Fatima a omyly Ruska

275986704_10158368784131751_3695472208494654204_n Ilustračné foto z Ukrajiny: Matyáš Zrno

Fatimské posolstvo z roku 1917 ožilo a v piatok 25. marca došlo k naplneniu toho, čo žiadala Matka Božia pred vyše sto rokmi. Môže to zastaviť Rusko? Píše poľský publicista a autor knižného bestselleru o Tajomstvách Fatimy Grzegorz Górny.

Príliš skoro sme pochovali komunizmus, príliš skoro… Pritom všetko vyzeralo tak pekne. Všetko bolo v súlade s fatimskými proroctvami: Pápež mal zasvätiť Rusko Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie a „omyly Ruska“, teda komunizmu, sa už nemali šíriť svetom.

A skutočne, bolo to v roku 1984, keď Ján Pavol II. vykonal toto zasvätenie a o päť rokov neskôr sa v strednej Európe zrútil komunizmus. Nasledoval rozpad Sovietskeho zväzu, ktorý nastal – aký to symbolický dátum! – 8. decembra 1991, teda na sviatok Nepoškvrneného počatia Panny Márie. Presne ako Panna Mária vo Fatime oznámila: „Nakoniec ale zvíťazí moje Nepoškvrnené Srdce.“

Našli sa pravda takí, čo hovorili, že táto obeta nie je dôležitá, pretože Ján Pavol II. nevyslovil slovo „Rusko“, ale boli v menšine. Tvrdili, že Matka Božia výslovne žiadala o zasvätenie Ruska, zatiaľ čo pápež spomenul iba národy, ktoré sa najviac potrebujú zasvätiť Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie. Biskup z diecézy Leiria, v ktorej sa Fatima nachádza, tvrdil, že Ján Pavol II. počas aktu na chvíľu stíchol a v duchu vyslovil slovo Rusko, nepovedal to však nahlas. Dôvodom bolo, ako vysvetlil kardinál Cordes, blízky spolupracovník pápeža, že prevládla obava, že to bude vnímané ako ostentatívna provokácia voči sovietskej vláde.

Ilustračné foto z dnešnej Ukrajiny. Foto: Matyáš Zrno

Sestra Lucie, jedna z troch fatimských detí, povedala, že akt zasvätenia prijalo nebo. Pre jeho platnosť považovala za rozhodujúce, že sa uskutočnil v spojení s biskupmi z celého sveta. Rehoľníčka vysvetlila, že omyly komunizmu zasiahli celý svet, preto sa do aktu modlitby museli zapojiť biskupi z celého sveta.

Odvtedy prešlo tridsať rokov a komunizmus nechce zomrieť. Naďalej sa pevne drží, ba dokonca silnie, v Číne, ktorá sa chce stať najmocnejšou krajinou sveta a dnes predstavuje globálnu výzvu pre Ameriku. Za vlády Si Ťin-pchinga tam nastúpil „maoizmus 2.0“, čo je totalitarizmus využívajúci najmodernejšie technológie na sledovanie a kontrolu spoločnosti. Komunizmus sa tiež nechce zrútiť na Kube či v Severnej Kórei, dokonca sa tlačí aj inde, napríklad vo Venezuele.

„Mylné učenie z Ruska“, o ktorom hovorila Mária vo Fatime, však možno rozšíriť aj na iné javy. Boľševické Rusko za Lenina bolo prvou krajinou na svete, ktorá uznala militantný ateizmus a boj proti kresťanstvu za oficiálnu ideológiu štátu. Bola tiež prvou krajinou na svete, ktorá legalizovala potraty a sexuálnu revolúciu urobila súčasťou sociálnej politiky štátu. Tá posledná vec je málo známa, ale medzi rokmi 1917 a 1926 sovietske úrady podporovali sexuálnu revolúciu, pretože chceli zničiť rodinu ako údajný nástroj útlaku a jeden z pilierov buržoázneho systému.

Sovietsky zväz sa rozpadol, ale „mylné učenie z Ruska“ nezomrelo s ním. Ako vírus opustilo telo mŕtveho hostiteľa a začalo sa šíriť po svete a infikovať ďalšie organizmy. Denne nás o tom informujú médiá. Protikresťanské elementy prenikli do právnych noriem, vzdelávacích programov a sociálnych projektov. Sexuálna revolúcia pokračuje vo svojom víťaznom pochode po celom svete. Legálny potrat je čoraz častejšie uznávaný ako jedno zo základných ľudských práv.

Toto všetko začalo čoraz viac znepokojovať mnohých katolíkov po celom svete, ktorí si začali klásť otázky, či zasvätenie, ktoré vykonal Ján Pavol II. v roku 1984, bolo skutočne vypočuté. Sestra Lucia pripomenula podobný akt, ktorý ešte v roku 1942 vykonal Pius XII. On tiež nezasvätil Matke Božej výlučne Rusko, ale celý svet, navyše to urobil vo vatikánskom rozhlase a bez účasti biskupov zo všetkých kontinentov. Sestra Lucia to neskôr komentovala slovami, keďže zasvätenie bolo čiastočné, čiastočné boli aj milosti s ním spojené. V tomto prípade sa týkali skrátenia druhej svetovej vojny.

V posledných rokoch sa preto vo svete, najmä v konzervatívnych kruhoch, čoraz častejšie ozývali hlasy, že pápež by mal ešte raz a tentokrát konkrétne a jasne vysloviť Rusko a zasvätiť ho Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie. Začalo sa tvrdiť, že keďže čin Jána Pavla II. bol tiež neúplný, neúplné boli aj milosti s ním spojené. Napokon je pravda, že komunizmus sa zrútil v strednej Európe a zrútil sa centrálny štát, ktorý ho reprezentoval (Sovietsky zväz), ale „omyly Ruska“ sa naďalej šíria vo svete…

Takéto návrhy však boli až donedávna v Ríme ignorované. Ten čas, kedy sa to zmenilo, bol začiatok ruskej agresie proti Ukrajine. Katolíci žijúci v napadnutej Ukrajine začali pripomínať fatimské tajomstvo. Niektorí z nich si ešte pamätali slová, ktoré povedal v roku 2010 Benedikt XVI. na ceste do Portugalska, že Fatima nestratila svoj prorocký potenciál. Takže zjavenie je naďalej aktuálne.

Pre mnohých kresťanov na Ukrajine je Vladimir Putin, bývalý podplukovník KGB, typickým produktom sovietskeho režimu. Veria tomu, že systém moci, ktorý Putin vytvoril, je tiež jedným z „omylov Ruska“, ktorý chce teraz rozširovať pomocou tankov, armád a bombardérov, páchajúc pritom genocídu, vraždenie bezbranných civilistov: starcov, žien a detí.

Práve tieto dramatické udalosti spôsobili, že Konferencia biskupov Ukrajiny požiadala Františka, aby zasvätil Rusko Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie. Pápež reagoval na túto výzvu pozitívne a uplynulý piatok 25. marca zasvätil celý svet s osobitným dôrazom na Rusko a Ukrajinu. K tomuto aktu sa pripojil aj Benedikt XVI. a biskupi z celého sveta. Po prvýkrát bolo verejne vyslovené meno štátu – Rusko.

Foto: Matyáš Zrno

Božia matka vo Fatime prisľúbila, že ak: „Svätý Otec mi zasvätí Rusko, ono sa obráti a po celom svete zavládne mier.“

Tí, ktorí veria vo fatimské posolstvo, čakajú odteraz na ďalší vývoj udalostí.


Ďalšie články