Dôležitý samit NATO v Bruseli. Zelenskyj tvrdo skritizoval západné štáty: Ukáže sa, kto je priateľ a kto nás zradil za peniaze

Zuzana Èaputovásummit NATO o Ukrajine Foto: TASR/AP

NATO Ukrajinu podľa Zelenského sklamalo. Ukrajina žiada o jedno percento zo všetkých vašich tankov. Dajte nám ich alebo nám ich predajte, povedal lídrom západných štátov cez videohovor ukrajinský prezident.

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz nestihol začiatok mimoriadneho samitu NATO, ktorý sa začal predpoludním v Bruseli. Stretnutie sa koná v tieni vojny na Ukrajine a na programe sú preto viaceré kľúčové bezpečnostné otázky. Najkontroverznejší je poľský návrh na zriadenie mierovej misie NATO u nášho východného suseda.

Mnohí to nepochybne budú vnímať ako metaforu, ale ide zrejme iba o nehodu. Scholza na oficiálnom fototermíne zastúpil nemecký veľvyslanec pri NATO Rüdiger König. Dôvod kancelárovho meškania nie je známy. Scholz na zasadnutie, ktoré sa zameriava na konflikt na Ukrajine, prišiel počas otváracieho príhovoru generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga.

Dnešný samit je označovaný za „za jeden najdôležitejších v dejinách Aliancie“, koná sa presne v deň, keď si pripomíname mesiac od napadnutia Ukrajiny Ruskom.

Hlavnou témou samitu bude dohoda na ďalšom postupe voči Rusku, ako aj hľadanie ďalších možností podpory Ukrajiny.

Zelenskyj pritvrdzuje

Zelenský pred samitom vo videonahrávke lídrov členských štátov NATO požiadal o „významné kroky“ k podpore Ukrajiny. „Sloboda musí byť vyzbrojená,“ povedal ukrajinský prezident a dodal: „Ukrajinský vzdušný priestor nie je zabezpečený proti ruským raketám a bombám. Nedostali sme letectvo ani moderné protiraketová zbrane. Nedostali sme tanky, ani zbrane proti námorníctvu.“ Zelenský v ostrom vystúpení zaútočil na západné krajiny, ktoré udržujú ekonomické väzby s Ruskom, povedal, že sa ukáže, „kto je priateľ, kto je partner a kto nás zradil pre peniaze“.

„Ukrajinská armáda už mesiac vzdoruje. Za nerovnakých podmienok. A to isté opakujem už celý mesiac. Aby Ukrajina mohla chrániť svojich ľudí a mestá, potrebuje vojenskú pomoc – bez obmedzení,“ povedal.

Spojenci majú k dispozícii podľa neho najmenej 20 000 tankov. „Ukrajina žiada percento, jedno percento zo všetkých vašich tankov. Dajte nám ich alebo predajte nám ich. Zatiaľ nemáme jasnú odpoveď… Najhoršie vo vojne je nemať jasné odpovede na žiadosti o pomoc,“ opísal situáciu pred lídrami Aliancie. Pokiaľ ide o bojové lietadlá, Zelenskyj priznal, že NATO Ukrajinu sklamalo. „Ukrajina sa na vás obrátila so žiadosťou o lietadlá. Aby sme nestrácali toľko ľudí. Máte tisíce stíhačiek. Ale zatiaľ sme nedostali ani jednu,“ uviedol prezident a zdôraznil, že takéto dodávky priamo závisia od politických rozhodnutí NATO na najvyššej úrovni.

Ukrajinský prezident si myslí, že ruské sily sa môžu zamerať aj na východných členov Aliancie vrátane Poľska. „Rusko chce ísť ďalej, proti východným členom NATO, pobaltským štátom, a určite proti Poľsku,“ varoval Zelenskyj v prejave najvyšších predstaviteľov NATO, ktorí sa stretli na mimoriadnom samite v Bruseli. Videozáznam z prejavu prezident zverejnil na sociálnej sieti Telegram.

„NATO ešte musí ukázať, čo môže Aliancia urobiť pre záchranu ľudí,“ dodal prezident. Lídrom štátov združených v NATO povedal, že Ukrajina svojím hrdinským vzdorovaním ruskej agresii ukázala svetu, že spĺňa štandardy NATO a že jeho krajina vie veľkou mierou prispieť k spoločnej bezpečnosti v Európe a vo svete.

Od ukrajinského prezidenta ide o doteraz najostrejšie výroky na adresu západných štátov, od ktorých očakáva viac pomoci.

Reakciou viacerých krajín NATO na napadnutie Ukrajiny je prudký nárast výdavkov na zbrojenie. Nemecko z roka na rok zvýši rozpočet o 100 miliárd eur, plánuje nakupovať americké stíhačky a izraelské drony, ale tiež viac budovať vlastný obranný priemysel. V Poľsku chcú zvýšiť výdavky na obranu až na 3 percentná HDP a navýšiť počet vojakov na dvojnásobok. Rozpočet na obranu plánuje zvýšiť aj Maďarsko, Česko, o podobnom kroku hovorí aj slovenský minister obrany.

Sporný poľský návrh a otázka Číny

Na samite sa bude rokovať aj o poľskom návrhu na mierovú misiu NATO na Ukrajine, ktorá by sa mala pokúsiť po dohode s ukrajinskou vládou chrániť Kyjev pred prílišnou expanziou Ruska a garantovať do budúcnosti jeho nezávislosť od Ruska. Západné štáty zatiaľ návrh Poľska nepodporujú.

Samit rieši aj otázku Číny. Nemenovaný činiteľ médiám v sídle NATO počas štvrtkového samitu povedal, že viacerí lídri členských krajín Aliancie od Číny žiadajú, aby plnila svoje záväzky v rámci medzinárodného spoločenstva ako člen Bezpečnostnej rady OSN. „Od Číny musíme aj naďalej vyžadovať, aby Rusko v jeho agresii proti Ukrajine nepodporovala,“ povedal uvedený predstaviteľ NATO.

Čína sa správa opatrne, vysiela však opačné signály. Ako si všimol Bloomberg, prezident Si Ťin-pching za posledný mesiac rokoval s 8 svetovými lídrami o vojne Ruska proti Ukrajine, vyhol sa však kontaktu s ukrajinským prezidentom Zelenským. Podpora Ukrajiny je naopak veľkou témou na Taiwane, kde sa na podporu Ukrajiny vyzberalo vyše 26 miliónov dolárov a časť pomoci smeruje do krajín susediacich s Ukrajinou, kam pred vojnou ušli utečenci. Taiwanci tiež zdôrazňujú paralelu medzi ich pozíciou voči Číne a postavením Ukrajiny voči Rusku.

Švédska otázka

Zelenskyj tiež otvoril otázku bezpečnosti Švédska. Rusko podľa neho „zničí slobodu“ v Európe a  bude prenasledovať svojich susedov. „Ak by Ukrajina nevydržala a nebránila sa, znamenalo by to, že… všetci susedia Ruska sú odteraz v nebezpečenstve,“ uviedol Zelenskyj prostredníctvom videolinky. „Rusko rozpútalo vojnu s Ukrajinou, pretože chce postupovať ďalej do Európy, chce zničiť v Európe slobodu… Toto je zásadná výzva pre Európu, aby týždenne uvaľovala tvrdé sankčné balíky voči Rusku,“ uviedol.

Varoval Švédsko, že Moskva má v hľadáčiku jeho ostrov Gotland v Baltskom mori. Švédsko v roku 2018 po 14 rokoch obnovilo po ruskej anexii Krymu na tomto ostrove vojenské aktivity. „Znamenalo by to, že ste v nebezpečenstve, pretože len more rozdeľuje vás a túto agresívnu politiku,“ podotkol Zelenskyj, podľa ktorého „ruskí propagandisti už prostredníctvom rozhlasu i televízie diskutujú, ako bude Rusko okupovať Gotland a ovládať ho na celé desaťročia“. Zelenskyj zároveň poďakoval Švédsku za jeho podporu po tom, čo Štokholm prvýkrát od roku 1939 súhlasil s dodávkami zbraní pre Ukrajinu, na území ktorej vládne vojna.

Švédsko, ktoré nie je členom Severoatlantickej aliancie a oficiálne je vojensky neutrálne, vo štvrtok ohlásilo druhú dodávku 5 000 protitankových striel pre Ukrajinu.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ešte pred začiatkom samitu povedal, že lídri členských krajín NATO budú hovoriť o zresetovaní bezpečnostnej a obrannej stratégie Aliancie z dlhodobého hľadiska. „Prvým krokom k tomuto cieľu je vytvorenie štyroch nových bojových skupín vo východnej časti Aliancie – konkrétne v Bulharsku, Rumunsku, Maďarsku a na Slovensku,“ povedal. Takisto pripomenul, že Aliancia poskytuje podporu Kyjevu už niekoľko rokov a v ostatnom čase vojenskú, finančnú a humanitárnu pomoc ešte zvýšila, aby „pomohla Ukrajine udržať si jej fundamentálne právo na sebaobranu“.

(tasr, ft, fed, tod)


Ďalšie články