Nemecko skončí s ruským plynom už tento rok, dodávky navýšia Američania aj ďalšie štáty

Olaf Scholz, Robert Habeck v spolkovom parlamente Nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a nemecký minister hospodárstva a ochrany klímy Robert Habeck počas prejavu v rámci debaty o rozpočte na zasadnutí spolkového parlamentu Bundestag v Berlíne 23. marca 2022. Foto: TASR/AP

Nemecko sa chystá urobiť druhý revolučný krok v krátkom čase. Po prudkom navýšení financií na obranu sa chce tento rok takmer úplne odstrihnúť od ruského plynu.

Začalo sa to včera v noci po skončení samitu EÚ a pokračuje dnes v Berlíne. Návšteva prezidenta Bidena v Európe bude viesť k rýchlejšiemu zastaveniu ruského plynu a jeho nahradeniu americkým skvapalneným plynom. Biden sa s lídrami EÚ a Európskou komisiou dohodol, že Amerika a ďalšie štáty vykryjú tento výpadok a dodajú tento rok do Európy 15 miliárd kubických metrov skvapalneného plynu navyše, pričom v budúcnosti budú dodávky ešte vyššie.

Dohoda si zo strany Európy bude vyžadovať investície do nových zariadení na skvapalnený plyn, ktoré sú potrebné na import a transfer loďami dovezeného plynu.

Hoci nemecký kancelár ešte včera odmietal požiadavku prezidenta Zelenského, aby Európa okamžite prestala s dovozom ruského plynu, povedal, že by to znamenalo kolaps nemeckej ekonomiky, dnes už Nemecko hovorí inak. Minister hospodárstva a klímy Robert Habeck v piatok síce potvrdil, že Nemecko nepodporuje okamžité embargo na dovoz ruského plynu a ropy, keďže by to znamenalo prílišné náklady pre nemecký priemysel a domácnosti, ale najväčšia európska ekonomika sa chce od ruských energií odstrihnúť „čím skôr“.

Nemecko dnes z Ruska dováža viac ako polovicu plynu, takmer polovicu uhlia a zhruba tretinu ropy. „V uplynulých týždňoch sme s rozhodujúcimi hráčmi viedli intenzívne rokovania, aby sme znížili import fosílnych palív z Ruska a prvý dôležitý veľký krok, aby sme sa oslobodili z ruského zovretia, sme dosiahli,“ vyhlásil dnes Habeck.

Súvisí to s prísľubom USA a ďalších štátov na zvýšenie dodávok skvapalneného plynu. Nemecko chce podľa Habecka zredukovať ruský import do polovice tohto roku a byť „takmer nezávislé“ na Rusku do konca roku 2022. Dovoz uhlia by sa mal zastaviť úplne do jesene tohto roku, dodal Habeck.

Habeck dnes predstavil dokument s názvom Vývoj správy o energetickej bezpečnosti, podľa ktorého úplná nezávislosť Nemecka na dovozoch z Ruska môže byť z veľkej miery dosiahnutá do leta 2024.

„Znie to dosť nepravdepodobne a pravdepodobne ide o nemožný cieľ,“ reagoval na toto vyhlásenie pre Bloomberg Niall Trimble zo spoločnosti Energy Contract Co. Dôvodom je podľa neho stav trhu so skvapalneným plynom, obmedzené možnosti jeho prepravy a ďalšie problémy s infraštruktúrou na území Nemecka.

Samostatnou otázkou je cena. Pred začiatkom vojny bol skvapalnený plyn o 40 percent drahší ako ruský plyn. Nemecko a Európu čakajú nielen veľké zmeny, ale aj vysoká inflácia. Nemci chcú energetické suroviny dovážať aj z Nórska a štátov Blízkeho východu.

(fed)


Ďalšie články