Čaputová: Ekonomické sankcie voči Kremľu sú príspevkom aj k našej bezpečnosti

Prezidentka vymenovala troch sudcov Najvyššieho správneho súdu SR Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: Martin Baumann

Ekonomické sankcie voči Kremľu sú príspevkom aj k našej vlastnej bezpečnosti. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla na sociálnej sieti v stredu v súvislosti s ďalšími pripravovanými sankciami Európskej únie voči Rusku.

„Rusko vojensky napadlo Ukrajinu, ale svojimi ďalšími požiadavkami chce Putin (ruský prezident) zmeniť bezpečnostnú architektúru v celej Európe. Zabrániť v tom môžu iba ekonomické sankcie, ktoré mu znemožnia viesť vojnu a ďalej zabíjať nevinných ľudí a bezbranné deti. Odradia ho tiež od rozpútania ďalšieho vojenského konfliktu,“ vyhlásila prezidentka.

Postupné znižovanie závislosti na ruských zdrojoch

Brusel má tento týždeň vo štvrtok rokovať o piatom balíku sankcií proti Rusku a niektoré členské štáty Únie nahlas hovoria aj o embargu na energetické zdroje. Razantne to presadzuje napríklad Poľsko, odmietavý postoj zatiaľ zastávajú Nemecko či Holandsko.

Ešte v piatok sa v tejto súvislosti na sociálnej sieti Čaputová vyjadrila, že je za postupné znižovanie závislosti od ruského plynu. Netreba sa toho podľa nej obávať.

„Postupné znižovanie závislosti od ruského plynu je v záujme Slovenska,“ vyhlásila. Dôvodom na obavu je podľa prezidentky aktuálny stav, „keď sme v energetickej oblasti rukojemníkmi ruských záujmov“.

Zníženie závislosti neznamená podľa hlavy štátu okamžité a úplné vypnutie ruského plynu, ale vytváranie nových partnerských vzťahov s inými dodávateľmi. „Nižšia závislosť od jediného dodávateľa z dlhodobého hľadiska znamená stabilnejšie a predvídateľnejšie ceny plynu,“ uviedla Čaputová.

Prezidentka upozornila, že Rusko používa plyn ako politický nástroj, preto je nespoľahlivým dodávateľom. Pripomína, že už pred vojnou nám systematicky znižoval dodávky plynu, čo v roku 2021 viedlo k zvýšeniu jeho ceny.

„Nedá sa vylúčiť, že Rusko zastaví dodávky plynu do Európy z vlastnej vôle. Na takúto situáciu sa musíme pripraviť,“ doplnila prezidentka.

Hlava štátu tiež zdôraznila, že Slovensko nesmie byť energeticky závislé od krajiny, ktorá nás označuje za nepriateľov. Zároveň poukazuje, že Rusko financuje z peňazí za plyn vojnu na Ukrajine.

Fico: Ak sa odsekne ruský plyn a ropa, trpieť bude iba Európa

Ak sa odsekne ruský plyn a ropa, trpieť bude iba Európa, nie Spojené štáty. Tie podľa jeho slov na tom môžu iba profitovať dodávkami skvapalneného plynu. V utorok to vyhlásil predseda najsilnejšej opozičnej strany Smeru-SD Robert Fico. Podľa Fica je Slovensko odkázané na dovoz ruskej ropy.

Pokračoval, že vo štvrtok (24. 3.) pravdepodobne skupina členských štátov EÚ na samite EÚ opätovne predloží návrh, aby ako sankcia voči Ruskej federácii bolo použité opatrenie, že Slovensko nebude odoberať tieto energie. Podľa Fica si Slovensko tak zlikviduje vlastný energetický sektor. V tejto súvislosti kritizoval premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), prezidentku SR Zuzanu Čaputovú či ministra zahraničných vecí SR Ivana Korčoka (nominant SaS).

Robert Fico. Foto: TASR/Pavol Zachar

Zastavenie ropy a plynu vyžaduje podľa Fica celospoločenský súhlas a ten na Slovensku neexistuje. „Nevieme, čo máme viac urobiť, ako dať záväzný mandát predsedovi vlády na rokovanie, ktoré bude vo štvrtok v Bruseli,“ vyhlásil Fico. „Nezostáva nám nič iné, len ísť frontálne vo štvrtok ráno na zasadnutie výboru pre európske záležitosti,“ dodal. Tento výbor totiž pred každým samitom schvaľuje mandát pre predsedu vlády na neskoršie rokovanie na samite v Bruseli.

„Budeme žiadať prijatie záväzného stanoviska, aby predseda vlády Heger nemal voľné ruky, pokiaľ ide o hlásenie sa k tejto samovražednej ekonomickej sankcii,“ dodal Fico.

(tasr, im)


Ďalšie články