České kraje a obce majú problém. Nestihli si vybrať miliardy korún z ruskej banky, ktorá skrachovala

èeská mena koruny bankovky Èeská národná banka ekonomika hospodárstvo rekordne silná èeská koruna Ilustračná fotka. Foto: Štefan Puškáš/TASR

Päť miliárd českých korún alias vyše 200 miliónov eur. To je objem peňazí, ktoré uviazli českým obciam a krajom v ruskej banke Sberbank. Obce si ich nestihli vytiahnuť včas a pre finančnú tieseň žiadajú o pomoc štát. Mnohé sa ocitli v existenčných problémoch.

Ekonomické dôsledky vojny pociťuje Rusko, ale aj Únia. Na vlastnej koži sa o tom presvedčili české obce a kraje, ktoré mali účet v európskej pobočke najväčšej ruskej banky Sberbank.

Hoci sa zaraďuje medzi menšie české banky, v roku 2020 mala len vyše 100-tisíc klientov, patria medzi nich mnohé orgány samosprávy. Tie na vojnu tvrdo doplácajú, keďže niektoré mali všetky peniaze iba v ruskej banke Sberbank.

Ako informoval portál Seznam Správy verejné inštitúcie mali v banke viac peňazí, ako sa čakalo. Bolo známe, že v Sberbanku majú v prepočte približne 100 miliónov eur kraje. Najnovšie sa ukázalo, že rovnaký objem peňazí si tam uložili české mestá. Spolu je to päť miliárd českých korún, teda zhruba 202 miliónov eur.

Problém je, že po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z 24. februára sa dostala táto najväčšia ruská banka do problémov a na európskom trhu skrachovala. Česká národná banka sa jej pobočke rozhodla zobrať licenciu, stopku jej nakoniec dala aj Európska centrálna banka.

„Zablokovanie finančných prostriedkov v Sberbanku je pre našu obec veľkým problémom, pretože sme tam mali uložené všetky financie, ktoré sme chceli tento rok použiť na realizáciu schválených investícií,“ povedal pre Seznam Správy starosta obce Nebovidy Milan Mojžíš.

Podobný problém majú viaceré obce, ktoré zostali bez peňazí. V prepočte k miliónom eur sa nevie dostať ani Hodonín, Ostrava či Praha.

České mestá a samosprávy, ktoré si nestihli previesť peniaze inam, majú teraz problém. Mnohé rýchly krach banky nečakali a nevedia sa dostať k financiám. Ocitli sa bez peňazí a o pomoc žiadajú ministerstvo financií aj centrálnu banku. Inak nebudú schopné poskytovať bežné služby obyvateľom.

Kedysi mal Sberbank pobočky aj na Slovensku. Pred piatimi rokmi ju však kúpila finančná skupina Penta a následne ju pohltila Prima banka, kde je majoritným vlastníkom rovnako Penta.


Ďalšie články