Rusko sa zmení na nový Sovietsky zväz. Uvažujme o sebe ako o strede sveta, píše komentátor ruskej štátnej agentúry

Oslavy ôsmeho výroèia vyhlásenia Krymskej republiky a mesta Sevastopo¾ za subjekty Ruskej federácie Ruský prezident Vladimir Putin počas prejavu na koncerte, ktorý sa konal pri príležitosti ôsmeho výročia vyhlásenia Krymskej republiky. Foto: TASR/AP

Rusi budú opäť žiť v ZSSR, vo veľkom Rusku, ktoré treba vnímať ako stred sveta. Ruská elita štát rozkradla a príliš sa orientovala na Západ, preto je načase vytvoriť elitu novú. Aj takéto úvahy dnes zverejňuje ruská štátna spravodajská agentúra Ria Novosti.

Viaceré médiá vrátane Štandardu zhruba pred mesiacom informovali o komentári ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti s titulkom „Ofenzíva Ruska a nového sveta“. Keďže bol krátko po zverejnení zmazaný, objavili sa špekulácie, že agentúra článok vydala predčasne. Článok bol zrejme pripravený pre prípad rýchleho ruského víťazstva na Ukrajine, ktoré však ani mesiac po začiatku invázie neprichádza.

Autor zmazaného textu Peter Akopov ponúkol pohľad na to, ako si Rusko predstavuje budúcnosť národov bývalého Sovietskeho zväzu. Nezávislosť Ukrajiny i Bieloruska označil za „hroznú pohromu“ a prorokoval, že po vojne sa pod ruskou taktovkou obnoví historická jednota „Veľkorusov, Bielorusov aj Malorusov“, odkazujúc na starobylé názvy pre Rusov, Bielorusov a Ukrajincov.

ZSSR 2.0

Ako však ukazuje aj aktuálny komentár Ria Novosti, agentúra po prvom zmazanom článku nerozviazala spoluprácu s Akopovom. Naopak, v utorok zverejnila jeho najnovší text s titulkom: „Rusko budúcnosti – vpred do ZSSR“. Akopov v ňom hovorí, že po skončení vojny nebude existovať nielen súčasná Ukrajina, ale ani súčasné Rusko. „Naša krajina sa už zmenila – len si ešte neuvedomujeme, aké hlboké zmeny nastanú, pretože zatiaľ sa proces iba ‚rozbehol‘. Skončila sa však postsovietska prechodná éra. Éra nejednoznačnosti, dvojitej viery, nevýraznosti a iných dvojzmyslov. Budeme opäť žiť v ZSSR, ale nie v takom, akého sa obávajú antisovieti alebo o ktorom snívajú komunisti,“ píše autor s tým, že odteraz sa začína budovať spravodlivé, solidárne a suverénne Rusko.

Podľa Akopova niet inej alternatívy, pretože žiadne iné Rusko pri súčasných globálnych výzvach neobstojí. Rusi vraj na túto cestu už nastúpili, nie vďaka Putinovi, ale vďaka ruskej histórii. Komentátor konštatuje, že tento „duch ruskej histórie“ dáva Rusom šancu vykúpiť sa z rozpadu ZSSR.

Zdá sa, že niečo staré sa vracia. Pred vyše desiatimi rokmi Putin povedal, že „tí, ktorí neľutujú rozpad Sovietskeho zväzu, nemajú srdce. Ale tí, ktorí ho chcú obnoviť, nemajú rozum.“

Stratilo azda Rusko od 24. februára rozum?

Kritika elity, chvála samoderžavia

Akopov to vidí inak. Doterajšie Rusko bolo podľa neho príliš zraniteľné i závislé od vonkajšieho sveta a jeho elita zároveň trpela „mentálnym zotročením“. Pri elite pritom článok naozaj nešetrí kritikou. Hovorí o jej prvotnom hriechu zlodejskej privatizácie, ideologickej závislosti na Západe a o pohŕdaní vlastným ľudom. Tvrdí, že Vladimir Putin vynaložil veľké úsilie na „znárodnenie“ elít, no priepasť medzi ľuďmi a elitou sa stále zväčšovala. Útek časti ruskej elity pod vplyvom západných sankcií je pritom označený za zradu, ale aj za proces očisty.

Príde aj na ideológiu. Bez toho, aby svoje predstavy veľmi konkretizoval, Akopov vyzýva na vytvorenie novej ruskej elity a vytvorenie nového systému postaveného na tradičných ruských hodnotách. Vyslovuje sa za akúsi vágnu ideu socializmu založeného na zmene hierarchie hodnôt a pyramídy trhu práce. Nemá ísť o sovietsky systém, ale ani o podporu neviditeľnej ruky trhu, dôležitú úlohu však v každom prípade má zohrávať štát. Dôraz kladie na koncepty solidarity, ruskej „sobornosti“ a samoderžavia, teda suverenity Ruska vo všetkých smeroch.

Čína a Severná Kórea

Článok explicitne odmieta izoláciu Ruska po vzore Severnej Kórey, no svojím širokým kvázisocialistickým a všezahrňajúcim jazykom nápadne pripomína rétoriku súčasných čínskych politikov. Akopov inšpiráciu Čínou aj otvorene priznáva, keď hovorí, že Rusi by o svojej vlasti mali začať uvažovať ako o strede sveta. „Toto nie je pýcha ani domýšľavosť, a dokonca ani veľmocenský šovinizmus. Naše myslenie (a nielen geopolitické) by sa malo stať rusko-centrickým. Teda tak, ako to bolo vždy u Číňanov, ktorí celý svet vnímajú ako perifériu Ríše stredu,“ argumentuje autor s tým, že takéto mentálne nastavenie pomôže k ďalšiemu zbližovaniu sa ruskej a čínskej civilizácie.

„Pretože nový ZSSR – spravodlivé, solidárne, suverénne Rusko – bude stáť na čo najspoľahlivejšom základe,“ uzatvára komentár.

(Staro)nová ideológia

Nedá sa pritom nevšimnúť si, že Akopov v zásade rozvádza myšlienky vyslovené Vladimirom Putinom na štadióne Lužniki. Ruský prezident pred 200-tisícovým davom napríklad povedal, že takúto jednotu už Rusko dlho nezažilo a nikto neprechováva väčšiu lásku ako ten, kto položí za svojich priateľov život. Na podujatí zazneli verše panslavistického básnika Fiodora Ťutčeva, ktorého básne Rusov varovali, že ich Európania budú považovať za otrokov osvietenstva. Vystúpila jedna z ruských celebrít, spevák Oleg Gazmanov, ktorý spieval svoj starší hit, odkazujúci na ducha ZSSR:

V Rusku teda očividne pozorujeme vytváranie novej oficiálnej ideológie postavenej na ruskej výnimočnosti, samoderžaví, „tradičnom“ ruskom kolektivizme, „obnovovaní ZSSR“ a ostrom vymedzení sa k Západu. Ide o staré, v Kremli dlhodobo vplyvné, koncepty. Prítomné boli v politickom myslení Sovietskeho zväzu aj cárskeho Ruska.

Po skončení studenej vojny bol ich vplyv na formovanie ruskej štátnej politiky výrazne utlmený. S vyhrocovaním stretu medzi Ruskom a Západom však silnel. Teraz v podobe ideológie dostal otvorené požehnanie z najvyšších miest. Prívrženci tohto v podstate (staro)nového ruského spôsobu uvažovania dnes hľadajú vzor v Číne, keďže ekonomický rast spojený s pokračovaním autoritárskeho spôsobu vlády pre nich prirodzene pôsobí atraktívne.

Lenže dnešná Čína sa na svoju úroveň dopracovala vďaka prístupu k západným trhom, kapitálu a technológiám, ktoré ešte dlho Rusku budú chýbať, respektíve zostanú výrazne obmedzené.

Rusi zrejme chcú touto novou ideológiou reagovať na izoláciu a sankcie, veď ak dokázal v rozdelenom svete fungovať Sovietsky zväz, dokáže to aj Rusko. Je tu však jeden problém: Rusi nie sú Sovietskym zväzom, nie sú ekonomickým protipólom USA, tým je skôr Čína a Rusi sa na nej stávajú stále viac závislí.

Iste, Moskva naďalej bude udržiavať čulé kontakty s veľkou časťou sveta. Okrem Číny aj s Indiou, Blízkym východom, štátmi bývalého ZSSR, Afriky či Latinskej Ameriky. Osud izolovaného vyvrheľa krajine preto zrejme nehrozí. Aj ruská vládna elita však dobre vie, že tieto štáty ani zďaleka nie sú adekvátnymi náhradami Nemecka a Západu. Je preto otázne, či sa predsa len viac než na Čínu Rusko nezačne v niečom podobať na Severnú Kóreu. Na režim, ktorý je nočnou morou všetkých, Akopovým slovníkom, „antisovietov“. Bez ohľadu na to, čo si autor komentára na Ria Novosti pre budúcnosť Ruska naozaj praje. Napokon, Sovietsky zväz už raz Rusko zničil.


Ďalšie články