Nebudeme brať do úvahy vyhrážky od vojnových štváčov z Moskvy. Naď hovoril o systéme S-300

72. rokovanie vlády SR Jaroslav Naď. Foto: TASR/Martin Baumann

AKTUALIZOVANÉ Systém protivzdušnej S-300 v súčasnosti nie je možné udržiavať, keďže ho vie servisovať iba Rusko a Ukrajina. Ak ho nebudeme servisovať a udržiavať, nakupovať náhradné dielce a muníciu, tak najneskôr do dvoch rokov bude ten systém nefunkčný. Uviedol to minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) pred stredajším rokovaním vlády.

Deklaroval, že pri rozhodovaní o možnom odovzdaní systému S-300 Ukrajine vláda nebude brať do úvahy akékoľvek vyhrážky „od vojnových štváčov z Moskvy“. „V momente, keď Rusko nebude porušovať medzinárodné právo a stiahne svoje agresívne jednotky z Ukrajiny, my nebudeme ani uvažovať o tom, aby sme presúvali S-300 na Ukrajinu,“ vyhlásil.

Systém S-300 má okrem Slovenska v rámci Únie už len Grécko a Bulharsko. To však už deklarovalo, že ho Ukrajine neposkytne.

https://standard.sk/182499/s-300-a-zakladna-otazka-chceme-sa-zapojit-do-vojny-s-ruskom/

Ochrana vzdušného priestoru

Minister uviedol, že robí všetko pre zabezpečenie vzdušného priestoru inak ako prostredníctvom MiG-29, kým budú dodané stíhačky F-16. Poukázal napríklad na nedostatočný počet pilotov pre migy.

V súvislosti s vytvorením síl rýchleho nasadenia v rámci novej obrannej stratégie Európskej únie minister dúfa, že sa budú aj používať.

Stav techniky a výzbroje nie je dobrý

V rámci rezortu obrany aktuálne podľa Naďa prebieha 60 projektov modernizácie. Stav obrannej infraštruktúry podľa neho nie je dobrý.

„Uvidíme, čo z toho sa podarí dotiahnuť do konca, ale verím tomu, že väčšinu,“ poznamenal Naď. Ako pripomenul, čoskoro na vládu predloží plán obstarania bojových obrnených vozidiel 8×8, neskôr aj pásovej techniky. Hľadá sa tiež náhrada za 70-ročné „vetriesky“. Medzi ďalšie projekty rezortu patrí obstarávanie dronovej techniky, ručných zbraní či cvičných lietadiel, ktoré by znížili nákladovosť výcviku na stíhacie lietadlá F-16.

Výdavky na obranu na úrovni 2 percentá HDP je absolútne minimum

Výdavky na obranu na úrovni dvoch percent hrubého domáceho produktu (HDP) nemôžu byť želaný cieľ, ale absolútne minimum. Vyhlásil to po stredajšom rokovaní vlády minister obrany Naď v súvislosti s otázkou zvýšenia rozpočtových výdavkov na obranu.

„Hovoríme o tomto zvýšení na medzirezortnej a koaličnej úrovni, nie sme ešte na úrovni vládnej,“ poznamenal minister. Zdôraznil však, že zvýšenie je nevyhnutnosťou a malo by minimálne kopírovať predchádzajúci záväzok SR v rámci zvyšovania výdavkov na obranu, v prvom rade by však malo reflektovať na aktuálnu situáciu a dianie na Ukrajine.

„Pre mňa sú dve percentá z pohľadu všetkých spojencov minimom, my sa musíme porovnávať s krajinami, ktoré takisto susedia s Ukrajinou, a tam vidíme, že Rumunsko a pobaltské štáty zvyšujú výdavky na obranu na úroveň 2,5 percenta HDP, Poľsko dokonca na tri percentá,“ upozornil.

Nejde o kúpu systému Patriot

V prípade systému protivzdušnej obrany Patriot Naď uviedol, že sa vyvíjajú rozhovory o prísune štvrtej batérie protivzdušného systému, cieľom je podľa neho mať prostredníctvom neho zabezpečenú ochranu celého územia Slovenska. Upozornil, že v tomto prípade nejde o kúpu. „Nebavíme sa o kúpe, bavíme sa o tom, že nám spojenci  poskytnú systém na určité obdobie a my chceme, aby to obdobie bolo čo najdlhšie,“ dodal.

Konvoj prepravujúci raketový systém Patriot na Slovensko. Foto: TASR/AP

V prípade protiraketového systému S-300 a jeho poskytnutia Ukrajine viedol, že sa o tejto téme na vláde nerokovalo. Minister zopakoval, že kým nebude plnohodnotne zabezpečená ochrana vzdušného priestoru SR, S-300 nikam nepoputuje.

https://standard.sk/182992/lavrov-odkazuje-aj-slovensku-ak-poslete-system-s-300-na-ukrajinu-znicime-ho/

Fico: Je nehorázne uvažovať o tom, že Ukrajine poskytneme systém S-300

Expremiér a líder Smeru-SD Robert Fico považuje za nehorázne uvažovať o tom, že by Slovensko poskytlo Ukrajine systém S-300. Hovorí o vzdaní sa jediného funkčného systému Slovenska na ochranu vzdušného priestoru. Vyhlásil to na stredajšej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR.

„Ak by došlo k tomu, že vláda pošle S-300 na Ukrajinu, aktívne sa zapájame do vojnového konfliktu,“ upozornil Fico. Zdôraznil potrebu zabezpečiť ochranu Slovenska a pripomenul, že S-300 je určený na ochranu významných administratívno-priemyselných centier a strategických objektov.

Zopakoval, že Smer-SD nesúhlasí s vojnou na Ukrajine. „Ale uvedomme si, že každá jedná vojenská kolóna je automaticky vojnovým cieľom,“ podotkol. Ozrejmil, že ak by sme tam systém S-300 posielali, sprevádzali by ho zrejme slovenskí vojaci. Pýta sa na možné dôsledky prípadného zasiahnutia kolóny a zranenia našich vojakov.

(tasr, sita, im)


Ďalšie články