Pápež dnes zasvätí Rusko a Ukrajinu Panne Márii, ako to žiadalo zjavenie vo Fatime. Prinášame text a vysvetlenie, ako sa to stane

Vešpery na záver Týždòa modlitieb za jednotu kresanov Ilustračný záber. Foto: AP/TASR

Pápež uprostred vojny na Ukrajine zverí túto krajinu, Rusko i celé ľudstvo Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie. Text zasvätenia zverejnili aj v slovenčine, čo podčiarkuje význam tejto udalosti. Rusko bude po prvý raz zasvätené ako samostatný štát, vraví pre Štandard ruský novinár.

Pápež František zasvätí v piatok 25. marca na sviatok Zvestovania Pána Rusko a Ukrajinu Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie. Učiní tak v závere kajúcej pobožnosti v Bazilike sv. Petra, ktorá sa začne o 17. hodine. Rímsky biskup pozýva všetkých biskupov na svete, aby sa pripojili spolu s veriacimi v „úprimnej a spoločnej prosbe k Panne Márii“. Význam tohto úkonu podčiarkuje aj to, že Svätá stolica text zasvätenia zverejnila v 32 jazykoch vrátane ruštiny.

Ako to presne prebehne?

Prinášame oficiálny text:

„Ó, Mária, Matka Božia a Matka naša, my, v tejto hodine súženia, sa utiekame k tebe. Ty si Matka, ty nás miluješ a poznáš nás: nič ti nie je skryté, čo máme na srdci. Matka milosrdenstva, toľkokrát sme zakúsili tvoju prozreteľnú nežnosť, tvoju prítomnosť, ktorá prináša pokoj, lebo ty nás stále vedieš k Ježišovi, Kniežaťu pokoja.“

Takto sa začína text zasvätenia, ktorý Jorge Bergoglio prednesie na slávnosti v Bazilike svätého Petra. Pontifik ďalej prizná chyby a zlyhania ľudstva, ktoré „stratilo cestu pokoja“, lebo sme zabudli „na poučenie z tragédií minulého storočia, obete miliónov padlých vo svetových vojnách“:

„Nedodržali sme záväzky prijaté ako Spoločenstvo národov a zrádzame sny pokoja národov a nádeje mladých. Nakazili sme sa lakomstvom, uzavreli sme sa do nacionalistických záujmov, nechali sme sa vysušiť indiferenciou a paralyzovať egoizmom. Uprednostnili sme ignorovať Boha, spolunažívať s našimi falošnosťami, živiť agresivitu, potláčať životy a zhromažďovať zbrane, zabúdajúc, že sme strážcami nášho blížneho a toho istého spoločného domu. Vojnou sme spustošili záhradu Zeme, hriechom sme zranili srdce nášho Otca, ktorý chce, aby sme boli bratmi a sestrami. Stali sme sa indiferentní voči všetkým a všetkému, okrem seba samých. A s hanbou vravíme: Odpusť nám, Pane!“

Je to historický okamih

Niektorí predchádzajúci pápeži už zasvätili najväčšiu slovanskú krajinu Panne Márii. Keď sa zjavila vo Fatime, žiadala, aby sa jej táto krajina zasvätila, a to v čase, keď ešte existovala – v roku 1917 boli posledné momenty ruskej cárskej ríše. Potom však zanikla a vznikol iný štát, ateistický Sovietsky zväz:

„Je to veľmi dôležitý a historický okamih. Pius XII., Pavol VI. a dvakrát Ján Pavol II. zasvätili Rusko v čase, keď neexistovalo. Františkovo zasvätenie bude nové v tom, že Rusko sa zasvätí ako krajina, ktorá jestvuje ako štát, volá sa Rusko. Formula a spôsob zasvätenia budú omnoho precíznejšie, budú v súlade so všetkými biskupmi. Teraz sa zasvätí aj Ukrajina. Verím, že Panna Mária nebude proti, nemyslím si, že existuje žiarlivosť milostí, veď pápež jej zverí aj cirkev i celý svet,“ povedal pre denník Štandard ruský katolícky novinár Alexej Gotovskij, ktorý je pokrstený v pravoslávnej cirkvi.

„Je to veľká radosť a pocta. To, že môžem byť pri tom tu v Ríme, je temer návrat späť do roku 1984, keď pápež Ján Pavol II. zasvätil Rusko Panne Márii,“ dodal.

Ruský novinár v Ríme. Foto: archív Alexeja Gotovského

Ruský žurnalista tiež vysvetlil, že pravoslávie nemá dogmu o nepoškvrnenom počatí Panny Márie. Možno niekoľkí pravoslávni teológovia majú voči nej výhrady, no veriaci poväčšine nie sú proti:

„Majú veľkú úctu k Panne Márii a aj väčšiu ako my katolíci. No už len názov tejto dogmy a zasvätenie Nepoškvrnenému srdcu ich môže vystrašiť.“

Nevie, aká bude reakcia moskovského patriarchu Kirilla, no rozprával sa s pápežom cez videohovor predtým, než zverenie Rusku Panne Márii ohlásil. Podľa žurnalistu je možné, že ho o tom informoval. Novinár nám tiež prezradil, že jeho rodina a všetci ruskí priatelia, s ktorými sa rozprával, pociťujú radosť, že krajina bude zverená Ježišovej matke.

V túto temnú hodinu nám príď pomôcť a poteš nás

Najvyšší veľkňaz katolíckej cirkvi v texte zverenia Ruska a Ukrajiny hovorí, že práve Mária nám pripomína, že Boh nás neopúšťa. „Naďalej hľadí na nás s láskou, túžiac nám odpustiť a zdvihnúť nás,“ podčiarkuje katolícky líder. Ako dodáva, je s nami „aj v stiesnených zákrutách dejín“, ako aj „v biede hriechu, v našich námahách a krehkosti, v tajomstve neprávosti zla a vojny“. Boh podľa pontifika vložil do Máriinho Nepoškvrneného Srdca „útočisko pre Cirkev a pre ľudstvo“.

Dodáva, že keď sa k nej utiekame a „klopeme na bránu jej Srdca“, Panna Mária nás neúnavne navštevuje a vyzýva na obrátenie:

„V túto temnú hodinu nám príď pomôcť a poteš nás. Opakuj každému z nás: ,Vari tu nie som ja, ktorá som tvojou Matkou?‘ Ty vieš, ako rozuzliť spletitosť nášho srdca a uzly našej doby. Do teba vkladáme našu dôveru. Sme si istí, že ty, zvlášť v hodine skúšky, neodvrhneš naše prosby a prídeš nám na pomoc. Takto si urobila v Káne Galilejskej, keď si urýchlila čas zásahu Ježiša a uviedla si jeho prvé znamenie do sveta. Keď sa oslava premenila na smútok, povedala si mu: ,Nemajú vína.‘ (Ján 2,3) Zopakuj to znova Bohu, ó, Matka, pretože dnes sme minuli víno nádeje, stratila sa radosť, zvodnatelo bratstvo.“

Podľa Františka sme premrhali pokoj, stratili ľudskosť a stali sa schopnými akéhokoľvek každého násilia a ničenia. Naliehavo teda potrebujeme tvoj materinský zásah, apeluje Jorge Bergoglio a modlí sa:

„Prijmi teda, ó, Matka, túto našu úpenlivú prosbu.

Ty, Hviezda morská, nenechaj nás stroskotať v búrke vojny.

Ty, Archa novej zmluvy, podnieť projekty a cesty zmierenia.

Ty, ,zem z Neba‘, prines do sveta svornosť Božiu.

Vyhas nenávisť, utíš pomstu, nauč nás odpusteniu.

Osloboď nás od vojny, uchráň svet od nukleárnej hrozby.

Kráľovná Ruženca, vzbuď v nás potrebu modliť sa a milovať.

Kráľovná ľudskej rodiny, ukáž národom cestu bratstva.

Kráľovná pokoja, vypros svetu pokoj.“

Tvoje ruky nech pohladia všetkých, ktorí trpia a utekajú pod ťarchou bômb

Pápež prosí Ježišovu matku, aby pohla naše zatvrdnuté srdcia a aby slzy, ktoré pre nás vyliala, pomohli opäť zakvitnúť údoliu, ktoré vysušila naša nenávisť. Uprostred neutíchajúceho rinčania zbraní ju vzýva, aby nás svojou modlitbou naklonila k pokoju:

„Tvoje materské ruky nech pohladia všetkých, ktorí trpia a utekajú pod ťarchou bômb. Tvoje materinské objatie nech poteší tých, ktorí sú donútení zanechať svoje domovy a svoju vlasť. Tvoje bolestné Srdce nech nás pohne k súcitu a nech nám dá otvoriť dvere a postarať sa o ľudí zranených a vyradených na okraj spoločnosti.“

Jej syn Ježiš na kríži zveril každého z nás pod jej ochranu, zdôrazňuje pontifex, a preto sa vyznáva, že Máriu túžime prijať do nášho života a dejín. A to zvlášť teraz, keď „vyčerpané a zmätené ľudstvo je pod krížom s tebou“ a potrebuje sa jej zveriť a zasvätiť Kristovi:

„Ukrajinský a ruský národ, ktoré ťa s láskou uctievajú, sa utiekajú k tebe, zatiaľ čo tvoje Srde búši pre nich a pre všetky národy skosené vojnou, hladom, nespravodlivosťou a biedou.“

Nech skončí vojna, sprostredkuj svetu pokoj

Na záver slávnosti František zverí Rusko i Ukrajinu Máriinmu srdcu, nech sa skončí vojna a príde pokoj. Myslí pritom na celú cirkev i ľudstvo:

„My teda, Matka Božia a Matka naša, slávnostne zverujeme a zasväcujeme tvojmu Nepoškvrnenému Srdcu seba samých, Cirkev i celé ľudstvo, a zvlášť Rusko a Ukrajinu. Prijmi tento náš úkon, ktorý konáme s dôverou a s láskou, daj, nech skončí vojna, sprostredkuj svetu pokoj. Súhlas, čo vytryskol z tvojho Srdca, nech otvorí brány dejín Kniežaťu pokoja; dôverujeme, že znova, skrze tvoje Srdce, nastane pokoj. Tebe teda zasväcujeme budúcnosť celej ľudskej rodiny, potreby a očakávania národov, úzkosti a nádeje sveta.“

Rímsky biskup si želá, nech sa skrze ňu na zem vyleje Božie Milosrdenstvo, pokoj, nech prinesie Boží súlad a nech zavlaží suchotu nášho srdca, lebo je „živý prameň nádeje“. Keďže viedla ľudstvo k Ježišovi, má z nás spraviť tvorcov spoločenstva. Keďže kráčala po našich cestách, má nás viesť po chodníkoch pokoja.


Ďalšie články