Biden vo Varšave: Putin nesmie zostať pri moci. Táto vojna nebude trvať dni ani mesiace, ale možno aj desaťročia

Joe Biden rozhovory s Andrzejom Dudom

Prezident USA Joe Biden vyzval počas prejavu vo Varšave na odchod ruského prezidenta Vladimira Putina z funkcie. Biely dom jeho slová korigoval s tým, nemal na mysli zmenu režimu. Biden očakáva, že vojna na Ukrajine bude dlhá. Ukrajincom sľúbil ďalšiu pomoc, Poľsku sľúbil pomoc v prípade ruského útoku. Biden sa v sobotu vo Varšave stretol s ukrajinskými ministrami zahraničných vecí a obrany. Boli to prvé osobné rozhovory Bidena s predstaviteľmi vlády v Kyjeve od začiatku ruskej invázie na Ukrajine.

Biden vyzval na zosadenie ruského prezidenta Vladimira Putina z funkcie. „Tento muž nemôže zostať ďalej pri moci,“ povedal šéf Bieleho domu. Putin sa podľa neho prepočítal a spôsobil neospravedlniteľné utrpenie. Počas dňa ho nazval „mäsiarom“.

„Dovoľte mi povedať, ak ma počujete: Rusi nie sú naším nepriateľom. Milióny rodín museli opustiť svoje domovy vrátane polovice ukrajinských detí. Toto nie sú činy veľkého národa,“ vyhlásil prezident USA.

„Buďme triezvi, túto bitku nevyhráme za dni ani mesiace, musíme sa pripraviť na dlhý boj,“ vyhlásil Biden počas prejavu vo Varšave. Ruská invázia na Ukrajine podľa neho môže spôsobiť vojnu, ktorá bude trvať desaťročia. Citoval pápeža Jána Pavla II. „nebojte sa“ a zmienil sa aj o bývalej šéfke americkej diplomacie Madeleine Albrightovej, ktorá mala české korene a zomrela tento týždeň.

Vypočul si ho dav asi tisíc ľudí, boli nimi aj utečenci u Ukrajiny. „Môj odkaz Ukrajincom znie: Sme s vami.“

Biely dom koriguje slová prezidenta

Prezident USA sa nesnaží o „zmenu režimu“ v Rusku, oznámil v sobotu večer Biely dom. Reagoval tak na slová Bidena z prejavu v poľskej metropole Varšava, že ruský prezident Vladimir Putin „nemôže zostať pri moci“.

„Prezident tým myslel, že Putinovi nemožno dovoliť, aby ovládal svojich susedov alebo celý región,“ uviedol predstaviteľ Bieleho domu, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

„Prezident nerozprával o Putinovej moci v Rusku, ani o zmene režimu,“ dodal predstaviteľ. Americký líder totiž na záver svojho prejavu na Kráľovskom hrade vo Varšave dôrazne o Putinovi vyhlásil: „Preboha, tento človek nemôže zostať pri moci.“

Rokoval s ukrajinskými ministrami

S delegáciou vrátane amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena a ministra obrany Lloyda Austina v sobotu v Poľsku rokoval s ukrajinskými rezortnými kolegami Dmytrom Kulebom a Olexijom Reznikovom.

Biden pricestoval do Poľska v piatok. Návštevu začal v meste Rzeszów ležiacom približne 80 kilometrov od hranice s Ukrajinou. Stretol sa tam s americkými vojakmi umiestnenými v krajine a spolu s poľským prezidentom Andrzejom Dudom aj so zástupcami humanitárnych organizácií, ktoré poskytujú podporu ukrajinským utečencom.

Rokoval sa aj s premiérom Mateuszom Morawieckim a starostom Varšavy Rafałom Trzaskowskim. Navštívil štadión, kde prebieha registrácia utečencov z Ukrajiny, uviedla agentúra DPA.

Duda: Chceme vojenskú spoluprácu s USA

Poľsko chce kúpiť moderné vojenské vybavenie americkej výroby a má záujem o spoluprácu s USA v oblasti armády. Povedal Duda po stretnutí s Bidenom. TASR o tom informovala na základe správ prevzatých od agentúr AFP, PAP a spravodajskej televízie Sky News.

Vzťahy medzi Poľskom a USA podľa Dudových slov aj napriek zložitému obdobiu prekvitajú, píše PAP. Pripomenul, že Poľsko je odberateľom skvapalneného zemného plynu (LNG) z USA. Jeho krajina bude pokračovať v spolupráci s USA aj pri výstavbe jadrových elektrární v Poľsku.

Biden: Spoľahnite sa našu pomoc pri prípadnom útoku Ruska

Biden povedal svojmu poľskému partnerovi Andrzejovi Dudovi, že „vaša sloboda je naša“. Šéf Bieleho domu ubezpečil Dudu, že USA a ďalší spojenci v rámci Severoatlantickej aliancie prídu Poľsku v prípade ruského útoku na pomoc. Biden a Duda sa stretli počas záverečného dňa európskej cesty amerického prezidenta, aby spolu hovorili o spoločnej snahe o ukončenie vojny na susednej Ukrajine.

Biden označil dohodu západnej aliancie o „kolektívnej obrane“ za „posvätný záväzok“ a dodal, že jednota NATO je nanajvýš dôležitá. Zároveň uznal, že Poľsko znáša hlavné bremeno humanitárnej krízy, keďže do krajiny prišli viac ako dva milióny z 3,5 milióna ľudí, ktorí utiekli z Ukrajiny. Konštatoval, že ďalší spojenci v rámci NATO musia urobiť viac. USA sľúbili, že prijmú do 100-tisíc ukrajinských utečencov. Duda sa vyjadril, že vzťahy medzi oboma krajinami prekvitajú napriek ťažkým časom.
(tasr, haj)

Umierame, pomôžte nám

Stovky demonštrantov sa pri príležitosti jeho návštevy zhromaždili v centre Varšavy. Bidena žiadali, aby zriadil nad Ukrajinou bezletovú zónu. „Kým vy diskutujete, my umierame,“ odkázal americkému prezidentovi dav posiaty modro-žltými vlajkami.

USA aj ďalšie západné štáty zriadenie bezletovej zóny odmietajú. Poukazujú na to, že by to viedlo k priamemu konfliktu medzi Ruskom a Západom, ktorému sa chce NATO vyhnúť.

(tasr/haj)


Ďalšie články