Moskva tvrdí, že Poliaci bránia ukrajinským utečencom v ceste do Ruska

Žena nesie na rukách dieťa počas úteku z Ukrajiny v poľskej obci Medyka na juhovýchode Poľska. Foto: TASR/AP Žena nesie na rukách dieťa počas úteku z Ukrajiny v poľskej obci Medyka na juhovýchode Poľska. Foto: TASR/AP

Poľsko rozhodlo o vyhostení 45 ruských diplomatov, pretože ich podozrieva zo špionáže. Odpoveď Ruska vám vyrazí dych. Varšava vraj diplomatov vyháňa, pretože chce zabrániť ukrajinským utečencom v ceste do Ruska, ktoré vojnu rozpútalo.

„Poľsko vyhostilo 45 ruských špiónov, ktorí pracovali pod diplomatickým krytím. Odstraňujeme sieť ruských tajných služieb v našom štáte,“ vyhlásil v stredu na sociálnej sieti poľský minister vnútra Mariusz Kamiński.

Jeden z nich musí Poľsko opustiť do 48 hodín, ostatní dostali na odchod päť dní. Je to ďalší krok v dlhodobo napätých vzťahoch medzi Varšavou a Moskvou, ktoré sa výrazne zhoršili po ruskej invázii na Ukrajinu.

„Rusko je náš sused a nezmizne z mapy Európy, ale inváziou na Ukrajinu ukázalo, že je to nepriateľský štát,“ uviedol hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Lukasz Jasina.

Invázia trvá už mesiac a Poľsko je jedným z najbližších spojencov Kyjeva z hľadiska dodávok zbraní aj diplomatickej podpory. Poľský premiér Mateusz Morawiecki bol tiež iniciátorom návštevy trojice premiérov v Kyjeve u ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Následne vyzval EÚ na totálnu obchodnú blokádu Ruska.

https://standard.sk/182009/cesky-a-polsky-premier-vycestovali-do-kyjeva-slovensky-sa-zlakol-dalsie-pozvanie-na-cestu-by-heger-viac-prehodnotil/

Rusko: Poľsko bráni utečencom v ceste do Ruska

Odpoveď Ruska prišla krátko nato. Za vyhostením diplomatov vidí snahu Varšavy zabrániť ukrajinským utečencom v ceste. Lenže nie ďalej na západ, ale do Ruska.

„Predstavitelia Varšavy robia všetko pre to, aby ľuďom z Ukrajiny, ktorí sú v súčasnosti v Poľsku a chcú prísť do Ruska – a takých je dosť –, zabránili v tejto ceste a predĺžili ich utrpenie. Je to zámerné opatrenie a nezasahuje ruskú diplomaciu, ale ukrajinských utečencov,“ vyhlásila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Jej vyjadrenie priniesla ruská agentúra TASS.

Podľa hovorkyne sa Poľsko snaží znížiť počet ruských diplomatov, ktorí ukrajinským utečencom pomáhajú pri ceste do Ruska. „Poznáme týchto ľudí, volajú nám a pomáhame im.“ Avizovala, že na vyhostenie diplomatov Moskva zareaguje odvetným opatrením.

Poľsko pritom prijalo najviac ukrajinských utečencov z okolitých štátov, viac ako dva milióny. Do Ruska ušlo podľa dostupných zdrojov desaťnásobne menej Ukrajincov, hoci štáty spája omnoho dlhšia hranica.

Ruské vyjadrenia o Ukrajine

Viacerými neuveriteľnými vyjadreniami sa blysol aj Zacharovovej nadriadený, šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. „Rusko nezaútočilo na Ukrajinu a nezaútočí ani na iné štáty, konali sme vzhľadom na priamu hrozbu Ruskej federácii.“ Zároveň tvrdí, že Kremeľ sa snaží zabrániť, aby došlo k vojne na Ukrajine. Rusko pritom už mesiac útočí na ukrajinské územie zo zeme, mora aj vzduchu. Viacero miest takmer zrovnalo so zemou, najhoršie je na tom Mariupol, kde zavládla humanitárna kríza.

Ruské úrady a médiá tiež nehovoria o vojne, ale „špeciálnej operácii“ a vravia o „denacifikácii“ Ukrajiny, hoci jej prezident Volodymyr Zelenskyj má židovský pôvod.


Ďalšie články