Ako často je filmový remake lepší ako originál?

krasa Film Vnútorná krása. Foto: ČSFD

Mnoho filmov, ktoré boli úspešné, sa dostali na filmové plátno aj v ďalšej podobe. No nie vždy to bola šťastná voľba. Ktoré filmy je lepšie si pozrieť v origináli a ktoré zas sú úspešné aj v inom prevedení sa dozviete v našom článku.

Aj dvaja sú rodina = Bez návodu

Film z roku 2016 Aj dvaja sú rodina je veľmi populárny francúzsky film so slávnym hereckým obsadením. Vo filme si hlavného hrdinu zahral Omar Sy, známy tiež z filmu Nedotknuteľní, ktorému sa budeme tiež venovať. Film mal dobrú reklamu, a aj preto sa stal úspešnejší ako jeho originál. Originál filmu už pozná málokto. Pôvodný film z mexickej produkcie bol menej úspešný a známy vo svete. Remaku nájdeme aj presné repliky z pôvodného filmu. Jedine, čo zmenili sú miesta a mená hrdinov. Vo filme Bez návodu sa začiatok filmu odohráva v Mexiku a potom sa so svojou dcérou Valentín sťahuje do Ameriky. V novom filme žije vo Francúzsku a neskôr sa presťahuje do Anglicka. Oba filmy sú plné humoru a emócií, ale pre lepšie herecké výkony a propagáciu si viac divákov obľúbilo remake. Toto je dôkaz, keď remake dokáže preskočiť originál.

Deň čo deň = Vnútorná krása

Pri viacerých remakoch pochádza originál z Južnej Kórei. Podobne to bolo aj pri filme Deň čo deň, ale nejde o čistý remake ako pri predchádzajúcom filme Aj dvaja sú rodina, kde prevzali skoro celý film. Autori ponechali pointu filmu, ktorá bola, že každý deň sa človek zobudí v inom tele. Napriek tomu v pôvodnom filme Vnútorná krása (The Beauty Inside) bola myšlienka vystihnutá omnoho lepšie. Režiséri chceli poukázať, že nezáleží na tom, ako človek vyzerá navonok, ale na tom aký je vo vnútri. Ak sa človek zamiluje do vnútornej krásy, až tak môže mať rád tú vonkajšiu. Pri americkej verzii chceli skôr vsadiť na mladšieho diváka, ktorého opäť skôr zaujala reklama na film ako film samotný. V tomto prípade sa remake ani zďaleka nepriblížil kvalitou originálu.

Nedotknuteľní = Nedotknuteľní

Film Nedotknuteľní si myslím, že netreba veľmi predstavovať. Film z roku 2011 patril medzi veľmi úspešné a oceňované filmy. No nie vždy platí, že ak je úspešný jeden film, tak bude rovnako úspešný aj jeho remake. Americký režisér Neil Burger vytvoril remake s rovnakým názvom. Do filmu obsadil skvelých hercov ako Nicole Kidmanovú alebo Bryana Cranstona, ktorý je tiež známy zo seriálu Breaking Bad. V tomto prípade nepomohlo ani skvelé herecké obsadenie a opäť remake neprekonal pôvodný film. Môže to byť aj hlavným predstaviteľom francúzskej drámy, ktorého si zahral už vyššie spomínaný Omar Sy. Ten si za tento výkon vyslúžil niekoľko nominácii v rôznych krajinách.

Zrodila sa hviezda = Zrodila sa hviezda

Zrodila sa hviezda je film, ktorý bol natočený už štyrikrát. Prvý film vznikol v roku 1937 a ďalšie nasledovali v roku 1954, 1976 a najnovší film z roku 2018. Pri týchto štyroch filmoch ťažko povedať, ktorý z nich je najlepšie natočený alebo zahratý. Samozrejme, spevácky bol dobrý každý jeden, keďže režiséri obsadzovali herečky, ktoré boli zároveň aj speváčky. Podobne to spravil aj Bradley Cooper, ktorý je nielen režisér, ale si aj vo filme zahral, obsadil do hlavnej roly Lady Gaga. Tá síce nie je herečka, ale svoju rolu zahrala výborne, za čo si vyslúžila nomináciu na Oscaroch. Keďže ide už o tretí remake filmu, je možné, že o 20 rokov vznikne ďalší.

Darček do cely číslo 7 = Darček do cely číslo 7

Prvý film bol natočený v roku 2013 v Južnej Kórei. Druhý film, ktorý je aj na Netflixe je z roku 2019 a natočený bol v Turecku. Názov remaku je totožný s originálom. V druhom príbehu už urobili pár zmien, pridali tam novú postavu babičky, ktorá sa stará o dcéru Memeho. Ten je neprávom obvinený z vraždy malého dievčatka. Meme je ľahkomyseľný a svojou dobrotou si získal aj ľudí vo väzení. Tí mu pripravili darček v podobe jeho dcéry, ktorú prepašovali za brány väznice. Rozdiel medzi filmami je aj v závere, ktorý sa líšil. Oba sú veľmi emotívne a silné. Preto odporúčam pozrieť oba filmy. Filmom pridávali aj dobré detské herecké výkony malej herečky.


Ďalšie články