Blaha musí zmazať statusy o Čaputovej, rozhodol súd. Nechápe demokraciu, reaguje politik

Prezidentka: Slovensko je v napätej situácii chránené spojencami NATO a EÚ Zuzana Čaputová. Foto: TASR/Pavol Zachar

AKTUALIZOVANÉ Opozičný poslanec Ľuboš Blaha musí prestať šíriť lži o prezidentke Zuzane Čaputovej, ktorú označuje napríklad za americkú agentku či vlastizradkyňu. Rozhodol o tom súd s tým, že niektoré zo svojich statusov musí urýchlene zmazať. Hlava štátu na margo rozhodnutia vraví, že ani sloboda prejavu nie je bezbrehá. Blaha v reakcii hovorí o šírení nenávisti voči svojej osobe.

Poslancovi Ľubošovi Blahovi Okresný súd Bratislava I nariadil prestať šíriť lži o prezidentke, informovala o tom samotná hlava štátu na svojom facebookovom profile. Zároveň mu súd nariadil do troch dní od doručenia rozhodnutia odstrániť niektoré tvrdenia z desiatok svojich statusov.

Problematické majú byť najmä vyjadrenia, v ktorých podpredseda opozičného Smeru prezidentku označuje za vlastizradkyňu, agentku cudzích mocností alebo osobu ovládanú Spojenými štátmi americkými.

Súd: Chýba vecná a racionálna argumentácia

Podľa rozhodnutia súdu „výroky žalovaného, v ktorých obviňuje prezidentku z obzvlášť závažných trestných činov, a iné hanlivé obvinenia, pri ktorých je evidentná snaha žalovaného o vyvolanie silných negatívnych emócií u jeho priaznivcov voči prezidentke, nie sú obhájiteľné slobodou prejavu, nakoľko v nich absentuje vecná, racionálna argumentácia, prípadne akákoľvek snaha o vysvetlenie a preukázanie tvrdených skutočností. Jeho statusy majú útočnú povahu s cieľom vyvolávať a podnecovať silné negatívne emócie“.

„Ľuboš Blaha si vytvoril vlastný svet z manipulácií a do očí bijúcich lží. V prostredí sociálnej siete denne zasypáva vybraných ľudí tonami urážok. Problémom je, že nenávisť, ktorú podnecuje, sa z internetu prelieva do reality a priamo ohrozuje ľudí vo fyzickom priestore,“ informuje prezidentka.

Nie som povinná znášať šikanu, vraví prezidentka

Psychicky labilnejší jedinci si podľa nej jeho obvinenia pretvárajú do vyhrážok a nie sú vraj výnimočné ani také, ktoré samotné orgány činné v trestnom konaní vyhodnocujú ako vážne či nebezpečné. Spravidla sú pritom takéto vyhrážky podľa Čaputovej sprevádzané slovníkom statusov poslanca Blahu.

Prezidentka píše, že dlho váhala, či má použiť prostriedky práva na svoju ochranu, lebo si vraj nemyslí, že politický súboj sa má viesť prostredníctvom súdov. Uznáva, že ako politik má zniesť vyššiu mieru kritiky svojej osoby.

Nakoniec však prevážil opačný prístup, ktorý politička zdôvodňuje nasledovne: „Ani ako verejne činná osoba nie som povinná znášať sústavné verejné šikanovanie a bezdôvodné verejné obviňovanie zo spáchania trestných činov. Prejavy odporcu nielenže neboli a nie sú založené na akomkoľvek pravdivom základe, ale boli a naďalej sú prezentované formou, ktorá vybočuje z pravidiel slušnosti politickej diskusie. Ani sloboda prejavu (na ktorú sa poslanec Blaha tak rád odvoláva) nie je bezbrehá.“

Ide o prvostupňové rozhodnutie, voči ktorému môžu ešte obe strany konania podať odvolanie v zákonnej pätnásťdňovej lehote.

Blaha: Budem o nej hovoriť ako o fašistke

Blaha na rozhodnutie reagoval slovami, že Čaputovej „útok na slobodu slova“ ostro odsudzuje. „Jej dnešný status, v ktorom šíri nenávisť voči mojej osobe, považujem za malicherný a detinský. Zjavne som svojou kritikou zaťal do živého,“ uviedol.

„Zapájať súdy do politického zápasu a dožadovať sa represalií voči opozícii je zo strany prezidentky absolútne nepochopenie demokracie a voltairovskej tolerancie,“ doplnil politik s tým, že o zradách národných záujmov zo strany hlavy štátu a službách voči USA ľudia dobre vedia.

„Ak mi štátna moc zakáže hovoriť o prezidentke ako vlastizradkyni, budem o nej hovoriť ako o fašistke…Že vás hanba nefackuje,“ uzavrel.

Rozhodnutie súdu Blaha podľa vlastných slov ešte nedostal a neuviedol, či sa proti nemu plánuje odvolať.


Ďalšie články