Tom Piatak: Bidenov výber poteší neoliberálov aj agresívnych ľavičiarov

Joe Biden Joe Biden. Foto: TASR/AP

Wall Street, Silicon Valley, Hollywood a to, čo by som nazval permanentná byrokracia vo Washingtone, majú všetky dôvody tešiť sa z novej Bidenovej vlády, hovorí v rozhovore pre Štandard Tom Piatak.

Rozhovor s Tomom Piatakom, americkým konzervatívnym komentátorom slovenského pôvodu, o nomináciách Joe Bidena, jeho vzťahu k viceprezidentke Harrisovej a otázke, akú rolu zohrala ideológia identity-politics pri zostavovaní vlády.

Novozvolený prezident Joe Biden postupne oznamoval nominácie na posty vo svojej vláde. Aké sú vaše dojmy, čo hovoria tieto mená o nadchádzajúcej administratíve prezidenta Bidena?

Bidenov výber je absolútne v súlade s prioritami a preferenciami dvojstranníckeho establišmentu, ktorý dominuje americkému politickému diskurzu od konca studenej vojny. Podporujú neoliberalizmus v ekonomike, ako to dokazuje príklad navrhnutie ministerky financií Janet Yellenovej, intervencionizmus v zahraničnej politike, príkladom čoho je nominácia Tonyho Blinkena za ministra zahraničia, a tiež agresívne ľavičiarstvo v otázkach kultúry. Príkladom toho posledného je napríklad Xavier Becerra, ktorý je nominovaný ako minister zdravotníctva a sociálnych služieb.

Čo tieto mená napovedajú o rovnováhe moci a mocenských pomeroch v Demokratickej strane? Posúva Biden demokratov do stredu, ako to stále opakujú médiá, alebo vidíte niečo iné?

Myslím, že tieto mená ukazujú, že ekonomickí populisti budú vytlačení mimo, pôjdu k ľadu, odstavia ich. Wall Street, Silicon Valley, Hollywood a to, čo by som nazval permanentná byrokracia vo Washingtone, majú všetky dôvody sa tešiť.  

Ešte zostaňme pri zložení vlády. Zodpovedá ideologickým nárokom tzv. identity-politics, ku ktorej sa demokrati posledné obdobie hlásia? Hrala táto ideológia významnú rolu pri výbere kandidátov, aby mali ten správny rasový pôvod či gender-príslušnosť?

Demokrati si už pevne osvojili to, čo voláme Critical Race Theory, to znamená teóriu, ktorá hodnotí spoločnosť a kultúru v kategóriách rasy, moci a práva. Platí to napriek tomu, že sa to nevyhnutne nemusí prejaviť v demografickom profile Bidenových nominácii. Nehľadajte hneď rozpor v tom, čo hovorím, samozrejme, že to dáva zmysel: ľavicoví politici málokedy znášajú bremeno politík, ktoré presadzujú. Pôsobenie tejto rasovej teórie bude zamerané na súkromných zamestnávateľov, miestne policajné oddelenia a ďalšie základy americkej strednej triedy, ktorým sa bude pripomínať, že sú „bielou privilegovanou vrstvou“, čo v žiadnom prípade nezodpovedá reálnym privilégiám. Práve naopak.

Dlhý čas platilo, že aj keď už nebol pri moci Bill Clinton, tak Clintonovci istým spôsobom kontrolovali zriadenie Demokratickej strany, najmä nepriamo cez personálne nominácie a väzby. Potom prišlo osem rokov Obamu a neskôr neúspech Hillary Clintonovej. Aká je situácia teraz? Majú Bidenove nominácie ešte väzby na Clintonovcov alebo skôr na Obamu, ktorému robil Biden viceprezidenta, alebo ide o nových ľudí?

Vo všeobecnosti možno odpovedať, že Bidenovi nominanti majú väzby na Clintonovcov, na Obamu, alebo na obidve tieto skupiny. Biden je veľmi konvenčný demokrat.

Veľa sa hovorilo o vzťahu Biden-Harrisová. Akú rolu očakávate od viceprezidentky, aká bude jej pozícia a moc v novej administratíve? Myslíte, že by sa dokázala presadiť? Je dostatočne schopná a ambiciózna, aby z jej pozície dokázala Bidenovi formovať administratívu?

Ak sa Bidenovi výrazne nezhorší zdravie, myslím si, že Harrisová bude hrať rolu porovnateľnú s tou, ktorú plnil Biden za Obamu. Harrisová a Biden sú vo všeobecnej zhode s globalistickým zriadením. Biden si nevybral Harrisovú preto, že by sa jej predstavy líšili od tých jeho, ale preto, že sa od neho odlišuje rasou a pohlavím.

Demokrati majú v Snemovni veľmi malú väčšinu reprezentantov v pomerne 222 ku 211. Je nejaká šanca, že by demokrati kvôli nejakým doplňovacím voľbám v Snemovni o väčšinu prišli?

Nie, nemyslím si. Demokrati až do volieb roku 2022 nestratia kontrolu nad Snemovňou reprezentantov.

Práve dnes sa v štáte Georgia opakujú dôležité senátne voľby v obidvoch okrskoch, ktoré môžu rozhodnúť o tom, že demokrati získajú kontrolu nad Senátom. Čo očakávate? Ak by republikáni vyhrali a udržali kontrolu nad Senátom, bude to vďaka alebo napriek prezidentovi Trumpovi a jeho politike posledných týždňov?

Netuším, čo sa dnes v Georgii stane, ale stále platí, že veľká väčšina republikánskych voličov sú Trumpoví podporovatelia a otvorene proti-trumpovské postavy medzi republikánmi majú veľmi obmedzený vplyv na stranu.


Ďalšie články