Poskytovateľ domény pre Hlavné správy: NBÚ mi naznačil, že ak ich nevypnem, môžu položiť moju firmu

21055256_10155926452664218_4920247324923093312_o Ondrej Jombík. Foto: Facebook

Poskytovateľ webhostingu pre Hlavné správy Ondrej Jombík, ktorému NBÚ nariadil spravodajský web vypnúť, sa desí toho, že sa budú v budúcnosti vypínať ďalšie stránky na základe utajovaných dôkazov. Štátny orgán navyše podľa neho konal prirýchlo, nepočkal na jeho konzultáciu s právnikmi a pohrozil mu, že ak nebude spolupracovať, môže to ohroziť jeho firmu.

Vypnutie kontroverzného spravodajského portálu Hlavné správy, ktorý zablokovali v úvode marca po začiatku ruskej agresie voči Ukrajine po novelizovaní zákona o kybernetickej bezpečnosti, sa neodohralo hladko.

Vyplýva to z vyjadrení Ondreja Jombíka, šéfa firmy Platon Technologies, v ktorej mali Hlavné správy webhosting. „Desím sa toho, ako sa budú v budúcnosti vypínať ďalšie stránky na základe utajovaných dôkazov,“ uviedol v rozhovore pre denník Postoj.

Jombík rovnako skonštatoval, že bol prekvapený z prílišnej aktivity Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), ktorý má blokovanie webov v kompetencii. Rovnako sa vraj nestretla s pochopením jeho požiadavka konzultovať citlivú záležitosť najprv s právnikmi.

Ak nebudem spolupracovať, vraj dajú dole celú firmu

„Keď som mal tieto výhrady, dosť jasne mi naznačili, že ak nebudem spolupracovať, môžu dať dole aj celú firmu,“ doplnil Jombík. Ďalej vysvetlil, že NBÚ od nich požadoval zablokovanie IP adries, na ktorých sa nachádzajú Hlavné správy.

„Na to mi povedali, že ak by sme tejto požiadavke nevyhoveli, môžu kontaktovať niekoho, kto je v tej internetovej hierarchii nad nami, to znamená nášho poskytovateľa internetovej konektivity, a tomu môžu prikázať, aby zablokoval nielen tie IP adresy, ale celé subnety,“ pokračoval s tým, že tento krok by mal dopad aj na iných zákazníkov jeho firmy.

Podnikateľ ďalej vysvetlil, že v minulosti čelil kritike za poskytovanie webhostingu Hlavným správam. Kritika sa však údajne často zvrhla aj do obťažovania, keď ho začali ľudia na Facebooku označovať vo verejných príspevkoch.

Jombík priznal, že web častokrát uverejňoval veľmi problematické príspevky a bol orientovaný prorusky, no Putinovu agresiu podľa neho pokrýval skôr neutrálne. Rovnako potvrdil, že v posledných dňoch pred vypnutím čelili Hlavné správy takzvaným DDoS útokom [na stránku sa vykoná také veľké množstvo požiadaviek, že to server nevydrží a spadne, pozn. red.].

Spochybňovať NATO vraj nie je žiaduce

Hlavné správy nedávno zverejnili dokument, ktorým NBÚ nariadil Jombíkovej firme portál vypnúť. Hlavné správy vtedy tvrdili, že sami verdikt NBÚ k svojmu vypnutiu ešte nedostali a úrad oficiálne nereagoval ani na ich výzvu o jeho zaslanie. Aj keď dokument po zmazaní facebookovej stránky Hlavných správ zmizol, úryvky z neho sú v článku Štandardu stále dostupné.

Z dokumentu, ktorý bol datovaný k 2. marcu, stále nebolo možné vyčítať, aké konkrétne materiály zavážili pri zastavení Hlavných správ. Dôkazy o „dezinformáciách“ a „škodlivej aktivite“ sa totiž nachádzajú v neverejných listinách (zrejme obsahujúcich pasáže jednotlivých článkov), ale aj medzi dokumentami rôzneho stupňa utajenia, pričom by mohlo ísť aj o spravodajské informácie.

„Na webe boli šírené nepravdivé a zmanipulované informácie, ktoré spochybňujú zahraničnopolitickú orientáciu Slovenskej republiky ako demokratického a právneho štátu, podkopávajú dôveru občanov vo vlastný štát… polarizujú spoločnosť a zvyšujú napätie medzi jednotlivými sociálnymi skupinami,“ možno sa dočítať v dostupnom odôvodnení.

NBÚ ďalej dodal, že informácie spochybňujúce pomoc ukrajinským utečencom, protiruské sankcie alebo kroky Európskej únie a Severoatlantickej aliancie vo všeobecnosti nie sú žiaduce.

Stopku zatiaľ dostali štyri zdroje

NBÚ dovedna zablokoval štyri spravodajské stránky. Po Hlavných správach prišiel na rad Armádny magazín, neskôr Hlavný denník a napokon internetové rádio Infovojna. Posledný projekt sa však stihol virtuálne presťahovať na Belize. Pod doménou tohto karibského štátu stále funguje.

„Blokovanie je vykonané rozhodnutím podľa zákona o kybernetickej bezpečnosti s dočasnou platnosťou do 30. júna 2022. NBÚ vykonáva rozhodnutia v spolupráci s bezpečnostnými zložkami štátu a Národným bezpečnostným analytickým centrom (NBAC),“ píše o blokovaní webov NBÚ.

NBÚ: Nevypíname weby pre nič za nič

„Aby sme sa zbytočne netočili okolo poučiek, bol by som nerád, keby bola na verejnosti predstava, že my sa rozhodneme vypnúť nejakú stránku pre nič za nič. Nejde o žiadne politické, ale bezpečnostné rozhodnutia,“ povedal v nedávnom rozhovore pre Štandard šéf NBÚ Roman Konečný.

„Odmietam špekulácie o tom, že na základe nejakého kritického článku v ktoromkoľvek médiu začne Národný bezpečnostný úrad len tak vypínať prvú stránku, ktorá mu príde pod ruku. Takto to nefunguje ani nikdy fungovať nemôže,“ dodal.


Ďalšie články