Prezident Biden je v Poľsku. V sobotu má v kráľovskom paláci vo Varšave predniesť historický prejav

Americký prezident Joe Biden priletel do Po¾ska Joe Biden (prvý zľava) nastupuje do auta na letisku Rzeszow-Jasionka pred stretnutím s poľským prezidentom Andrzejom Dudom v poľskom meste Jasionka v sobotu 5. marca 2022. Foto: TASR/AP

Varšava je nový Berlín, píše poľský denník Rzeczpospolita o postavení Poľska v deň návštevy amerického prezidenta Joea Bidena. Poliaci si s návštevou prezidenta USA spájajú vysoké očakávania.

Ak existuje v Európe štát, ktorý je pripravený na súčasné dianie, pred inváziou Ruska na Ukrajinu varoval a voči Rusku aj jeho obchodným partnerom v Európe nemal nikdy štipku porozumenia, je to Poľsko.

Varšava je najoddanejší spojenec USA v Európe, ale od nástupu prezidenta Bidena panovalo vo vzťahoch mierne napätie. To sa po napadnutí Ukrajiny zmenilo, nič na tom nemení ani aféra, ktorá vznikla kvôli zhruba 70 lietadlám ruskej výroby, ktoré mali skončiť na Ukrajine. Poliaci reagovali na nápad ministra zahraničných vecí Blinkena, ale chceli, aby o presune lietadiel rozhodli Američania, respektíve celé NATO. Preto ponúkli ich presun (zdarma) na americkú základňu Ramstein v Nemecku, Američania to odmietli.

Ani nasledujúci nápad Jarosława Kaczyńského na mierovú misiu NATO na Ukrajine sa nestretol s porozumením, po včerajšom samite NATO v Bruseli o ňom niet vážnej zmienky.

K zajtrajšku ale smerujú vyššie očakávania: nejde v nich o okolité štáty, ale o zvýšenie váhy Poľska. Podľa denníka Rzeczpospolita si americká administratíva cení správanie prezidenta Dudu, ktorý pred časom vetoval domáci mediálny zákon, takzvaný lex TVN, ktorý by bol poškodil americké investície v Poľsku, aj jeho postoj k Ukrajine a najmä solidaritu Poľska s ukrajinskými utečencami, ktorých je na území nášho severného suseda už vyše 2 miliónov. Na rozdiel od Slovenska ich cítiť v hlavnom meste Varšava aj ďalších mestách, utečenci sú vidieť všade. A Poľsko sa k nim správa s otvorenou náručou, ako to nazval týždenník Spectator, Poľsko je dnes humanitárna veľmoc. Americká vláda už Poľsko podporila 50 miliónmi dolárov, rad príde zrejme aj na ďalšiu pomoc.

Čo by mal prezident Biden zajtra povedať vo Varšave?

Poľské médiá očakávajú prejav, v ktorom Biden ideologicky zadefinuje politiku Západu voči Rusku ako začiatok novej éry „titanského zápasu slobodného sveta so svetom autoritarizmu“. Malo by ísť o niečo podobné, ako keď Winston Churchill vo Fultone v štáte Missouri po prvýkrát hovoril o železnej opone alebo keď prezident John F. Kennedy v Berlíne predniesol prejav, kde zaznela pamätná veta: „Ich bin ein Berliner.“ Malo by sa to skrátka pamätať a malo by ísť o vymedzenie slobodných krajín voči autoritarizmu a voči Rusku.

Otázkou, samozrejme, je, ako sa Biden zachová k Číne, ktorá zatiaľ opatrne drží stranu Rusku, čínsky prezident ako jeden z mála svetových lídrov napríklad doteraz nehovoril s prezidentom Zelenským. Američania nechcú, aby vzniklo spojenectvo Číny a Ruska, snažia sa ho skôr oslabiť, preto bude zaujímavé sledovať, ako sa Biden vo svojej reči k Číne, ale aj ďalším štátom, ktoré odmietli ekonomické sankcie voči Rusku, postaví. Americký prezident si totiž na rozdiel od politikov vo východnej Európe musí byť vedomý aj toho, že jeho kritika Ruska môže ďalej oslabiť pozíciu USA vo svete. Zvlášť to platí na Blízkom východe, kde sa od USA opatrne odvracia Saudská Arábia, vlastný postoj k Rusku si zachováva aj Izrael či India. Američania skrátka môžu veľa aj stratiť.

Poliaci tiež očakávajú masívne zvýšenie americkej vojenskej prítomnosti na svojom území. O presun amerických vojenských základní z Nemecka sa poľské vlády usilovali dlhodobo, boli dokonca ochotné za to platiť, teraz sa čaká, že Biden oznámi výrazné zvýšenie prítomnosti amerických vojakov a špeciálnej techniky, osobitne protivzdušnej obrany, na poľskom území.

Bývalý minister obrany Tomasz Siemoniak pre denník Rzeczpospolita povedal: „Teraz je najlepší moment na výrazné zvýšenie amerického kontingentu na 30-tisíc vojakov, príchod ťažkých a protileteckých zbraní, celkový nárast vyzbrojenia a vytvorenie stálych základní.“ Išlo by o naplnenie dlhodobých túžob Poľska, ktoré stále s obavami hľadí na ruskú oblasť Kaliningrad, voči ktorej nemá dostatočnú obranu.

Celá návšteva dnes začína v meste Rzeszów na juhovýchode Poľska, kam Biden prišiel krátko po 14. hodine. Návšteva ale začala malým faux pas, poľský prezident Duda príchod svojho amerického kolegu zmeškal. Do Rzeszówa prišiel až po ňom.

(fed)


Ďalšie články