Zelenskyj požiadal Bidena, aby nenariadil sankcie proti ruskému oligarchovi Abramovičovi

EBRD_Abramovich510061525079 Foto: TASR/AP

Ruský oligarcha s výzorom neviniatka Roman Abramovič sa zatiaľ vyhol sankciám zo strany USA, podľa denníka Wall Street Journal je dôvodom priama žiadosť od prezidenta Zelenského. Ruského oligarchu sa zastali aj viacerí predstavitelia z Izraela, keďže patrí medzi štedrých darcov Pamätníka holokaustu Jad Vašem. Čo k tomu viedlo Zelenského?

Jeho jachty sú zakotvené v Turecku, lietadlá vraj v ostatnom čase cik-cak lietali medzi Ruskom, Tureckom a Izraelom. A samotného Abramoviča nedávno videli v Minsku, v Bielorusku. Západné médiá riešili, či sa mu podarí rýchlo zmeniť vlastníctvo špičkového futbalového klubu Chelsea FC, aby oň neprišiel. Ale najzaujímavejšia správa spojená s Romanom Abramovičom je predsa len iná. Zdá sa, že je možno jediným mužom na planéte, ktorý má blízke vzťahy s Putinom a Zelenským súčasne.

Neprekvapuje, že patrí medzi vojnou a následnými sankciami ohrozených ruských prominentov. Už dve desaťročia patrí medzi úspešných biznismenov, ktorí majú priamy prístup k prezidentovi Putinovi. V staršom rozhovore údajný blízky vzťah s Putinom ale oligarcha odmietol, po napadnutí Ukrajiny sa však prirodzene ocitol ako osoba prepojená s prezidentom Putinom pod paľbou kritiky a v hľadáčiku sankcií zo strany Západu. Británia aj EÚ ich zaviedli, čo mu sťažuje život, ale nádej svitla v USA.

Zdá sa totiž, že pred tým najhorším ho možno uchráni ukrajinský prezident Zelenskyj, ktorý podľa denníka Wall Street Journal poradil prezidentovi USA Bidenovi, aby na Abramoviča neuvalil sankcie. Domnieva sa, že oligarcha môže zohrať úlohu pri vyvíjaní tlaku na Putina v súvislosti s ukončením vojny.

Abramovič sa krátko po napadnutí Ukrajiny nechal počuť, že urobí všetko pre zmenu ruskej politiky a na podporu mieru. Jeho význam zdôrazňujú aj niekoľkí nemenovaní izraelskí predstavitelia spojení s múzeom Jad Vašem.

Ministerstvo financií USA zatiaľ nezaradilo Abramoviča na sankčný zoznam po vzore Británie či Európskej únie. Biely dom odmietol situáciu komentovať, konverzáciu Zelenského a Bidena označil za súkromnú. Biden by mal celú vec konzultovať na samite NATO, ktorý dnes začal v Bruseli. Niektorí predstavitelia z Washingtonu ale podľa denníka Wall Street Journal spochybňujú význam Abramoviča pri nejakom vyjednávaní mieru s Ruskom. Jeho výroky, že sa snaží dotlačiť Moskvu k mierovému riešeniu situácie, považujú za účelové a zveličené.

Luxusná jachta Eclipse ruského podnikateľa Romana Abramoviča kotví v prístave tureckého letoviska Marmaris 22. marca 2022. Dve luxusné superjachty patriace ruskému oligarchovi Romanovi Abramovičovi sú zakotvené v Turecku, ktoré sa nepridalo k sankciám Európskej únie proti Rusku. Foto: TASR/AP

Abramovič (ročník 1966) je ruský podnikateľ židovského pôvodu, pôsobil ako gubernátor Čukotky (2000 – 2008), poslanec Dumy a podľa médií je 13. najbohatším Rusom a 107 najbohatším mužom planéty. Pred vojnou jeho majetok dosahoval 12 miliárd eur. Okrem Chelsea sa špekulovalo, že je skrytým vlastníkom futbalového tímu CSKA Moskva, čo pravidlá EUFA neumožňujú. Abramovič mal veľký vplyv na ruský futbal, údajne napríklad dotiahol na lavičku národného trénera Guusa Hiddinka, ktorý Rusko trénoval v rokoch 2006 – 2010.


Ďalšie články