Vojna na Ukrajine znamená koniec globalizácie. Dariť sa má kryptomenám a Amerike, Brazílii či Mexiku, tvrdí šéf spoločnosti BlackRock

78224922_100861188328949_9126649828615389184_n Foto: Larry Fink/FB

Larry Fink, generálny riaditeľ nadnárodnej spoločnosti BlackRock, ktorá spravuje finančné fondy a patrí medzi najvplyvnejšie globálne inštitúcie, to tvrdí vo svojom liste akcionárom. Podľa neho ruská invázia na Ukrajinu spôsobí vo svete obchodu viaceré zásadné zmeny, zvýši infláciu a posilní postavenie kryptomien.

Podľa Larryho Finka ruská invázia na Ukrajinu transformuje svetovú ekonomiku a spôsobí nárast inflácie. Hlavným spúšťačom bude tlak na zmeny v medzinárodných dodávateľsko-odberateľských reťazcoch, a to nevyhnutne povedie k vyšším cenám.

Vo svojom výročnom liste akcionárom spoločnosti BlackRock píše, že proces globalizácie, ktorý svet zažíval posledné tri desaťročia sa schyľuje ku koncu. Nebude to však spôsobené iba odstrihnutím Ruska od finančných trhov a jeho izoláciou. Podľa Finkových slov, spoločnosti a vlády budú prehodnocovať svoju závislosť na iných krajinách, pričom budú viac uprednostňovať obchodné vzťahy s domácimi subjektami a so subjektami blízkych susedných krajín, zatiaľ čo sa budú postupne sťahovať z ostatných krajín. Tieto zmeny budú podľa neho spôsobovať nárast inflácie. V liste nespomína krajiny, ktorých by sa to mohlo negatívne dotknúť. Venuje sa však opačným prípadom, výhodu by podľa neho mohli mať krajiny s veľkými výrobnými centrami v juhovýchodnej Ázii či štáty ako Mexiko, Brazília alebo Spojené štáty. Tie by mali na tomto procese získať.

Šéf spoločnosti BlackRock, ktorej postavenie sa v ostatnom čase významne posilnilo, sa vyjadril aj ku kryptomenám. Podľa denníka Financial Times ide o jeden z prvých jeho výrokov na túto tému. Tvrdí, že sa v poslednej dobe zaoberal štúdiom a analyzovaním kryptomien a ich potenciál podľa neho vzrastie. „Premyslene navrhnutý globálny digitálny platobný systém môže zlepšiť zúčtovanie medzinárodných transakcii a zároveň znížiť riziko prania špinavých peňazí a korupcie,“ napísal Fink. Otázkou je, či tento výrok smeruje k potrebe väčšej kontroly kryptomien z globálnej úrovne, ale to myslí ako podporu decentralizovanej technológie.

Vyjadril sa aj k téme klímy. Podľa jeho slov ruská invázia na Ukrajine negatívne ovplyvní aj prechod k energii z udržateľných zdrojov, pričom v krátkom období hľadanie alternatív k ruskej rope a zemnému plynu spôsobí spomalenie progresu smerom k nulovým emisiám. Následne však dodáva, že z dlhodobého hľadiska môžu práve tieto nedávne udalosti spôsobiť zrýchlenie prechodu k zeleným zdrojom energie, keďže zvyšujúca sa cena fosílnych palív spôsobí, že v súčasnosti pomerne drahá energia z obnoviteľných zdrojov sa stane konkurencieschopnou.

Fink zároveň odmietol tlak na zrušenie spolupráce s uhľovodíkovými firmami, pričom zdôraznil odhodlanie pomáhať im s energetickou transformáciou. Spomedzi fosílnych palív vyzdvihol úlohu zemného plynu, ktorý bude podľa jeho slov dôležitý pre plynulý prechod k udržateľným zdrojom energie a zabezpečí cenovú dostupnosť energií počas tohto procesu.


Ďalšie články