbách mám 60 bývalých študentov. Darí sa im dobre, niektorí pracujú vo veľkých firmách. Teším sa z toho. Možno je to maličkosť, ale teším sa aj z týchto malých vecí,“ dodáva Christopher. Okrem výučného listu získavajú chlapci po vyučení vlastné nástroje ako pílku, hoblík, kladivo a klince s drevom. Rozbehnúť sa do sveta a čeliť konkurencii je tak vďaka vám, darcom Pôstnej krabičky, o trošku ľahšie.


Ďalšie články