Oscary 2022: Dvaja vulgárni herci, facka a slzy. Inak najúspešnejšia je Duna, najlepším filmom CODA a všetko ničí politika

94. roèník odovzdávania Oscarov Foto: TASR/AP

V nedeľu v noci sa konal 94. ročník udeľovania Oscarov. Dlhé desaťročia išlo o najprestížnejšie udeľovanie filmových cien na svete, pomaly sa postavenie Oscarov eroduje. Ostatný ročník to vrchovato podporil.

Internet zaplavili videá Willa Smitha a komika Chrisa Rocka, ktorý si nemiestne robil vtipy z jeho ženy. Smith vyšiel na pódium a Rockovi dal poriadku facku. Mnohí si zo začiatku mysleli, že ide iba o nevkusný inscenovaný vtip a scéna bola pripravená. Smith, ako ukazuje video nižšie, sa najskôr na Rockových vtípkoch smial. No keď Smith po útoku nadával aj zo svojho miesta a kričal: „Neber si do svojich ***** úst meno mojej ženy,“ vtipné to vôbec nebolo.

Keď Smith krátko nato vyhral Oscara v kategórii Najlepší herec v hlavnej úlohe, jeho reč bola o láske.

A tak večeru dominovalo toto duo čiernych hercov, ich vulgarita a obhajoba rodiny v podaní Willa Smitha.

Ďalší nevkus sa prejavil ešte pred začiatkom odovzdávania cien, keď herec Sean Penn povedal, že ak na podujatí neprehovorí ukrajinský prezident Zelenský, tak na protest nechá roztopiť svojho Oscara. Penn o tom hovoril pre CNN, povedal toto: „Ak sa akadémia rozhodla to neurobiť, pokiaľ sa moderátori rozhodli nepožiadať vedenie Ukrajiny, ktorá za nás dostáva guľky a bomby, spolu s ukrajinskými deťmi, ktoré sa snažia chrániť, potom si myslím, že každý z týchto ľudí a každý kúsok tohto rozhodnutia bude tým najsprostejším momentom v celej histórii Hollywoodu.“

Zelenskyj neprehovoril a prečo by aj mal, robiť z neho v čase vojny celebritu je pomerne nevkusný spôsob priživovania sa na téme. Za Ukrajinu a obete vojny sa držala minúta ticha, o osude Oscara, ktorého kedysi dostal Sean Penn, odvtedy netušíme nič.

Tretím problémom je, že o najprestížnejšie udeľovanie cien posledné roky záujem klesá. V minulom roku sledovalo Oscarov necelých desať miliónov ľudí, čo bolo menej o viac ako o polovicu ako rok predtým. Podujatie nie je udalosťou, rovnako ako sa už toľko nehovorí ani o filmoch, ktoré sú ocenené. A to ešte nehovoríme o nových ideologických reguláciách, ktoré predpisujú gender a rasové kvóty, ak má byť film ocenený.

Televízia ABC na sledovanosť reagovala a rozhodla sa prenos skrátiť a ceny v kategóriách krátky dokument, strih, make-up a vlasy, soundtrack, zvuk, výprava, krátky animovaný film a krátky hraný film odovzdali až po prenose.

Poďme k samotným cenám.

Víťazila Duna, najlepší film je však CODA

Najviac nominácií získal film Sila psa. Tým, čo očakávali, že získa aj najviac cien, keďže na predchádzajúcich oceneniach, ako je BAFTA alebo Zlatý Glóbus, získal cenu za najlepší film, sa mýlili. Film získal len jednu sošku, kategória najlepšia réžia, vyhrala ju režisérka Jane Campionová, ktorá bola zároveň nominovaná ako jediná žena v tejto kategórii.

Najviac ocenení si odniesol film Duna, a to až šesť Oscarov. Jednalo sa však skôr o technické ceny za najlepšiu kameru, zvuk, vizuálne efekty, hudbu, výpravu. Zodpovedá to tomuto filmu.

Za prekvapenie večera môžeme považovať film CODA, ktorý mal tri nominácie a všetky tri ceny získal. Stal sa aj najlepším filmom roka. Ide o príbeh o dospievajúcom dievčati, ktoré sa narodilo do rodiny nepočujúcich rodičov. Ešte aj jej brat je nepočujúci, ale Ruby je zdravá. Od začiatku mala problémy v škole, rozprávala len veľmi ťažko, chýbal jej vzor, ktorý by napodobňovala. Rodičom sa snažila všemožne pomáhať, je im tlmočníkom, zároveň pracuje na lodi so svojím otcom a bratom, aby bol s nimi niekto, kto počuje.

Ruby má aj svoje záľuby, rada spieva. Začala preto chodiť na spevácky krúžok, kde v nej jej učiteľ videl talent, ktorý by ďalej rád rozvíjal. Ruby však nestíha skĺbiť hobby a domáce povinnosti. Film je remake francúzskeho filmu z roku 2014 Rodinka Bélierovcov. Názov CODA je skratkou pre slovné spojenie dieťa hluchých rodičov.

Najlepším hercom vo vedľajšej úlohe je Troy Kotsur, ktorý bol prvýkrát nominovaný. Je druhým nepočujúcim hercom, ktorý v histórii Oscarov získal cenu, dúfajme, že akadémia nerozhodla o tejto cene práve preto.

Cenu za najlepšieho herca v hlavnej úlohe získal už spomínaný Will Smith za film Kráľ Richard, v ktorom si zahral otca slávnych tenistiek Sereny a Venus Williamsových. Oscara získal prvýkrát, nominovaný bol už tretíkrát. Za film Ali (2001) a skvelý snímok Šťastie na dosah (2007).

Oscara pre najlepšiu herečku získala Jessica Chastainová za životopisný film Očami Tammy Faye. Film skôr nezaujal, ale výkon hlavnej postavy bol považovaný za dôveryhodný. Chastainová hrala Tammy Faye Bakkerovú, ktorá spolu so svojím manželom založila kresťanskú televíziu, zábavný park a potom zažila pád. Pripravovala sa na to niekoľko rokov, už od roku 2012, keď videla o Tammy Faye dokument, chcela jej rolu hrať.

A ešte jedno ocenenie, Kenneth Branagh za čiernobiely Belfast získal Oscara za najlepší pôvodný scenár. Branagh je skvelý tvorca, má rád divadlo a klasiku (najmä Shakespeara), natočil aj dva filmy s Herculom Poirotom (tento rok Smrť na Níle, kde originálne objasnil Poirotove fúziky), rád vo svojich filmoch aj hrá. Belfast bol výnimka, aj keď hlavná postava bol on sám, ako chlapec, ktorý vníma násilie, gangy a silu rodiny v tomto meste. Bol to smutný film, to násilie veľmi nevysvetlil, hrdinami sa stali tí, ktorí mesto pre zabíjanie opustili.

V každom z ocenených filmov tak cítiť trochu politiky a to Oscarov ničí najviac.

Pridávame aj podrobný prehľad ocenených:

Najlepší herec v hlavnej roli: Will Smith – King Richard

Najlepšia herečka v hlavnej roli: Jessica Chastain – The Eyes of Tammy Faye

Najlepší herec vo vedľajšej roli: Troy Kotsur – CODA

Najlepšia herečka vo vedľajšej roli: Ariana DeBose – West Side Story

Najlepší režisér: Jane Campion – The Power of the Dog

Najlepší film: CODA

Najlepšie kostýmy: Cruella

Najlepší zvuk: Duna

Najlepší soundtrack/hudba: Hans Zimmer – Duna

Najlepší adaptovaný scenár: Sian Heder – CODA

Najlepší originálny scenár: Kenneth Branagh – Belfast

Najlepší animovaný krátky film: The Windshield Wiper

Najlepší krátky hraný film: The Long Goodbye

Najlepší strih: Duna

Najlepší animovaný film – Encanto

Najlepšia kamera – Duna

Najlepšie vizuálne efekty – Duna


Ďalšie články