Tipy na víkend: Dobrý ročník, Konvergencie s Brahmsom, poézia Evy Faktorovej aj tip z Netflixu

3fgBwo0lTuSlTeYnpnlcK5rQGVanF5 Foto: YouTube

Pravidelný prehľad zaujímavých filmov, seriálov a iných kultúrnych podujatí na víkend pripravuje Mária Koterbová.

SOBOTA

Na TV JOJ pôjde v sobotu film Slušní chlapci, ktorí v konečnom dôsledku nebudú až takí slušní.  Američan Mickey Pearson, ktorého si zahral Matthew McConaughey, si v Londýne vybudoval marihuanové impérium. No keď sa začne rozprávať, že s týmto biznisom chce skončiť, nastávajú problémy. Každý chce ten najväčší podiel len pre seba, a preto prichádzajú na rad klamstvá, úplatky či vydieranie. Snímka z roku 2019 je pripravená o 22:00.

O dva týždne sa koná udeľovanie filmových cien Slnko v sieti, v ktorom sú na najlepší film nominované tri filmy, a to Služobníci od Ivana Ostrochovského, Cenzorka od Petra Kerekesa a Muž so zajačími ušami od Martina Šulíka. Všetky filmy stoja za pozretie, o to viac Cenzorka, ktorá bola nakrútená v ukrajinskej väznici v Odese. Najviac nominácií získal film Služobníci, ktorý sa odohráva v minulom režime a zachytáva situáciu v kňazskom seminári.

Od pondelka sa koná medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie, na ktorom sa stretli a aj stretnú renomovaní umelci zo slovenskej a zahraničnej scény, aby spoločne uviedli Brahmsove diela. Brahms bol slávnym skladateľom a zároveň výborným klaviristom, jeho klavírne opusy sú výnimočné. Výber zaznie v interpretácii gruzínskej klaviristky Nino Gvetadze, laureátky Klavírnej súťaže Franza Liszta. Spolu s britsko-holandským huslistom Danielom Rowlandom uvedie tiež lyrickú Husľovú sonátu č. 1, op. 78. Vyvrcholením koncertu v Moyzesovej sieni bude Klavírne kvarteto, op. 25. V predposledný festivalový deň zaznejú na Slovensku prakticky neuvádzané Liebeslieder-Walzer, cyklus valčíkov skomponovaných na ľúbostné texty, ale aj populárne Uhorské tance. Viac o festivale nájdete tu.

Ak sa chcete naladiť, ponúkame staršiu nahrávku:

NEDEĽA

Rozvedená Meg sa presťahuje spoločne so svojou dcérou do nového domu, v ktorom sa nachádza tajná miestnosť, ktorú vybudoval ešte starý majiteľ. Hneď v prvú noc, keď v dome spí so svojou dcérou, vnikne do domu Burnham, ktorý pustí do domu svojich komplicov. Vtom sa Meg zobudí a zisťuje, že v dome niekto je. Spoločne sa jej podarí s dcérou schovať v úkryte, no netuší, že to, čo zlodeji hľadajú, sa nachádza práve tam. Film Úkryt odvysiela o 23:00 televízia Doma.

Film s Russellom Croweom Dobrý ročník je z roku 2006. Sympaťák Russell Crowe stvárnil londýnskeho experta na investície Maxa, ktorý je vo svojom odbore rovnako bezohľadný ako úspešný. Po smrti strýka Henryho odchádza do Francúzska, kde po ňom zdedil vinicu a má s ňou jasné plány. Chce ju predať a vrátiť sa späť do Londýna. Dom však treba opraviť a počas tohto obdobia sa jeho postoj úplne zmení. Keď sa stretne s majiteľkou miestnej kaviarne, zamiluje sa do nej a zisťuje, že Londýn už nie je miesto, kam by sa chcel vrátiť. Film Dobrý ročník je naplánovaný o 15:10 na JOJ Plus.

Pridajme aj jeden tip z Netflixu. Nedávno na tejto službe pridali nový turecký film s názvom Do dobrých rúk. Hlavná hrdinka je na výchovu dieťaťa sama. Do jej života navyše prichádza vážna smrteľná choroba, proti ktorej nedokáže bojovať. Bojí sa, čo bude s jej synom, ak by zomrela. Vtedy stretáva muža, ktorý vyzerá ako vhodný adept na výchovu.

Hoci máj je ešte ďaleko, slnko už hreje. Preto zakončíme náš prehľad krátkou básňou. Veď na ľúbostnú poéziu si človek môže nájsť čas kedykoľvek. Ide o úryvok básne z novej knihy Podobnosť láske zaručená od Evy Faktorovej.

Daj mi krídla

Nesiem ti lístky do kina

Colu a popcorn

Ďalší raz ružu do fľaše od vína

A ešte bonbón

Budem ti znášať, čo v očiach vidím

Mám dlhý zoznam

Až po šediny

Je toho veľa, čo ti chcem dať

Kým budem žiť

Ty nemusíš nič

Len byť

Našiel som zmysel pre nepokoj v duši

Silno už tuším

Tvoj parfém na vankúši

Povedz mi áno pre každé ráno

Prepojme svoje kruhy

Dám sa ti celý do zálohy

Mám len tak málo


Ďalšie články