Ukrajina kritizuje prístup Maďarov k ruskej invázii. Odťažitý postoj k Budapešti vyjadrili Ukrajinci aj v prieskume

Viktor Orbán, Vladimir Putin privítanie Ilustračná fotka. Maďarský premiér Viktor Orbán a ruský prezident Vladimir Putin, Budapešť, 2019. Foto: TASR/AP

Aj bývalé sovietske republiky majú lepší prístup k Ukrajine ako Maďarsko, hovorí ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Za postojom Budapešti hľadá lacný plyn aj maďarský revizionizmus. Maďari sú proti dodávaniu zbraní aj niektorým sankciám uvaleným na Rusko.

Maďarsko sa dočkalo od Ukrajiny tvrdej kritiky. Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková mu vyčíta, že na rozdiel od iných západných štátov nepodporuje všetky sankcie proti Rusku ani dodávky, ani tranzit zbraní. Budapešť je tiež, hoci spolu s ďalšími európskymi štátmi, proti zriadeniu bezletovej zóny nad Ukrajinou.

„Hovoria ‚nie‘ prakticky na všetko. Len veľmi málo odlišuje oficiálnu rétoriku Budapešti od otvoreného proruského postoja. Je to preto, že chcú ruský plyn so zľavou alebo možno preto, že potichu snívajú o našom Zakarpatsku?“ napísala politička na sociálnej sieti.

„Určite to bude nepríjemné prekvapenie najmä pre Maďarov žijúcich na Ukrajine, ktorých mnohých osobne poznám.“ Spôsob, akým oficiálne vedenie Maďarska v poslednom čase pristupuje k Ukrajine, je dokonca horší než spôsob niektorých ruských satelitov z bývalého Sovietskeho zväzu.

Nasvedčuje tomu čerstvý prieskum ukrajinského inštitútu Rating Group. Ukrajinci považujú Maďarsko za štát, ktorý je k nim spomedzi západných štátov najmenej priateľský. Za najbližšieho partnera označili respondenti Poľsko.

Podobne sa vyjadril hovorca ukrajinského ministersta zahraničných vecí Oleh Nikolenko: „Maďarsko sa vždy stavalo do pozície obhajcu práv Maďarov v zahraničí. Vyzývame Maďarsko, aby otvorene odsúdilo túto provokáciu zo strany Ruska a využilo svoje dobre rozvinuté komunikačné kanály s Moskvou na zabránenie akýmkoľvek provokáciám na podnecovanie etnickej nenávisti na Ukrajine.“

K postoju Maďarska, ktoré nepodporuje sankcie týkajúce sa dodávok energií a ktoré tvrdí, že sa treba vyhnúť šíreniu vojny ďalej a vyvarovať priamemu konfliktu medzi NATO a Ruskom, hovorca ukrajinskej diplomacie povedal: „Neprovokovať Rusko je bežným argumentom, ktorý dáva Rusku väčší priestor na agresiu.“

Vereščuková naznačila, že Maďari majú zálusk na zakarpatskú Ukrajinu, ktorá bola počas druhej svetovej vojny aj za uhorských čias pod kontrolou Budapešti. Žije tam vyše 100-tisíc etnických Maďarov.

Vzťahy medzi Kyjevom a Budapešťou sú napäté už dlhšie pre priateľské väzby medzi maďarským premiérom Viktorom Orbánom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Do Moskvy zavítal len tri týždne pred ruskou inváziou a na rozdiel od ostatných európskych politikov bola hlavným predmetom rokovaní energetika, nie stúpajúce napätie a hromadenie ruských vojsk okolo Ukrajiny.

https://standard.sk/163512/madari-maju-patkrat-lacnejsi-plyn-vyhlasil-putin-orban-mu-pri-navsteve-moskvy-dakoval/

V roku 2017 zas Ukrajina prijala zákon o vzdelávaní, ktorý obmedzil výuku v menšinových jazykoch vrátane maďarčiny. Kvôli tomuto jazykovému sporu Maďarsko viackrát zablokovalo schôdzku šéfov diplomacií členských štátov NATO s ich ukrajinským kolegom.

Napätie vo vzťahoch sa vyostrilo, keď Maďarsko na svojom konzuláte v zakarpatskom meste Berehove (Beregszász) začalo ukrajinským občanom maďarského pôvodu vydávať maďarské pasy. Objavili sa aj videá, v ktorých tamojší etnickí Maďari skladajú maďarský štátny sľub.


Ďalšie články