Pre vysoké ceny paliva zvažuje každý tretí Nemec, že prestane jazdiť autom

Diaľnica pri nemeckom Frankfurte nad Mohanom. Ilustračný záber. Foto: TASR/AP Diaľnica pri nemeckom Frankfurte nad Mohanom. Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Akokoľvek považujeme Nemecko sa jednu z najrozvinutejších krajín na svete, sú oblasti, v ktorých sa rozvoj neposunul na požadovanú úroveň. Jednou z nich je nedostatočne hustá a častá verejná doprava.

Mnohí obyvatelia z dedín a vzdialenejších prímestských častí musia na presúvanie používať osobné autá. Nie pre vlastné pohodlie, ale preto, lebo nemajú alternatívu. Z výsledkov nedávneho prieskumu inštitútu YouGov, ktoré zverejnili v marci, vyplýva, že viac než tretina Nemcov zvažuje pre vysoké ceny paliva prestať jazdiť autom.

Šetria, nechcú rozhadzovať a chcú zdravšie žiť

Takmer 23 percent nemeckých vodičov jazdenie v marci už obmedzilo, ďalších 12 percent tak plánuje urobiť. Hlavným motivačným faktorom sú ceny paliva. Takmer polovica opýtaných uviedla, že nebude jazdiť autom, aby ušetrili peniaze.

V prieskume sú však aj iné presahy. Pre 16 percent respondentov je tým hlavným dôvodom životné prostredie a 15 percent Nemcov chce viac pohybu. Tri štvrtiny respondentov uviedli, že sú do istej miery závislí od vozidiel, čiastočne aj pre nedostatočnú verejnú dopravu. Približne polovica vodičov využíva autá najmenej päťkrát týždenne.

Očakávajú sa krádeže paliva

Vojna na Ukrajine spôsobila rekordný nárast cien pohonných hmôt. Mnohí vodiči sa podľa odhadov môžu uchýliť ku kradnutiu. „Dá sa predpokladať, že sa zvýši počet prípadov krádeže paliva,“ uviedol hovorca nemeckého Spolkového združenia pre nákladnú dopravu, logistiku a odpadové hospodárstvo. „Napriek tomu nevieme o všetkých takýchto prípadoch, pretože ich zriedkakedy nahlasujú,“ dodal pre agentúru DPA.

Aktuálne ceny paliva v Nemecku: FuelFlash.eu

Maroš Čabák je motoristický novinár od roku 1996. Vyštudoval Strojnícku fakultu STU. Najazdil viac než jeden milión kilometrov a vyskúšal viac ako tisíc áut. Zároveň je inštruktor školy šmyku SuperDRIVE a tiež jeden zo 400 certifikovaných BMW Driving inštruktorov na svete. Jazdil preteky do vrchu, autoslalom a halový karting. Usporiadal viac než sto podujatí, pretekov a akcií (AutoSlalom, KartCup) a tiež veľké zrazy fanúšikov áut.

Text pôvodne vyšiel na webe Topspeed.sk. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články